Petrol fiyatları aldı başını gidiyor: Yeni zam dalgası gelebilir

Ham petrol fiyatları son iki yılın en yüksek düzeyine çıktı. Dolar ve petrol fiyatlarındaki artışın tüketiciye yansıması bekleniyor.

07 Kasım 2017 Salı 01:45
Petrol fiyatları aldı başını gidiyor: Yeni zam dalgası gelebilir






Petrol fiyatları aldı başını gidiyor: Yeni zam dalgası gelebilir


 

Petrol fiyatları ile dolardaki artış hem otomobil sahiplerini hem de tarım üreticisini kara kara düşündürüyor. ABD’de petrol sondaj kulesi sayısındaki azalmaya Suudi Arabistan’daki taht savaşları da eklenince petrolün varil fiyatı iki yılın rekorunu kırdı. Son on gün içinde akaryakıta gelen iki küçük zammın bu hafta devam etmesi bekleniyor.

Brent petrolün varil fiyatı, haftanın ilk işlem gününde Suudi Arabistan’da yaşanan gelişmelerin ardından 62.38 dolardan işlem gördü. Cuma günü 60.85 dolardan güne başlayan ve en yüksek 62,20 doları gören Brent petrolün varil fiyatı dün sabah 62.12 dolardan açıldı. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü ham petrolün varili de 55.82 dolardan alıcı buldu. Böylece petrol fiyatları Temmuz 2015’ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Brent tipi petrolün varil fiyatı son altı ayda yüzde 40 yükselirken bu çıkış son bir ayda yüzde 12 olarak gerçekleşti.

Brent 1 Ayda %12 yükseldi

Gazete Habertürk'ün haberine göre uzmanlar, petrol fiyatlarındaki artışta, Suudi Arabistan’da yolsuzluk iddialarıyla bazı bakan ve prenslerin gözaltına alınması, başkent Riyad’a düzenlenen balistik füze saldırısı ve ABD’de petrol sondaj kulesi sayısındaki ani düşüşün etkili olduğunu kaydetti. Diğer yandan Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Falih, global petrol stoklarını aşağı çekmek için daha fazla çalışmak gerektiğini söyledi. Analistler Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman’ın iktidarını güçlendiren tutuklamalar sonrasında ülkenin petrol politikasında değişiklik beklemiyorlar. Bin Salman’ın daha önce açıkladığı ekonomik reformlar arasında devlet petrol şirketi Saudi Aramco’nun gelecek yıl borsaya açılması da bulunuyor.

Anahtar Kelimeler:
Petrol Fiyatları
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.