Enflasyonla mücadele; Ürünlerle birlikte memura zamlı maaş da düşecek mi?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı'nın, Ekim, Kasım ve Aralık sınırlandırılması milyonlarca kamu çalışanını endişelendiriyor.

09 Ekim 2018 Salı 19:18
Enflasyonla mücadele; Ürünlerle birlikte memura zamlı maaş da düşecek mi?






Enflasyonla mücadele; Ürünlerle birlikte memura zamlı maaş da düşecek mi?



Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı'nda hedeflenen yüzde 10 oranındaki 3 aylık hedef vatandaşlar tarafından olumlu bulunurken, kamu çalışanlarının aklını karıştırdı. Yılın son çeyreğinde ortaya çıkacak düşük enflasyon rakamları ile, yılın ilk 9 ayında çıkan enflasyon rakamları arasındaki farka dikkat çeken kamu çalışanları "Maaşlarımıza yapılacak olan enflasyon farkı, yeni açıklanan planla gasp ediliyor" değerlendirmesinde bulundu. Son iki ayda fiyatı yüzde 60 oranında artan gıda ve temizlik maddelerinde yüzde 10'luk indirimin göz boyamaktan ibaret olduğunu söyleyen vatandaşlar ise kampanyayı inandırıcılıktan uzak bulduğunu ifade ediyor.

İLK YARI ENFLASYON FARKI BİLE TIRPANLANDI

Kamu çalışanlarına geçtiğimiz temmuz ayından sonra yapılması gereken yüzde 3.5+ enflasyon rakamları tırpanlanırken, toplu sözleşmede karar bağlanan zamlı maaşlarda bile hükümet tarafı tırpanlamaya gitti. 

Geçtiğimiz dönemde yapılan toplu sözleşmeye göre; memurlara Ocak'ta yüzde 4 zam yansıtılacak. Ayrıca 2018'in ikinci yarısında enflasyon yüzde 3.5'i aşarsa enflasyon farkı verilmesi gerekiyordu, aile yardımı da memur maaş katsayısındaki artışla yükselmesi bu toplu sözleşmede yer aldı. 

Ancak Ankara'da maliye çevrelerinin Temmuz ayı başında yaptığı hesaplar çarşı fiyatlarının çok altında kaldı. Geçtiğimiz ay artan enflasyon rakamları uzun bir aradan sonra yüzde 24.5'a çıktı. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı'nda yaptığı konuşmada indirim kampanyasında enflasyon sepetindeki tüm markaların ve tüm kalemlerin bulunduğunu söyledi. TÜİK'in internet sitesine göre şubat ayında güncellenen enflasyon sepetinde 407 madde yer alıyor. 
Bakan Albayrak'ın yüzde 10'luk enflasyon düşürme hedefinin 2018 rakamlarını düşürmeye yönelik olduğunu belirten kamu çalışanları "Bu bizim son 6 aydır yüksek enflasyonla gasp edilen haklarımızın üzerine oturmak" yorumunu yapıyor..


BAKAN ALBAYRAK NE DEMİŞTİ?

Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı'na katılan firmalar yıl başına kadar asgari yüzde 10 indirim uygulayacak. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Firmalarla, iş dünyası temsilcileriyle birebir görüşmeler yaptık, destek aldık, tüm firmalardan asgari yüzde 10 indirim yapmaları ve yıl sonuna kadar sürdürmeleri için anlaştık" dedi.


Et ve Süt Kurumu (ESK) 10 üründe, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) 14 üründe yüzde 10 indirim yaptı. Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) pirinci yüzde 20-40 indirimle satmaya devam edeceğini, Çay-kur önümüzdeki dönemde zam yapmayacağını duyurdu. Tüm zincir mağazalar 50 üründe 2 ay boyunca yüzde 10 indirim yapacaklarını açıkladı.

EN FAZLA  44 ÜRÜNÜN FİYATI ARTMIŞTI

Yıllık fiyat artışlarına bakıldığında fiyatı en fazla artan ve dolayısı ile indirimin en çok hissedileceği 44 ürün olduğu görülüyor.  Fiyatı yüzde 100'ü aşan ürünlerin başında yüzde 192 artış ile uçak biletinin geldiği görülüyor. Benzin fiyatlarının artması ile havayolu şirketlerinin fiyat artışına gitmeleri bu durumu anlaşılır kılsa da bu kadar yüksek fiyat tırmanışı dikkat çekiyor. İkinci sırada karpuz geliyor, karpuzda yıllık zam yüzde 119 düzeyinde. Yine fiyatı döviz kuruna bağlı olan kombi ve ardından gelen domates de fiyatını katlayan ürünlerden. Yıllık fiyat artış hızı yüzde 50 ile 100 arasında bulunanların lideri ise yazım ve çizim kağıtları oldu. Çocukların resim defterleri ve normal A4 kağıtlardaki bu artış zaten bir süredir gündemdeydi. gıda ürünlerinden salatalık, salça, soğan, kavun, bebek maması, patates, üzüm, patlıcan, yumurta, biber ve şeftalide yıllık zam yüzde 50'nin üstünde oldu. 

HANGİ ÜRÜNLERİN FİYATLARI YÜZDE KAÇ ORANINDA ARTMIŞTI

Karpuz    71,74
Domates    30,20
Patlıcan    29,00
Şeftali    23,20
Yaş Üzüm    22,61
Kabak    16,40
Sivri Biber    16,38
Maydanoz    10,10

Erik    -5,33
İşlenmiş Tarım-Sınai ve Diğer Ürünler    
Okul Kitapları    41,07
Salça    37,65
Çocuk Mamaları    27,97
Defter    26,57
Kahve    22,22
Kurşun Kalem    20,39
Tahin Helvası    19,91
Kağıt Malzeme    18,59
Tiyatro Bilet Ücreti    18,52
Kaşar Peyniri    16,40
Tuvalet Sabunu    16,15

Son Güncelleme: 09.10.2018 16:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.