Elektrikli otomobiller, petrol krallarının kabusu oldu

Elektrikli otomobiller, petrol şirketlerinin korkulu rüyası haline geldi. Ekonomi çevreleri önümüzdeki yıllarda petrol fiyatlarının 5 kat birden düşebileceğini ön görüyor.

16 Ekim 2017 Pazartesi 07:11
Elektrikli otomobiller, petrol krallarının kabusu oldu






Elektrikli otomobiller, petrol krallarının kabusu oldu


Yüksek savaş riski, ekonomik krizler, enflasyon baskısı ve bölgesel çatışmalar, petrol fiyatlarını sürekli yüksekte tutarken, milyarlarca dolar kazanan küresel şirketleri zor günler bekliyor. Sayıları ve türleri hızla artan elektrikli otomobiller petrol krallarının adeta kabusu olurken, ham petrol satışlarının azalmasından endişe duyuluyor. Uzmanlar halen 60 dolar seviyesinde seyreden petrol fiyatlarının önümüzdeki 5 yıla kadar 10 dolara kadar düşebileceğini belirtiyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda ülkenin petrol fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklı cari açık baskısından kurtulmasının dünyada bütün dengeleri değiştirebileceği yeni dönem, batılı petrol şirketleri için adeta karabasan gibi görülüyor.

OPEC MÜDAHALESİ FAYDA ETMEZ

Petrol fiyatları Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) tüm müdahalelerine rağmen üretici ülkeler tarafından beklenen 70-80 dolar bandının altında seyretmeye devam ediyor. Örgütün geçen sene fiyatları artırmak için üretimi kısma kararı almasının ardından varil fiyatı 44 dolar seviyesine kadar inen brent tipi petrol haziran ayından itibaren toparlanmaya başladı. Son dört ayda brent petrolün varil fiyatı yüzde 27 yükselirken üretici ülkelerde de ümitli bekleyiş başladı. Son olarak varil fiyatı 57 dolara kadar yükselen brent petrol bu seviyesiyle yılbaşı düzeyine ulaşmış oldu. Ancak OPEC üyelerinin hedeflediği asıl seviyenin 70-80 dolar bandı olduğu belirtiliyor.

6-8 YIL İÇERİSİNDE İNİŞ YAŞANACAK

Gazete Habertürk'ten Mahmut Sancak'ın haberine göre uzmanlar, bu rakamlara ulaşmanın kolay olmayacağını belirterek 2018’e yönelik petrol fiyatlarındaki artış beklentisinin ise yeni hayal kırıklıklarıyla sonuçlanabileceğini ileri sürüyor. Gelen bilgilere göre pek çok ülkenin petrol rezervlerinin rekor seviyede olması ve ABD’de kaya gazı şirketlerinin hâlâ çok büyük miktarda petrol üretmeleri fiyatların bir süre daha düşük seviyede kalacağını gösteriyor. Petrol üreticileri için bir kötü haber de elektrikli otomobil cephesinden geldi. Buna göre otomotiv sektöründe yatırımların elektrikli otomobillere kaymasıyla gelecek 6-8 yıl içerisinde petrolün varil fiyatını yükselmek bir yana 10 dolar seviyesine kadar inebileceği belirtiliyor.

DEĞİŞİM ŞİMDİDEN BAŞLADI BİLE

Yapılan açıklamalara göre küresel petrol tüketiminde pastanın yüzde 70’inin motorlu taşıtlara yönelik üretim ve tüketime gittiği hatırlatılarak fosil yakıtlı motora sahip araç üretiminin azalmasının petrol fiyatlarını doğrudan vuracağı belirtildi. Uzmanlar bu değişimin daha şimdiden petrol ve metal piyasalarında gözlemlenmeye başlandığını vurgulayarak yatırım dünyasının da buna tepki vereceğini duyurdu.

1 varilin içerisinde 159 litre ham petrol var.

Dünyada her gün 96 milyon varil kullanılıyor.

Türkiye günde 886 bin varil kullanıyor.

‘120 YIL ÖNCE PETROL MÜ VARDI?’

Petrolün dünya ekonomisi üzerindeki etkisinin giderek azalacağı düşüncesi Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) yetkilileri tarafından da zaman zaman dile getiriliyor. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Khalid Al- Falih yaptığı açıklamada petrolün sonsuza kadar dünya ekonomisine yön veremeyeceğine işaret ederek değişimin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Falih yenilenebilir enerji kaynaklarının öne çıkmasının sadece zamana bağlı olduğunu vurgulayarak, “120 yıl öncesine kadar petrolü tanımıyorduk. Petrol dünya tarihi boyunca daima ekonomiye yön verir durumda değildi. Alternatif enerji kaynaklarının piyasalara bir şekilde yön vermeye başlayacak olması şaşırtıcı değil” dedi.

PETROL 50-60 DOLAR BANDINA SIKIŞTI

06.05.2015: 67 DOLAR

20.01.2016: 27 DOLAR

02.08.2016: 41 DOLAR

13.10.2017: 57 DOLAR

Petrol bu yıl yükseldi % 0.6, 2 yılda yükseldi % 105

METALLERDE DE TALEP YÜKSELECEK

Wall Street ve dünyanın önde gelen finans kuruluşlarından Goldman Sachs’dan yapılan açıklamada elektrikli araçlarda büyümenin temel metallere talebi patlatabileceği ama tedarik zincirinin pil ihtiyacını karşılamada zorluklar yaşayabileceği belirtildi.

Goldman bu nedenle elektrikli araç büyümesinde olası yavaşlama yaşanabileceği uyarısında bulundu. Bankanın senaryosunda elektrikli araç talebini beslemek için 10 yıl içinde lityum üretiminin dört katına çıkarılmasına ihtiyaç olabileceği belirtilirken “Bu tür dramatik büyüme emtialar tarihinde çok nadir” yorumunda bulundu.

Son Güncelleme: 16.10.2017 07:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.