Lüleburgaz'da 450 yıllık tarihi hamamı belediye meclisi yaptılar

1568 yılından günümüze kadar hamam olarak kullanılan Sokullu Mehmet Paşa Hamamı Lüleburgaz Belediyesi tarafından restore edilerek açılışı yapıldı. Ancak tarihi hamamda artık tellaklar değil Belediye Meclisi üyeleri terleyecek.

26 Eylül 2014 Cuma 03:39
Lüleburgaz'da 450 yıllık tarihi hamamı belediye meclisi yaptılar






Lüleburgaz'da 450 yıllık tarihi hamamı belediye meclisi yaptılar


Kırklareli’ye bağlı Lüleburgaz ilçesinde Mimar Sinan’ın eseri Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi’nde bulunan tarihi hamamın yılan hikayesine dönen restorasyonu nihayet tamamlandı. 1568 yılından günümüze kadar hamam olarak kullanılan Sokullu Mehmet Paşa Hamamı Lüleburgaz Belediyesi tarafından restore edilerek açılışı yapıldı. Ancak tarihi hamamda artık tellaklar değil Belediye Meclisi üyeleri terleyecek.

BAKANLIK HALA HAMAM OLARAK GÖRÜYOR AMA OLSUN

Kültür ve Turizm Bakanlığı envanterinde tüm dünyaya halen tarihi hamam olarak sunumu yapılan Sokullu Mehmet Paşa hamamı, Mimar Sinan'ın ustalık dönemi eserleri arasında yer alıyor. Lüleburgaz Belediyesi Fen İşleri Müdürü Nalan Koç’un ’Sokollu Külliyesi Restorasyon Uygulama Projesi’ için 'Selimiye’den önce yaptığı eserlerden biridir. 1568’de yapımı gerçekleştirilen 3 bin metrekarelik bir alana sahip olan Külliye, Camii, Medrese, Arasta, Kervansaray, Hamam ve Sübyan Mektebi’nden oluşmuştur. Bugün ise bu yapılardan sadece Camii, Medrese, Kubbeleraltı olarak andığımız Arasta ve Sübyan Mektebi’nin restorasyonu gerçekleştirdiğimiz çifte hamam ayakta kalabilmiştir. Gözlerimizin önünde günden güne yok oluşunu seyrettiğimiz Mimar Sinan’ın güzel eserinin gelecek nesillere aktarılması tüm Lüleburgazlılar’ın sorumluluğuydu ve Belediyemiz bu sorumluluğu üstlendi.

6 Ocak 2012 tarihinde, meclis kararı ile alınan karar doğrultusunda Restorasyon uygulaması ile ilgili ihale aşamaları başlatıldı. Gerekli çalışmaların ardından ihalesi yapılan işe,  25 Temmuz 2012 tarihi itibari ile başlanıldı.2 milyon 395 bin 240 TL bedele denk gelen ve 12 ayda tamamlanması planlanan restorasyon uygulaması, uygulama esnasında bazı imalatların uygun olmayan hava şartlarında yapılamaması, öngörülemeyen ve kurulum onayının alınamaması sonucu imalatların ortaya çıkması sebebiyle restorasyon çalışmasının tamamlanması 20 ayı bulmuş ve ihale bedelinin yüzde 40’ı oranında iş artışı ile 3 milyon 350 bin 750 TL harcama ile tamamlanabilmiştir.

Ayrıca aydınlatma için de dünyanın önder ve profesyonel firmalarından ürünleriyle çalışılmış, tarihi dokuya en iyi şekilde dış ve iç aydınlatılmıştır. Bu çalışma için de 915 bin TL harcama yapılmıştır. Restorasyon çalışmalarında Bulgaristan ile ’Tarihi Kültürel Mirasın Korunması’ adı altında projemiz 235 bin 127 euro almaya hak kazanmış, bu hibe ile de meclis toplantı salonlarının mobilya, bilgisayar donanımları gerçekleştirildi. Bu hibe ile birlikte 2006’dan bu yana satın alma, proje, restorasyon uygulamaları için toplamda 6 milyon 205 bin TL harcama yapılmıştır. Restorasyonu tamamlanan eserde Belediye Meclisi’nin bundan sonra Lüleburgaz için alacağı tüm kararlar 450 yıllık kubbeleri altında alınacak ve tarihi binanın duvarları bu kararlara tanıklık edecek" dedi.
Son Güncelleme: 26.09.2014 03:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
halktan 2014-09-26 14:07:31

sizce bu yaptığınız iyi bir şey mi ? 450 sene önce hala dünyanın en büyük mimarlarından olan mimar sinan ustalık eseri olan bi yapıyı ki o zamanlar halk kullansın diye yapılmış siz kalkıp sanki yer yokmuş gibi berbat edin bide biz demokratik bir ülkeyiz partinin ismide cumhuriyet halk partisi halkın bunda yararı ne allah rahmet eylesin hem sokullu mehmet paşa hemde mimar sinan ahlıyordur bu iş için emeği geçen herkese yuh olsun