İnşaat şirketlerinin banka borçları kabusa dönmesin

Konut ve inşaat sektörünün bankalara olan borcu giderek artıyor. Sadece son 2.5 yıl içinde bankalara 2 kat borç yapan inşaat şirketlerinin durumu BDDK tarafından da yakından takip ediliyor.

16 Kasım 2015 Pazartesi 04:26
İnşaat şirketlerinin banka borçları kabusa dönmesin






İnşaat şirketlerinin banka borçları kabusa dönmesin

Ekonominin en önemli lokomotifi olarak bilinen inşaat sektörünün bankalara olan borcu rekor düzeye ulaştı. Sandıktan çokan tek parti iktidarının estirdiği rüzgarla yeniden canlanan konut satış kampanyaları sektörü kendine getirir mi bilinmez ama konut sektörünün bankalara olan borçlarının 7 yılda katlanarak 5 kat arttığı ortaya çıktı.

SON 2.5 YILDAKİ ARTIŞ KORKUTUCU DÜZEYDE

Ekonomideki yavaşlama inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na göre inşaat sektöründeki borçluluk son 2,5 yılda iki kat arttı. Uzmanlar Eylül 2015 itibarıyla bankalara olan borcu 110 milyar TL'ye ulaşan inşaat şirketlerinin bu borcu ödemekte yaşayacağı sıkıntının 240 alt sektörü de olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyor.

Ekonomik büyümedeki yavaşlama, artan işsizlik ve azalan tüketim harcamaları her sektörü olduğu gibi inşaat endüstrisini de olumsuz etkiliyor. Nitekim hafta başında Türkiye'nin önemli alt ve üstyapı taahhüt firmalarından Yüksel İnşaat'ın nakit ihtiyacı için 2010'da ihraç ettiği 200 milyon dolarlık tahvili, son tarih olan 10 Kasım 2015'te geri ödeyemediği için temettüye düşmesi gündeme geldi. Zaman'a açıklama yapan şirket yönetimi cezalı duruma düşme ihtimalleri olan tarihi, başlattıkları iyi niyet görüşmeleri sayesinde yıl sonuna çektiklerini açıklasa da Yüksel İnşaat'ın halihazırdaki durumu akıllara kârlılığı düşen sektörün borçluluk vaziyetini getirdi.

Nitekim Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) hafta başında yeni verilerini açıkladığı inşaat sektöründeki borçluluk son 2,5 yılda ikiye katlanmış durumda. Özellikle son iki yıldır sektörün bankalara olan borcundaki artış, inşaat şirketlerinde nakit akışında sıkıntı olabileceği yorumlarına sebep oluyor. Uzmanlar Eylül 2015 itibarıyla bankalara olan borcu 110 milyar TL'ye ulaşan inşaat şirketlerinin bu borcu ödemekte yaşayacağı en ufak sıkıntının 240 alt sektörü de olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Nitekim sektörün borcu tam iki yıl önce Eylül 2013'te 64 milyar liraydı. Şu an ise 50 milyar liraya yakın artış yaşanmış durumda. Ki sadece artış rakamı sektörün 2012'deki bankalara olan toplam borcunun üzerinde.

KONUT KREDİSİ TUTARI 141 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI

Müteahhitlerin bankaya olan borcu son yıllarda hızlı artarken, tüketicilerin çektikleri konut kredisindeki artış önceki yılla benzer seyir izliyor.

2023'teki yıla kıyasla ise tutardaki artış azalarak artıyor. Nitekim 2023 sonunda 25 milyar liraya yakın artarak 110 milyar liraya ulaşan konut kredisi toplam tutarı, 2014'te 15 milyar artışla 125 milyar liraya, Eylül 2015 itibarıyla da 141 milyar liraya ulaştı.
Bu rakam 2007'de 32 milyar lira seviyesindeydi.



Yüksel İnşaat borç batağında

Yüksel Holding'e bağlı Yüksel İnşaat'ın 2010'da uluslararası piyasalarda ihraç ettiği yüzde 9,5 kupon ödemeli 200 milyon dolar tutarındaki tahvilin vadesi 10 Kasım'da doldu. Ancak şirket, borçlarının yarısına denk gelen meblağı ödeyemedi. Temerrüde düşmek üzere olan şirketin yönetimi, bono komiteleri ile iyi niyet görüşmelerine başladıklarını açıkladı. Görüşmelerin 200 milyon doların yeniden yapılandırmasını içerdiği ve en geç yıl sonuna kadar sonuçlanacağı açıklandı.
Yüksel İnşaat, daha önce de Gebze-İzmir otoyolu konsorsiyumundan çıkmak zorunda kalmıştı. Şirket, Türkiye'de birçok baraj, köprü, ulaşım projelerine ve yurtdışında büyük taahhüt işlerine imza atmaya devam ediyor. KAYNAK ZAMAN GAZETESİ..
Son Güncelleme: 16.11.2015 05:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.