Perakende satış hacminde daralma Şubat ayında da sürdü

İstanbul, 7 Nisan () - Ekonomik aktivitedeki gelişmelerin önemli göstergelerinden perakende satış hacmi, Ocak ayından sonra, Şubat ayında da daraldı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Perakende Satış Hacim Endeksi verilerine göre, Ocak...

07 Nisan 2015 Salı 10:31
Perakende satış hacminde daralma Şubat ayında da sürdü






İstanbul, 7 Nisan () - Ekonomik aktivitedeki gelişmelerin önemli göstergelerinden perakende satış hacmi, Ocak ayından sonra, Şubat ayında da daraldı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Perakende Satış Hacim Endeksi verilerine göre, Ocak ayında yüzde 0.3 daralan perakende satış hacmi, Şubat ayında da yüzde 0.7 daraldı.

Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0.4, gıda dışı satışlar yüzde 1.0 ve otomotiv yakıtı satışları yüzde 0.6 daraldı.
 
Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 3.0, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 1.6 ve posta veya internet üzerinden satışlar ise yüzde 1.8 azalırken, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 0.1 ve tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 3.3 arttı.

Aynı dönemde, gıda, içecek ve tütün satışlarındaki yüzde 1.3 artışın etkisiyle perakende ciro yüzde 0.2 arttı. Aylık bazda cirolar, gıda dışı satışlarda aynı seviyede kalırken, cirolar, petrol fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle otomotiv yakıtı satışlarında yüzde 0.6 azaldı.

Ocak ve Şubat aylarındaki düşüşler yıllık artışı sınırladı

TÜİK verilerine göre, yılın ilk iki ayında üst üste düşen perakende satış hacminin, Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre artışı yüzde 2.9 düzeyinde kaldı.

Aynı ayda cirolar, gıda, içecek ve tütün satışlarında yüzde 4.2 ve otomotiv yakıtında yüzde 11.0 artarken, gıda dışı satışlarda yüzde 1.2 azaldı.
 
Yıllık bazda bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satış hacimleri yalnızca yüzde 0.1 arttı. Aynı dönemde hacimler tekstil, giyim ve ayakkabıda yüzde 2.7, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 0.9 ve posta veya internet üzerinden satışlar yüzde 47.5 artarken, elektrikli eşya ve mobilyada yüzde 8.1 azaldı.

Yıllık bazda perakende ciro ise Şubat ayında yüzde 4.2 arttı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışlarında ciro yüzde 15.4, gıda dışı satışlarda yüzde 4.5 artarken, otomotiv yakıtı satışlarında ise yüzde 10.0 azaldı.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.