Almanya ve Amerikan Borsası'nda büyük çöküş

Alman Borsası'nda yaşanan düşme Avrupa piyasalarını etkiliyor. Benzer bir düşme eğilimi de Amerikan borsasında yaşanıyor.

10 Ocak 2016 Pazar 00:37
Almanya ve Amerikan Borsası'nda büyük çöküş






Almanya ve Amerikan Borsası'nda büyük çöküş


Batılı ülkelerin borsalarında devam eden dalgalanma, finans çevrelerinin korkulu rüyası haline geldi. Alman Borsası'da sadece beş günde yüzde 8'in üzerinde değer kaybetti. Borsa İstanbul BIST'te ise düşüş sınırlı kalırken, gram altın yatırımcısına çok kısa sürede yüzde 7 kazandırdı.

Petroldeki düşüş yüzde 11'i geçti

Son dakika borsa; Piyasadaki en ilginç hareketlerden biri de petrol fiyatlarında yaşandı. Türkiye'yi de ilgilendiren brent petrol fiyatları geçtiğimiz gün içinde 32 dolara kadar gerileyerek son 11.5 yılın en düşük seviyesini gördü. Yılı 38 dolara yakın bir seviyeden tamamlayan petrol bugün ise 33 dolar civarında. Uzmanlara göre petroldeki düşüşün temel sebebi arz ve talep arasındaki dengesizlik. Artık Ortadoğu'daki olumsuz gelişmeler bile petrolü yukarı itmeye yeterli olmuyor. Tabii dünyada petrol fiyatlarının düşmesine en fazla sevinen ülkelerin başında da Türkiye geliyor.

TÜRK YATIRIMCI'NIN KAZANCI NE OLACAK?

Borsalar yıla felaket bir başlangıç yaparken, son yılların en kötü performans gösteren yatırım aracı olarak öne çıkan altın, güvenli liman özelliğini 2016'nin ilk haftasında hatırlattı. Uluslararası piyasalrda altının ons fiyatı 2015'in son gününde 1061 dolar seviyesindeyken, söz konusu rakam dün itibarıyla 1113 dolara kadar çıktı. Yani altının onsu 2016 yılında yüzde 4.9 kazandırdı. Türkiye özelinde baktığımızda ise altının primi daha yüksek. Türkiye'de altının ons fiyatı ve dolar kurunun belirlediği gram altın fiyatı, 31 Aralık'taki 99.6 TL seviyesinden dün serbest piyasa kapanışı itibarıyla 106.9 TL'ye kadar ulaştı. Yani gram altın piyasaların açık olduğu birkaç günde yüzde 7.3 kazandırarak yatırımcısının yüzünü güldürdü.


Dünya piyasaları zorlu bir yılı geride bıraktı... Özellikle Fed beklentileri ve Ortadoğu'daki karışıklıklar yüzünden gelişmekte olanlar başta olmak üzere birçok ülke piyasasında sert hareketlerin yaşandığı 2015'in geride kalmasıyla herkes rahat bir nefes alacağını düşünmüştü. Ama derler ya 'gelen gideni aratır' diye, 2016 yılı da dünya piyasaları için tam anlamıyla böyle başladı. 2015'te gelişen piyasalar üzerindeki satış baskısı 2016'da gelişmiş ülke piyasalarına sıçradı. Öyle ki yeni yılın ilk beş gününde Çin kaynaklı sorunların da etkisiyle, dünya borsalarının büyük kısmı tarihinin en kötü açılışını gerçekleştirdi. 

1897 YILINDAN BU YANA EN KÖTÜSÜ

Bu ülkelerin başında da ABD geliyor... Yeni yılın ilk haftası geride kalırken, ABD'deki üç büyük borsa da haftayı yüzde 6'ya varan kayıplarla tamamladı. 1896 yılının şubat ayında kurulan Dow Jones endeksi 1897 yılından bu yana en kötü ilk beş günlük performansını gösterirken, S&P 500 de ABD tarihinin en büyük krizi olarak bilinen 1929'un düşüş rekoruna yaklaştı. Daha çok teknoloji şirketlerinin yer aldığı NASDAQ'daki düşüş de yüzde 7.3 olarak gerçekleşti. Bu da 2008'den bu yana en kötü hafta anlamına geliyor.

BIST'i teğet geçti!

Türkiye'de ise düşüş, Avrupa ve ABD borsalarıyla karşılaştırıldığında son derece sınırlı kaldı. 2015'i 71.727 puandan tamamlayan BIST-100 endeksi cuma günü kapanışta ise 70.613 puana geriledi. Bu da İstanbul Borsası'nın 2016'da yüzde 1.55'lik bir düşüş yaşadığı anlamına geliyor. Borsa İstanbul'un (BIST) en değerli 20 şirketine 2015 yılı yaramadı. Söz konusu 20 şirketin piyasa değeri, bu dönemde yaklaşık 70 milyar lira eridi. En büyük 20 şirketten sadece TÜPRAŞ ve BİM değerlerini 2015'te artırdı.

Avrupa'da en kötü Almanya

Satış baskısından Avrupa borsaları da nasibini aldı. Ağustos 2011'den bu yana en kötü haftasını geçiren Avrupa borsaları yüzde yüzde 6.6 değer kaybederken, en büyük düşüş yüzde 8.32 ile Alman Borsası DAX'ta göze çarptı.


Son Güncelleme: 10.01.2016 00:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.