Ersin Özince "Kriz Var Demeye Dilim Varmıyor"

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Balıkesir'de işadamlarının ekonomik krizle ilgili sorusunu yanıtlarken, ilginç değerlendirmeler yaptı.

22 Nisan 2015 Çarşamba 10:43
Ersin Özince






Kriz Var Demeye Dilim Varmıyor

 Türkiye  İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Balıkesir'de işadamlarının ekonomik krizle ilgili sorusunu yanıtlarken, ilginç değerlendirmeler yaptı. Özince, "İnsanın 'Kriz var' demeye dili varmıyor. 'Var' desen bir türlü, 'Yok' desen bir türlü" dedi.

Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (BASİAD) vizyon toplantıları İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince'nin katılımıyla sürdü. Balkonuk Center'da düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak katılan Özince, Balıkesir- Havran doğumlu olduğunu hatırlatan Balıkesirli sanayici ve işadamlarına "hemşehrilerim" diye seslendi. Vizyon toplantısına Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Birol Şahin, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Başkanı İsa Tamer Çelik de katıldı. 
Ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Özince, Balıkesir'de 'kriz' sorularıyla karşılaştı. BASİAD Başkanı Abdullah Bekki'nin "Türkiye'de işadamları olarak yıllardır kriz yönetiyoruz. Biz, artık krizi değil işimizi yönetmek istiyoruz. Ancak ülkemizde kriz sürekli gündemde bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan Ersin Özince şunları söyledi:
"Bu kriz işinden hakikaten gına geldi. Dün basın mensupları da, 'Kriz var mı?' diye sordu. İnsanın 'Kriz var' demeye dili varmıyor. 'Var' desen bir türlü, 'Yok' desen bir türlü. 20-25 gün önce Sürmene'deyim. 'Alabalık tutabilir miyiz' diye gitmiştik, kar yağdı, olmadı, orada gezinirken birisi beni tanıdı. 'Müdürüm siz misiniz?' dedi. 'Benim' dedim. 'Bu dolarla, euro ne olacak' diye sordu. Ben de, 'Sana ne' dedim. 'Yaa ağabey öyle deme, biz bu bıçağın yapıldığı malzemeyi Avrupa'dan ithal ediyoruz' dedi. 'İyi o zaman, euroyu sor, doları niye soruyorsun' diye takıldım.. Bu kez dolarla yurt dışına satış yapıyorum' dedi. Orada da gördüm kü hiç bir şey öngörülemiyor. Neden öngörülemiyor. Çünkü krize o kadar açık bir ortamız ki.. Ben bir yandan da üzülüyorum. Bu kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin yarınlarından, rejiminden tut, anayasasına, mahkemesinden tut, pastanesinden postanesine kadar kaygı duymak... Bunun olmaması lazım. Kriz olmaması için de istikrar lazım. İstikrar için de herşeyimiz de var, tam Nasreddin Hoca'nın hesabı.. Neden böyleyiz, bilmiyorum. Bunu hak etmezsek de olmayacak. Öyle yapıyoruz olmuyor, böyle yapıyoruz olmuyor. Bunu (krizi) hiç istemediğimizi, hiç sevmediğimizi anlamamız ve anlatmamız lazım."
'EN BÜYÜK KRİZ GENÇ İŞSİZLER'
Özince, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kriz ortamı ile ilgili en büyük kaygım ne biliyor musunuz? Yeni nesillerin bir takım sosyal ve psikolojik bozukluklar yaşayacakları. Bana göre bugün Türkiye'de en büyük kriz genç işsizlik. Yarın bunun yol, su, elektrik olarak bize döneceğinden kaygı duyuyorum. Biz boyuna işsizlik olarak bakıyoruz. Genç işsizlik ne kadar dehşetli bir şey! Üstelik bunun çoğu tahsilli, tahsilli işsiz. Bu kriz oldu, krizi hallettik hadisesi, yangın çıkartıp, söndürmeye benziyor. Şakası bile hoş değil. Maalesef bir kısmını biz aranıp da çıkartıyoruz. Krize ne yazık ki sadece kötü yönetim, eksik yönetim nedeniyle değil altyapımızın da yeterli olmaması nedeniyle adayız. Aklımız fikrimiz yetiyor. Artık serbest piyasa ekonomisinde çok yol katettik. Bunları düzeltmek elimizde. En büyük kriz geleceği görememek olabilir. Hindistan'la Çin öyle muazzam geliyor ki geleceği de dikkate almalıyız. Bugün Çinliler, mermeri gemide işliyor. Çinliler, Ruslar çok iyi İngilizce konuşuyor. Hayret ediyorum, Rus gençleri bizim gençlerimizden daha iyi İngilizce konuşuyor. Bunların hepsi kriz nedenidir. Esas büyük kriz işte bu. Dolar çıktı, faiz indiyle değil. Bu kriz Türk reel sektörünün, Türk sanayiinin, Türk özel sektörünün yarınları için çok büyük bir tehdittir. Burada hem özel sektörün hem kamunun çok ciddi, yönlendirici, akıl toplantılarına ihtiyacı var. "
Toplantının bitiminde BASİAD Başkanı Abdullah Bekki Özince'ye Sındırgı'nın ünlü Yağcıbedir halısını, aynı zamanda Balıkesirspor Asbaşkanı olan İsa Tamer Çelik de Balıkesirspor forması hediye etti. Özince, BASİAD'ın yeni üyesi işadamları ve sanayicilere de plaketlerini sundu.
Son Güncelleme: 22.04.2015 10:45
Anahtar Kelimeler:
Ersin Özinceİş Bankası
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.