Lufthansa, THY'yi Merkel'e şikayet etti!

Lufthansa başta THY ve rekabet etmekte zorlandığı bir dizi rakibini Berlin ve Brüksel’e şikâyet ederek siyasi destek istedi.

25 Aralık 2015 Cuma 09:22
Lufthansa, THY'yi Merkel'e şikayet etti!






Lufthansa, THY'yi Merkel'e şikayet etti!



Avrupalı ulusal havacılık şirketleri, (Flag carrier) aralarında Türk Hava Yolları’nın (THY) da bulunduğu bir dizi yeni rakiple başa çıkmakta zorlanıyor. Geçtiğimiz yıllarda AB genelinde Ryanair ve Easyjet gibi düşük maliyetli havayolu şirketleri ile rekabet sıkıntı çeken ulusal havayolu şirketleri her fırsatta soluğu Brüksel’de alarak yetkililerden yasal destek aradı. Aynı şirketler şu sırada Türk Hava Yolları (THY) ve Körfez ülkelerinden gelen rekabetle baş edebilmek için yine Brüksel’in kapısını çaldı. Almanya’nın ulusal havacılık şirketi Lufthansa’dan yapılan açıklamada THY’nin yanı sıra Körfez ülkelerine ait havayollarıyla (Emirates, Etihad ve Katar Havayolları) rekabet edebilmek için Berlin ve Brüksel’den siyasal destek istendiği duyuruldu.

Alman basınına açıklamalarda bulunan Lufthansa CEO’su Carsten Spohr, sektördeki rakiplerini ağır bir dille eleştirerek “Avrupa Birliği’nin (AB) pazara girme engellerini göz önünde bulundurması gerekiyor. Çünkü bu havayolu şirketleri Avrupa’da hava trafiği vergisi ödemek zorunda değil ve diğer AB şirketleri gibi emisyon işlemlerine katılmıyor. Ayrıca, bu rakipler kendi çalışanlarına karşı ciddi bir sosyal sorumluk da almıyorlar” dedi. Rakiplerinin devlet desteğiyle rekabet avantajı sağladığını savunan Spohr, “Çifte standart neticesinde biz uçuş rotalarını kapatmak zorunda kalıyoruz. Lufthansa ve alt şirketleri, yıllar önce 20 Güneydoğu Asya ülkesine doğrudan uçuyordu. Şimdi sadece üç hedefe uçuyoruz: Bangkok, Singapur ve Kuala Lumpur” diye konuştu.

GARANTİ GİRİŞ İSTİYOR

Sektörden gelen uyarılara kulak veren AB Komisyonu Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc geçtiğimiz haftalarda Avrupa havacılık sektörünü korumak için bir dizi yeni karar açıkladı. Üç temel maddede toplanan kararlar büyümeye yönelik yeni pazarların bulunması, büyümeyi engelleyici koşulların ortadan kaldırılması ve güvenlik olarak özetleniyor. Ancak bu kararlarla birlikte başta Almanya olmak üzere AB üzerinden Türkiye ve Körfez ülkelerine yönelik siyasi telkinlerin de artabileceği belirtiliyor. Zira AB Komisyonu’nun söz konusu kararlar kapsamında halen giriş yapamadığı pek çok pazara ‘garanti giriş’ planlanıyor.
Son Güncelleme: 25.12.2015 09:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.