Enerjide bölgesel dengeler değişiyor

Ardı ardına atılan adımlar ile Türkiye tarihi bir başarıyı yakalamanın eşiğinde…Ortadoğu’da yaşanan kritik gelişmeler ve enerji üslerinin hakimiyetinde yaşanan el değiştirmeler enerji güvenliğini yeniden gündeme getirdi.

15 Ekim 2014 Çarşamba 09:56
Enerjide bölgesel dengeler değişiyor






Enerjide bölgesel dengeler değişiyor


Türkiye enerji sektöründe tüm dengeleri değiştirecek projelerin hayat bulduğu üs haline geliyor.  Ardı ardına atılan adımlar ile Türkiye tarihi bir başarıyı yakalamanın eşiğinde…Ortadoğu’da yaşanan kritik gelişmeler ve enerji üslerinin hakimiyetinde yaşanan el değiştirmeler enerji güvenliğini yeniden gündeme getirdi. Başta Avrupa olmak üzere birçok ülke yaşanan gelişmeler üzerine yeni ve güvenli enerji hat arayışı içerisine girdi.

Enerji hatlarında oluşan bu kaotik ortamı fırsata çevirmek isteyen Türkiye ise yaşanan boşluğu doldurarak tarihi bir rolü üstlenmenin peşine düştü.

Petrolde Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı’ndan sonra çok önemli bir adımı da gaz tarafında Trans Anadolu Boru  Hattı (TANAP) ile atan Türkiye hattın tamamlanması ile birlikte enerjide çok büyük bir avantajı ele geçirmiş olacak ve geleceğin güvenli enerji koridoru merkezi haline dönüşecek.

Oluşturulacak Güney Gaz Koridoru ile Şahdeniz 2 projesi kapsamında üretilen Azerbaycan gazı Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden de Avrupa'ya taşınacak. Bu koridora gelecekte öncelikle Türkmen gazı olmakla birlikte Kuzey Irak ve Akdeniz gazının da eklenmesi hedefleniyor. 27 trilyon metreküp doğalgaz rezervi ile Rusya’dan sonra dünyanın en büyük rezervine sahip İran’ın da ambargolarından kurtulması halinde gazını Türkiye üzerinden tüm dünyaya bu koridor aracılığı ile satacağı düşünülüyor.

Türkiye TANAP ile sadece enerji alanında üstünlük sağlamayacak. Hat üzerinde bulunan ülkelerin dostluklarının pekişmesine de aracılık ederek bir nevi enerji barışını da sağlamış olacak. Tabi enerji üzerinden oluşacak bu dostluk bağı koridorda yer alan ülkelerin ticaretlerini de arttıracak. Ancak dev projenin Türkiye'ye en önemli yansımasıTürkiye’nin Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde elini güçlendirecek olması olacak.

AVRUPA İLE 100 MİLYAR DOLARLIK SÖZLEŞME İMZALANDI

Asrın projesi TANAP 4 aşamada gerçekleşecek. 2020’de yıllık 16 milyar metre küp olacak kapasitenin, son aşama olan 2026’da ise 31 milyar metre küp seviyesine kadar ulaşması hedefleniyor. Toplamda 45 milyar dolar maliyetli proje için Avrupa ile 100 milyar dolarlık gaz alım sözleşmesi de yapılmış bulunuyor.
Enerji uzmanları ise enerjinin geleceğinde Türkiye’nin söz sahibi ülkelerden biri olacağına işaret ederek gelecekle ilgili olası senaryoları değerlendirdi.

TÜRKİYE HIZLA YÜKSELECEK

Enerji arz güvenliğinin gittikçe önemli bir hal almaya başladığını ve özellikle Rusya’nın Avrupa ve Ukrayna ile ilgili ilişkilerinde sıkıntı yaşaması ile birlikte güvenli enerjide Türkiye’nin rolünün de daha fazla arttığını dile getiren Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Erdal Tanas Karagöl, Türkiye’nin konumu itibariyle Doğu Akdeniz gazı, Türkmen gazı, İran gazı ve Kuzey Irak Kürt Bölgesi gazı gibi Güney Gaz koridoruna ek olabilecek birçok kaynağı da olduğunu ve söz konusu kaynaklarla birlikte hem kendi faturasını azaltma hem de kendi arz güvenliğini sağlayabileceğini belirtirken diğer taraftan da transit bir ülke olma konumunda hızla yükselebileceğini söyledi.

ENERJİ BORSASI KURULUYOR

Enerji alanında yaşanan gelişmeler üzerine Türkiye’de bir enerji borsası kurulmasına yönelik adımların atıldığını ve çalışmanın alt yapısının da tamamlandığını dile getiren Karagöl, ‘’Türkmenistan ve Kuzey Irak bölgesi ile Doğu Akdeniz’deki gazın Türkiye’de toplanması halinde bu gazın diğer ülkelere transferi konusunda Türkiye’de fiyatın belirlenmesi gündeme gelebilir.  TANAP’tan ilk akış 2017-2018 yıllarında olacak ardından Türkmenistan gazının TANAP’a aktarılması gündemde. Daha sonra Doğu Akdeniz’deki gazın bir şekilde Güney Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs arasındaki itilafın çözülmesi halinde TANAP üzerinden aktarımı söz konusu.’’ diye konuştu.

5-10 YILDA DENGELER DEĞİŞECEK

5-10 yıllık süreçte enerjide tüm dengelerin değişeceğini ve 2020’de Türkiye’nin enerji alanında çok önemli bir konumda olacağını da sözlerine ekleyen Karagöl, Rusya’nın da artık ticaret halinde bulunduğu ülkelerle ilişkilerinde ve fiyat konusunda biraz daha yumuşak bir politika yürütmesi gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE TARİHİ BİR NOKTAYA GELDİ

Türkiye’nin enerjide transit bir ülke olma konumuna soyunduğunu ve bunda da en önemli adımı Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı ile attığını belirten Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kamer Kasım ise; Azerbeycan ile yapılan görüşmelerin çok önemli olduğunu ve tarihi bir noktaya geldiğini ifade ederek, ‘’ Türkiye petrolde Bakü-Tiflis-Ceyhan ile önemli bir avantaj elde etmiştir. Eğer TANAP da tamamlanabilirse doğalgazda da çok ciddi bir avantaj elde edecek . O yüzden Türkiye ne yapıp edip planlanan tarihte bu projeyi bitirmeli. Bunu yapılabilirse şayet tarihi bir başarı sağlanır.’’ dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNİ DE ETKİLEYECEK

TANAP’ın  diğer bir yönüyle de Avrupa’yı Türkiye’ye daha fazla bağlayacağını ve Avrupa Birliği müzakere sürecini de doğrudan etkileyeceğini de belirten Kasım, ‘’Enerji fiyatları düşüş gösterse de Türkiye’nin alternatif kaynakları gözden geçirmesi gerekiyor. Irak’ın çatışmalı ortamına Türkiye bel bağlamamalı. Oraya harcadığı enerjisini Kafkaslara ve Hazara harcamalı. Bu bölgeden çok daha fazla yarar görecektir. Çünkü daha istikrarlı ve çok daha fazla fırsatlar sunuyor.’’ diye konuştu. Kaynak Haber 7
Son Güncelleme: 15.10.2014 10:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.