Mango ve Zara mülteci çocukları kayıtdışı çalıştırıyor

Türkiye’de dünya hazır giyim devlerine üretim yapan firmalarda mülteci çocuklar kayıtdışı çalıştırılıyor.

25 Ekim 2016 Salı 09:27
Mango ve Zara mülteci çocukları kayıtdışı çalıştırıyor






Türkiye’de dünya hazır giyim devlerine üretim yapan firmalarda mülteci çocuklar kayıtdışı çalıştırılıyor..
Ünlü tekstil firmaları Mango ve Zara'nın kayıtdışı mülteci çocuk emeği kullandığı ortaya çıktı.
BBC araştırmacı gazetecilik programı Panorama'nın ekibi, Türkiye'deki Suriyeli mülteci çocukların İngiltere'de satılan tekstil ürünlerinin üretiminde çalıştıklarını tespit etti.
Türkiye'deki tedarikçi fabrikalarda gizli çekimler yapan Panorama ekibi, Marks and Spencer ve internet satış mağazası Asos tarafından satılan kıyafetlerin üretiminde çocukların çalıştırıldığını tespit etti.

Ayrıca, mültecilerin Zara ve Mango'nun kot pantalon üretiminde de kayıt dışı olarak çalıştırıldığı belirlendi.
Markaların tamamı, tedarik zincirlerini dikkatli bir şekilde takip ettiklerini ve mülteci ya da çocukların suistimal edilmesine izin vermediklerini söylüyor.
Marks and Spencer, kendi yaptığı araştırmalarda, Türkiye'deki tedarik zincirinde Suriyeli göçmen çalıştırıldığına dair herhangi bir bulguya rastlamadığını açıkladı.
Markaların tamamı, tedarik zincirlerini dikkatli bir şekilde takip ettiklerini ve mülteci ya da çocukların suistimal edilmesine izin vermediklerini söylerken, Marks and Spencer, kendi yaptığı araştırmalarda, Türkiye’deki tedarik zincirinde Suriyeli göçmen çalıştırıldığına dair herhangi bir bulguya rastlamadığını açıkladı. Ancak BBC’nin haberinde, şirketin en büyük fabrikalarından birinde çalışan 7 Suriyeli olduğunu tespit edildi. Habere göre göçmenlerin saatlik ücreti 3.75 TL civarında ve işçiler, sokakta kendilerine nakit ödeme yapan bir aracı üzerinden istihdam ediliyor.
OCAK ayında İngiliz Independent gazetesinde yayımlanan “H&M ve Next’in Türkiye’deki Fabrikalarında Suriyeli Mülteci Çocukların Çalıştığı Tespit Edildi” başlıklı haber üzerine gözler bu iki ünlü giyim markasına çevrilmişti. Haberde hazır giyim devleri İsveçli H&M ve İngiliz Next’in Türkiye’de kendileri için üretim yapan tekstil atölyelerinde Suriyeli çocukların çalıştırıldığı yer almıştı. H&M yaptığı açıklamada, hiçbir koşulda çocuk işçi çalıştırılmasına müsamaha göstermediklerini belirterek, Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları ve Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) sözleşmeleri çerçevesinde 1997’den bu yana çocuk işçiliği üzerine politikaları olduğunu dile getirmişlerdi.

Son Güncelleme: 25.10.2016 09:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.