Halkbank'tan 9 ayda 3 milyar TL kar

- Halkbank'ın 9 aylık net karı 3 milyar TL olarak gerçekleşti - Aktif büyüklüğünü 279,7 milyar TL'ye yükselten Halkbank, Türkiye'nin 5. büyük bankası oldu - Halkbank Genel Müdürü Arslan: - "Tüm finansal göstergeler, Türkiye ekonomisinin yıl sonu hedeflerine emin adımlarla yürüdüğüne işaret ediyor"

03 Kasım 2017 Cuma 18:51
Halkbank'tan 9 ayda 3 milyar TL kar






İSTANBUL (AA) - Halkbank'ın 9 aylık net karı 3 milyar TL oldu.

Halkbank, 3. çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre, yılın ilk yarısında yüzde 5'in üzerinde büyüyen Türkiye ekonomisinde istikrar ve güven ortamı üçüncü çeyrekte de sürerken, bankacılık sektörü finansal kaynaklarını kredilendirme faaliyetlerinde kullanmaya devam etti.

Sektörün sunduğu kredilerdeki artış ve hayata geçen mali önlemlerle ekonomik büyümenin hızlandığı bu dönemde kaynak artırımına odaklanan Halkbank, KOBİ Bankacılığı alanındaki liderliğini bir adım daha ileri taşıdı. Bilanço büyüklüğünü 2016 yıl sonuna göre yüzde 20,9 artışla 279,7 milyar TL'ye taşıyan Halkbank, aktif büyüklükte Türkiye'nin 5. büyük bankası oldu.

Bankanın öz kaynakları aynı dönemde yüzde 13,9 artarken, 9 aylık net karı ise 3 milyar TL oldu. Krediler büyümeye devam ederken Halkbank'ın takibe dönüşüm oranı sektörün altında yüzde 2,99 olarak gerçekleşti.


- "Ticari kredilerde sağladığımız artış gurur verici"


Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde, tüm finansal göstergelerin, Türkiye ekonomisinin yıl sonu hedeflerine emin adımlarla yürüdüğüne işaret ettiğini belirtti.

Ekonomideki olumlu tabloda, KOBİ'lerin finansmana erişiminde teminat kolaylığı sağlayan Hazine Destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) Kefaleti uygulamasının önemli bir rol oynadığını bildiren Arslan, şunları kaydetti:

"Halkbank olarak bizim de önceliğimiz finansal kaynaklarımızı genişletmek ve müşterilerimize ihtiyaç duydukları desteği sunmak oldu. Reel sektörün önde gelen destekçilerinden biri olarak, bu yıl başta KOBİ'ler olmak üzere ticari kredilerde sağladığımız artış, bizim açımızdan gurur verici. Biz her şeyden önce bir KOBİ bankasıyız. Bu alandaki liderliğimizi Hazine Destekli KGF Kefaleti kullanımlarında gösterdiğimiz performansla da devam ettirdik.

Eylül 2017 itibarıyla KGF kefaletli kredi kullandırımında 20 milyar TL'yi aşarak tüm bankalar arasında ilk sırada yer aldık. En fazla nakdi kredi kullandıran ilk 4 banka arasında yer aldığımız bu dönemde bilançomuzda önemli bir artış gösterdik, aktif büyüklük sıralamasında Türkiye'nin 5. büyük bankası olduk."

Halkbank'ın kuruluş amacına uygun olarak esnaf ve sanatkarlara yönelik yenilikçi ürünler sunmaya devam ettiğini dile getiren Arslan, şu ifadeleri kullandı:

"Esnaf ve sanatkarlara yönelik sıfır faizden başlayan çok avantajlı krediler sunuyoruz. Yeni yapmış olduğumuz düzenleme ile bankamız tarafından esnaf ve sanatkarlara sunulan işletme kredisi üst limiti 200 bin TL'ye yükseltilmiştir. Esnafımızın kendi iş yerlerini satın alabilmeleri amacıyla Hazine Faiz Destekli İşyeri Edindirme Kredimiz ve faaliyet konuları ile ilgili olarak ihtiyaç duydukları sıfır kilometre araçları satın alabilmeleri için de Hazine Faiz Destekli Taşıt Edindirme Kredimiz hayata geçmiştir. Bankamız, ekonomiye destek olma misyonuyla son 15 yılda, 1,6 milyonu aşan esnaf ve sanatkara 71,3 milyar TL Hazine Faiz Destekli Kredi kullandırmıştır.

Finansal istikrarı ve uluslararası alandaki güvenilir marka algısıyla yeni iş birlikleri geliştiren Halkbank, 10 yıl vadeli 1 milyar TL'lik katkı sermaye niteliğinde tahvil ihracı gerçekleştirdi. Halkbank, 5. yılın sonunda erken itfa opsiyonuna sahip olan tahvil ile sermaye yeterlilik rasyosunu 50 baz puanın üzerinde artırarak yeni kredi verebilmek için de kaynak sağlamış oldu.

Reel sektöre verdiğimiz kesintisiz desteği sürdüreceğiz. Tahvil ihracıyla hem bilançomuzdaki kaynak çeşitliliğini artırdık, hem de vade uyuşmazlığını azaltmış olduk. Yatırımcılarımızın kısa vadeli mevduat yatırım alışkanlıklarını, daha iyi getiriyle uzun vadeye yönlendirmeleri konusunda alternatif ürünler geliştirmek istiyoruz. Bu amaçla ileride halka arz şeklinde bir sermaye benzeri tahvil ihracı yaparak bir ilke daha imza atmayı planlıyoruz."

Arslan, 79 yıllık geçmişi ve güçlü finansal altyapısı ile uluslararası marka değerini artıran Halkbank'ın Londra Borsası ve Financial Times'ın bağımsız organizasyonu olan FTSE'nin Aralık 2016'da kurduğu Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi'nde yer almayı başaran şirketlerden biri olduğunu aktardı.

Çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim konularında gösterdikleri performansın Halkbank'ı bu endekse taşıdığını belirten Arslan, "Kurumsal itibar, sürdürülebilir finansman, çevresel, sosyal performans, etik ilkeler ve çalışanlarına değer veren marka olma özelliklerimizle bu endekste yer aldığımız için gururluyuz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.