İran vanayı kıstı; Doğalgaz ve elektrik akışında İran klasiği

Türkiye - İran arasındaki doğalgaz akışında her kış mevsiminde yaşanan kriz yeniden başgösterdi. Tahran yönetimi kış başlayınca vanaları kapatma başladı.

14 Aralık 2016 Çarşamba 05:31
İran vanayı kıstı; Doğalgaz ve elektrik akışında İran klasiği






İran vanayı kıstı; Doğalgaz ve elektrik akışında İran klasiği

Her kış mevsiminde Türkiye'ye yaptığı doğalgaz sevkiyatını durdurma noktasına getiren Tahran yönetimi, kar yağmaya başlayınca elini yine vanaya attı. Kendi ülkesinde artan doğalgaz talebini gerekçe gösteren İran, Türkiye'ye ihraç ettiği doğalgaz ve elektrikte yine kesintiye gidiyor. Bu arada, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak Kasım ayında yaptığı açıklamada Türkiye'ye iletilen doğalgazın sevkiyatında kış döneminde sıkıntılar olabileceği uyarısında bulunmuştu

MAHKEMELİK OLDUK YİNE DE KESİYOR

Ankara ile Tahran yönetimlerini uluslararası Tahkim Kurulu'na Türkiye'nin hukuk mücadelesi geçtiğimiz şubat ayında karara bağlanmış, Türkiye hem indirim hem de sevkiyatta kış aylarında görülen kısıntı konusunda haklı olduğu görüşüne varılmıştı. 4 yıl süren Tahkim sürecinde her kış mevsiminde doğalgaz akışında vanaları kapatan İran'ın bu tavrı, Türkiye'yi farklı doğalgaz kaynaklarına yöneltmişti.
ABD ve AB'nin İran'a uyguladığı ambargolu dönemde bile Türkiye'nin İran'dan doğalgaz ve petrol alımına devam ettiğini belirten diplomatik çevreler Tahran yönetiminin bu tavrının Ankara'yı bıktırdığı görüşünde.

PLANLI ELEKTRİK KESİNTİLERİ GÜNDEMDE

Türkiye, İran'ın doğalgaz sevkiyatında başlattığı kısıntı yüzünden elektrik santrallerinde ikincil yakıt kullanımını devreye sıkarken planlı kesintiler de gündemde.

İran'dan gelen doğalgaza bağlı olarak çalışan santrallarda üretim yarı yarıya düşürülecek.
Enerji yönetimi, doğalgaz akışında ortaya çıkan sorun nedeniyle elektrik üretiminde “kısıntı-kesinti” programını başlattı. Buna göre Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) ile yap-işlet-devret (YİD) ve yap-işlet (Yİ) doğalgaz santrallarında üretim bugünden itibaren yarı yarıya azaltılacak. Bazı santrallarda ikincil yakıta geçilmesi de bekleniyor.

KISINTI BUGÜN BAŞLAYACAK

Enerji yönetimi, pazartesi günü doğalgazla elektrik üreten Yİ-YİD ve EÜAŞ santrallarına yazılı bildirimde bulundu. Yazıda, doğalgaz arzında ortaya çıkan soruna işaret edilerek, bu sorunun bertaraf edilmesi için ilave bazı tedbirlerin alınmasının zorunlu hale geldiği belirtildi. Yazıda, ilgili mevzuat uyarınca Yİ-YİD doğalgaz santrallarında elektrik üretimlerinin düşürüleceği belirtildi. Üretim kısıtları, bugünden itibaren başlayacak. Söz konusu santrallarda üretim, yarı yarıya azaltılacak. Kaynaklar, üretim kısıtının bir süre devam edeceğini belirtti. Türkiye; Rusya, İran, Azerbaycan’dan doğalgaz alıyor. Bazı ülkelerden de LNG ithal ediyor.

 SERBEST PİYASADA FİYAT ARTABİLİR

Gaz arzında ortaya çıkan sorun, serbest piyasada elektrik fiyatlarını etkiledi. Gün öncesi piyasada günlük ortalama elektrik fiyatları şöyle oldu:

- Pazartesi günü: Elektriğin kilovatsaat fiyatı 17.7 kuruş,

- Salı günü: Elektriğin kilovatsaat fiyatı 18.1 kuruş,

- Bugün ortalama fiyat 20.2 kuruş olarak öngörülüyor. Bu fiyatın gün içinde artabileceği belirtiliyor.
Anahtar Kelimeler:
İran Doğalgazı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.