Azerbaycan'da büyük devalüasyon; Dalgalı kurla piyasalar çöktü

Azerbaycan Merkez Bankası, küresel ekonomide yaşanan büyüme sorunu ve petrol fiyatlarındaki büyük düşüş nedeniyle dalgalı kura geçtiğini ilan etti. Kararın ardından Manat hızla değer kaybediyor.

21 Aralık 2015 Pazartesi 10:28
Azerbaycan'da büyük devalüasyon; Dalgalı kurla piyasalar çöktü






Azerbaycan'da büyük devalüasyon; Dalgalı kurla piyasalar çöktü

Azerbaycan Merkez Bankası, küresel ekonomide yaşanan büyüme sorunu ve petrol fiyatlarındaki büyük düşüş nedeniyle dalgalı kura geçtiğini ilan etti. Merkez Bankası'nın dalgalı kur açıklamasının hamen ardından ülkenin para birimi manat, dolar ve euro karşısında yüzde 48 değer kaybetti.

Son 10 yıldır ülkede dolar 0.78 ila 0.80 manat bandında iken, Azeri Merkez Bankası'nın bir yıl önceki kararı ile rakam 1.05 düzeyine yükselmişti.

Bugün ise Azerbaycan Merkez Bankasının (AMB) kararıyla ülkede dalgalı kur sistemine geçildi ve Azerbaycan manatı, avro karşısında yüzde 47.88, dolar karşısında yüzde 47.63 değer kaybetti ve daha önce 1.05 manattan işlem gören dolar 1.55 manata, 1.14 manattan işlem gören euro ise 1.68 manata tırmandı.

Azerbaycan Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, dünya ekonomisinde yaşanan kriz ve petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle, döviz piyasasının ve manat kurunun yeni petrol fiyatlarına uyumlulaştırılmasının zorunlu hale geldiği belirtildi.

Azerbaycan Merkez Bankası açıklamasında, bu gelişmelere bağlı olarak ülkede dalgalı kura geçilmesi yönünde karar alındığı belirtildi.

Son Güncelleme: 21.12.2015 10:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.