Antepfıstığında rekor rekolte beklentisi

GAZİANTEP, () - GAZİANTEP Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep'te bu sezon Antepfıstığı üretiminde, geçen yıla oranla yüzde yüz artışla 160 bin ton rekolte beklediklerini söyledi. Ahmet Tiryakioğlu, geçen yıl olumsuz...

25 Mayıs 2015 Pazartesi 11:50
Antepfıstığında rekor rekolte beklentisi






GAZİANTEP, () - GAZİANTEP Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep'te bu sezon Antepfıstığı üretiminde, geçen yıla oranla yüzde yüz artışla 160 bin ton rekolte beklediklerini söyledi.
Ahmet Tiryakioğlu, geçen yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle düşük rekolte ile özellikle baklava fiyatlarının artmasına neden olan Antepfıstığında bu yıl tüm zamanların en yüksek hasılatını bekledikleri ifade etti. Geçen yıl 80 bin ton rekolte ile özellikle baklava sektöründe fiyatların yükselmesiyle işletmecileri ve tüketicileri zor durumda bırakan Antepfıstığında yeni sezonda 160 bin ton rekolte beklediklerini kaydetti.
Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaklaşık 300 bin kişiye ekonomik girdi sağlayan fıstıkta rekor bir rekolte artışı beklediklerini belirten Tiryakioğlu, "Türkiye fıstık üretiminin yüzde 40'nı tek başına karşılayan Gaziantep'te, bu sezon yaklaşık 160 bin ton seviyelerinde kaliteli Antepfıstığı hasadı yapılacağını tahmin ediyoruz. Bu rakama diğer illerde yapılacak olan üretimde eklenecek olursa, ülkemiz için antepfıstığında son derece bereketli bir yıl yaşanacak" dedi.

Tiryakioğlu, fıstıkta üretim bandının yükselmesinin, ürünlerinde antepfıstığını kullanan sektörlere fiyat istikrarı noktasında önemli avantajlar sağlayacağını kaydetti.
Türkiye'nin 27 farklı ilinde üretilen Antepfıstığının yüzde 98'inin Gaziantep'te işlenerek piyasaya sürüldüğünü dile getiren Tiryakioğlu, şu an ancak iç pazara yeten Antepfıstığının yakın zaman içerisinde önemli bir ihraç kalemi olacağını vurguladı. Türkiye'nin fıstık üretiminde İran ve Amerika'nın ardından üçüncü sırada yer aldığını anlatan Tiryakioğlu, "Bölge halkı tarafından yeşil altın olarak değerlendirilen Antepfıstığı, Gaziantep'te 15-20 yıl önce 20 bin ton dolaylarında üretilirken şimdi bu üretim yıllar içerisinde 100 bin tonlar seviyesine geçti. Bu sene ürünümüzde hedefimiz tüm zamanların en yüksek hasılatını elde etmek. Antepfıstığının bölge ekonomisine ciddi katkıları var. Bu nedenle çiftçilerimiz son 10 yıldır sürekli antepfıstığına yatırım yapıyorlar ve yeni fidanları toprakla buluşturuyorlar. Bundan sonraki dönemlerde yeni yetişen ağaçlarında meyve vermesiyle birlikte antepfıstığını sadece iç pazara değil, tüm dünyaya satacak duruma geleceğiz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.