"Mitsubishi Electric yarının dijital fabrikalarını kurma imkanı tanıyor"

- Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri OEM İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Bizel: - "Mitsubishi Electric, Türk sanayisine geleceğin dijital fabrikalarını bugünden kurabilme imkanı tanıyan teknolojik çözümler sunuyor"

03 Ekim 2017 Salı 11:12






İSTANBUL (AA) - Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri OEM İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Tolga Bizel, Mitsubishi Electric'in Türk sanayisine geleceğin dijital fabrikalarını bugünden kurabilme imkanı tanıyan teknolojik çözümler sunduğunu bildirdi.

Şirket açıklamasına göre, Ege Genç İş Adamları Derneği (EGİAD), "Sanayi 4.0 Bilgilendirme Toplantıları" kapsamında düzenlediği etkinlikte üyelerini Mitsubishi Electric ile buluşturdu.

Etkinlik çerçevesinde Ege bölgesinin genç iş adamları ve sanayicilerine Sanayi 4.0'ın beraberinde getirdiği yenilikler ve gelecek vizyonu hakkında bilgi veren Bizel, yeni sanayi evresinin merkezinde üretimin olduğunu vurguladı.

Bizel, Türk sanayisinin küresel pazarlardaki rekabet gücü ve ihracat potansiyelinin artırılması için üretim kalitesinin yükselmesi ve maliyetlerin düşmesi gerektiğine dikkati çekerek, Sanayi 4.0 evresinde fabrikaların en önemli gündem maddesinin, hızla değişen ve kişiselleşen insan ihtiyaçlarını en hızlı ve verimli şekilde karşılayabilecek üretim bantlarını kurmak olduğunu belirtti.

Bu noktada firmaların uzun vadeli stratejik planlarını hazırlamalarının ve yatırımlarını bu kapsamda hayata geçirmelerinin önem kazandığını ifade eden Bizel, Mitsubishi Electric'in Türk sanayisine geleceğin dijital fabrikalarını bugünden kurabilme imkanı tanıyan teknolojik çözümler sunduğunu dile getirdi.

Mitsubishi Electric'in e-F@ctory konseptinin, üretimde hızı, kaliteyi ve verimliliği artırırken çok ciddi maliyet tasarrufu sağlayabilecek evrimsel bir adım olarak öne çıktığını kaydeden Bizel, şu ifadeleri kullandı:

"Fabrikalarda hızın ve verimliliğin artmasını, süreçlerin anlık olarak izlenebilmesiyle hata paylarının büyük oranda azaltılmasını, üretim maliyetlerinin iyileşmesini ve dolayısıyla iş hacminin büyümesini mümkün kılıyoruz. Üretim hattındaki cihazlardan veri toplama yeteneğimiz ile enerji maliyetlerinin azaltılmasına yardımcı olurken, tam entegre otomasyon platformumuzla devreye alma ve kurulum sürelerinin kısalmasını da sağlıyoruz.

Mitsubishi Electric, güvenilir ve esnek üretim sistemleri kurmaya yönelik entegre konsepti e-F@ctory ile kullanıcıların yüksek hızlı ve bilgiye dayalı üretim hedeflerine ulaşmalarına katkıda bulunuyor. Sanayi 4.0 son yıllarda gündeme taşınmış bir konu olmasına rağmen e-F@ctory yeni bir oluşum değil. Mitsubishi Electric, e-F@ctory konseptini kendi üretim bantlarında 2003 yılından bu yana kullanıyor ve bu sayede edindiği tecrübelerini ürünlerine ve müşterilerine yansıtıyor. Mitsubishi Electric'in kendi üretim merkezi olan Nagoya Fabrikası'nda e-F@ctory konseptinin kullanıma alınmasının ardından; üretim kapasitesinde yaklaşık yüzde 190 artış, üretimde yaklaşık yüzde 180 artış ve sistem içi mimari tutarlarda yaklaşık yüzde 65 düşüş gibi etkileyici sonuçlar elde edildi."


