3. Nükleer Santral'in temelleri İğneada'ya atılıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Ali Rıza Alaboyun, 3. nükleer santralin İstanbul'a üç saat uzaklıktaki Kırklareli İğneada'ya kurulmasının karar verildiğini açıkladı.

15 Ekim 2015 Perşembe 09:55
3. Nükleer Santral'in temelleri İğneada'ya atılıyor






3. Nükleer Santral'in temelleri İğneada'ya atılıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Ali Rıza Alaboyun, 3. nükleer santralin İstanbul'a üç saat uzaklıktaki Kırklareli İğneada'ya kurulmasının karar verildiğini açıkladı.

Nükleer santral, kırklareli, iğneada, greenpeace
Kırklareli’nde kurulması planlanan santral için ilk gelenler Çinliler ile ABD’li Westinghouse firması. Bakan Alaboyun, “Mutabakat zaptı imzalandı. Japonların da ilgisi var” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun, “Üçüncü nükleer santralin Kırklareli İğneada bölgesinde yapılması planlanıyor. Firmalarla görüşmeler devam ediyor” dedi.

Türkiye’nin üçüncü nükleer santrali konusunda firmalarla görüşmelerin sürdüğüne işaret eden Ali Rıza Alaboyun, “Üçüncü nükleer santralin Kırklareli İğneada bölgesinde yapılması planlanıyor. Şu an ilk gelenler Çinliler ile Amerikalıların Westinghouse firması. Mutabakat zaptı imzalandı. Japonların da ilgisi var” dedi.

Bulgaristan sınırında

Bilindiği gibi; nükleer santral kurulması düşünülen İğneada, Bulgaristan sınırına yakın Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı, Trakya’nın Karadeniz sahilinde yer alıyor. 22 kilometrelik bir sahile sahip olan İğneada, İstanbul’a yaklaşık 3 saatlik mesafede. Nüfusu, 2082 kişi olan kasabanın yazları turizmin etkisiyle nüfusu 10 bini geçiyor. Geçim kaynakları arasında ormancılık, balıkçılık ve pansiyon işletmeciliği olan İğneada, çeşitli bitki ve balık türlerine ev sahipliği ediyor.

Longoz ormanları

Aralarında İğneada’nın da bulunduğu Türkiye’de sadece 4 bölge de bulunan longoz ormanları nadir rastlanan ekosistemler arasında. İğneada’da bulunan bu ormanlar Yıldız Dağları’ndan Karadeniz’e doğru akan derelerin beslediği Erikli, Mert ve Saka göllerinin, önlerindeki kumul dolayısıyla ilkbaharda fazla gelen sularla şişerek geriye doğru taşması ve düz araziyi kaplaması sonucunda meydana gelmiş. Nadir bulunan bu ormanların habitatlarının korunması önemli görülüyor.

Öte yandan; Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak olan Mersin-Akkuyu için belirsiz bir döneme girildiği bugünlerde, 3. santral konusundaki haber dikkati çekici bulundu.  Bilindiği gibi; Türkiye’nin ilk nükleer santralini, kuzey komşumuz Rusya, Türkiye’ye anahtar teslimi usulü ile tesis edecek. Moskova, şimdiye kadar bu santral için 3 milyar dolar tutarında bir para yatırdı.

Santralin inşaat ruhsatı için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na (TAEK) müracaatta bulunuldu. 1.5-2 yılda çıkması bekleniyor. Ocak ayında da Cengiz İnşaat’ın nükleer santralin liman inşaatına başlayacağı açıklanmıştı. Moskova, Türkiye’den inşaat ruhsatı almamasına rağmen santral projesini ısrarla yürütüyor. Zira, proje 100 yıllık bir proje olarak değerlendiriliyor.
Son Güncelleme: 15.10.2015 10:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.