Bulgar gümrüklerinde rüşvet kuyruğu

EDİRNE’de taşıdıkları ihracat yüklerini Avrupa ülkelerine götürmek için gelen TIR'lar Kapıkule Sınır Kapısı’nda 25, Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda ise 15 kilometre kuyruk oluşturdu. TIR sürücüleri kuyruklara tepki...

24 Mayıs 2015 Pazar 15:48
Bulgar gümrüklerinde rüşvet kuyruğu






EDİRNE’de taşıdıkları ihracat yüklerini Avrupa ülkelerine götürmek için gelen TIR'lar Kapıkule Sınır Kapısı’nda 25, Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda ise 15 kilometre kuyruk oluşturdu. TIR sürücüleri kuyruklara tepki gösterirken Bulgar gümrüklerindeki rüşvet operasyonu ardından az sayıda çalışan memurların alımları da geç yapması nedeniyle kuyrukların uzadığı belirtildi.
Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda çıkış yapacak TIR araçları son dönemlerin en uzun kuyruklarını oluşturdu. İhracat yüklerini Avrupa ülkelerine götürmek 3 gün önce Kapıkule Sınır Kapısı’na gelen TIR araçlarının kuyruğu TEM otobanı Edirne gişelerine yaklaştı. Bulgaristan gümrüğünde geçen hafta yapılan rüşvet operasyonunun ardından yeni memur atanmadığı için Bulgaristan gümrüklerinde az sayıda personelle çalıştığı ve bu nedenle alımları yavaş yapıldığı ifade edildi.
RÜŞVET ÖNLEMİ DE KUYRUKLARI UZATTI
Ayrıca Türkiye’den Avrupa ülkelerine geçecek bazı TIR’lardan istenen 'T1' verilen transit geçiş evrakları Bulgaristan’a geçişte yeniden hazırlandığı için kuyrukların daha da uzaması bekleniyor. Bulgaristan gümrüklerinde yapılan rüşvet operasyonlarının ardından geçişlerde alınan vergi ve benzeri ücretlerde nakit tahsilat uygulaması kaldırıldı. TIR sürücülerinden alınacak ücretlerin kredi kartıyla istenmesi ve birçok TIR sürücüsünün kredi kartı olmaması nedeniyle bekleme süreleri de arttı.
TIR SÜRÜCÜLERİ TEPKİLİ
Üç günden bu yana sırada beklediklerini ifade eden TIR sürücüleri kuyruklara tepki gösterdi. Bulgaristan gümrüğünde her hafta yeni bir sorun olduğunu anlatan Osman Can, “İstanbul’dan Almanya’ya gideceğim ama bu sınırı geçebilirsek. 36 saatte 5 kilometre yol ilerledik. Bizim buradan kaç saatte gümrükten geçebileceğimiz belli değil. Bulgaristan bir şeyler çeviriyor ama 5 milyon ülkeye sözümüz geçmiyor. Sonrada meydanlara çıkıp ahkam kesiyoruz. Bu ülke bu şartlarda adam edecekseler gelsinler buradaki kuyruğu görsünler" dedi.
TIR sürücü Süleyman Öncü, Suriyeli kaçakların TIR araçlarına gizlice binmek istediği için adeta nöbet tuttuklarını ifade ederek, "Suriyeliler bizi uyutmuyorlar. TIR’a girmek için çadırı kesip giriyorlar. Kapıda yakalansak hakkımızda işlem yapıyorlar. Arkadaşlara ben buradan kolay gelsin diyorum. Seçim meydanlarında iyi konuşsunlar, oy toplasınlar. Burada sırada bekleyenler Türk değil zaten Müslüman hiç değil. Böyle şey olmaz” diye konuştu.
HAMZABEYLİ DE KUYRUK 15 KİLOMETREYİ GEÇTİ
Bulgaristan’a açılan Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda da TIR araçları yaklaşık 15 kilometre kuyruk oluşturdu. Sürücüler kendilerine bilgi verilmemesinden yakınırken, kuyrukta beklerken hiçbir ihtiyaçlarını da karşılayamadıklarını söyledi. TIR sürücüleri sırada zamanlarını araçlarında uyuyarak, film izleyerek ya da kendi aralarında sohbet ederek geçiriyor.

FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.