- "IoT ile bağlantı sağlanan cihaz sayısı hızla artacak"


Bizel, Nesnelerin İnterneti'nin (IoT) Sanayi 4.0'ın ve akıllı fabrikaların temelini oluşturduğunu belirtti. IoT ile bağlantı sağlanan cihaz sayısının gelecek birkaç yıl içerisinde katlanarak artacağının öngörüldüğünü ifade eden Bizel, bu noktada şirketlerin IT altyapısının çağın gereklerine uygun olarak değişmesi gerektiğini aktardı. Bizel, bulut tabanlı veri depolama ve işleme hizmetlerinin giderek daha fazla önem kazanacağını vurguladı.

Mitsubishi Electric ve Intel markalarının, Intel'in Malezya'da bulunan üretim tesisinde ortak bir pilot programa imza attıklarını hatırlatan Bizel, şunları kaydetti:

"Mitsubishi Electric'in e-F@ctory otomasyon uzmanlığını, Intel'in IoT konusunda çözüm üretme uzmanlığı ile birleştiren pilot program sayesinde, arızaların önceden fark edilerek arıza gerçekleşmeden müdahale edilmesi mümkün hale geldi. Pilot program; yüksek verimlilik, önleyici bakım faaliyetleri olanağı, düşük arıza oranı, düşük maliyet ve kusursuz uyumla sonuçlandı. Tüm bu sonuçlar ise Intel'in yaklaşık 9 milyon dolar tasarruf etmesini sağladı.

Fabrikalarda robotlar ve insanların etkileşimli çalıştığı üretim hatları, sadece robotlardan oluşan üretim hatlarından daha verimli. Bugüne kadar genelde yalnız çalışan robotlar, artık insanla birlikte çalışan robotlar olarak karşımıza çıkıyor. Fabrikaların üretim sürecinde hayati önem taşıyan robotlar, sağladıkları hız ve kolaylıklarla her geçen gün sanayide daha çok rol alıyor ve günümüzde çok olağan bir iş gücü haline geliyor. Türkiye'de de başta sanayi olmak üzere robot kullanımı hızla yaygınlaşıyor."


- "Çocuklarımızın dijital yetkinliklerini artıracak eğitim sistemini hayata geçirmeliyiz"


EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter de sanayi ve imalatın, Türkiye ekonomisinin 1980'lerde yüzde 35'ini oluştururken bugün bu rakamın yüzde 20'nin altına indiğine işaret etti.

Yeni sanayi devriminin doğrudan ve dolaylı ekonomik katkısının, Türkiye ve bölgesinde nitelikli iş gücü ihtiyacını artıracağı gibi aynı zamanda verimlilik ve inovasyon konusunda da sınıf atlatacağını bildiren İlter, "Endüstri 4.0 doğrultusunda dönüşümü doğru şekilde gerçekleştirebilmemiz için çocuklarımızın dijital yetkinliklerini artıracak bir eğitim sistemini hayata geçirmemiz ve bu yetkinliklere sahip ara eleman yetiştirebilmemiz de hayati önem taşıyor" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin boyutları ve çerçevesi henüz yeni yeni şekillenen Sanayi 4.0'ı kaçırmaması için iş dünyası, üniversiteler, siyasi karar alıcılar ve sivil toplumun birlikte hareket etmesi ve aktif çalışmalar yapılması gerektiğine vurgu yapan İlter, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye açısından Sanayi 4.0 yaklaşımı, üretim ekonomisinde rekabet gücü, sürdürülebilirlik, katma değeri yüksek ürün ve hizmet üretmek, yüksek verimlilik ve sağlıklı büyüme anlamına geliyor. Bu süreçte organizasyon yapılarını, anlayışlarını ve süreçlerini yeniden tanımlamak zorunda kalacak olanlar yalnızca büyük firmalar değil. Asıl bu büyük değişimin etkilerini en şiddetli şekilde hissedecek olan KOBİ'lerin zaman geçirmeden harekete geçmeleri gerekiyor."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.