Petrol fiyatları düşünce savaş senaryoları arttı

Dolar artarken petrol fiyatları yıllar sonra ilk kez 46 dolar seviyesine geriledi. Petrol ihracatçısı ülkeler yeni bir krizin eşiğine geldi.

22 Ağustos 2015 Cumartesi 12:58
Petrol fiyatları düşünce savaş senaryoları arttı






Petrol fiyatları düşünce savaş senaryoları arttı


Son dakika petrol fiyatları, Petrol fiyatları son 25 yılın en düşük seviyesine düştü. Petrol üreticisi ülkeler yeniden tasarruf tedbirleri alırken ortadoğuda savaş krizleri için yeni senaryolar akıllara geliyor. 46 dolara düşerek rekor tazeleyen petrol fiyatı doğal kaynak zengini ülkelerdeki bütçe deliklerini hızla büyütüyor. Devlet desteklerini ve harcamaları kesen de var ekonomik krizin eşiğine gelen de...


Petrolün varil fiyatı 46 dolara kadar düştü. Bu, 1986'dan bu yana en uzun haftalık düşüş. 50 doların altındaki fiyat doğal kaynak zengini ülkelerin bütçelerindeki deliği de hızla büyütüyor. Önlemler almaya başlayan ülkelerin ne kadar dayanacağı ise merak konusu. Suudi Arabistan, 10 yıldan bu yana ilk kez cari açık verecek hale geldi. 2007'den bu yana ilk kez borçlanan ülke, 4 milyar dolarlık tahvil ihracı yaptı. Merkez Bankası rezervleri yüzde 10 yani 70 milyar dolar birden azaldı. Bütçede denge sağlamak için Suudi Arabistan'ın ihtiyaç duyduğu varil fiyatı 104 dolar. Bu rakam Cezayir için 123 dolar yani şu andaki fiyatın neredeyse üç katı. Cezayir bu nedenle OPEC'e bir mektup bile yolladı. Ambargolarla boğuşan Rusya'nın sorunlar listesinin başında petrol fiyatları var. İhracat gelirinin yüzde 70'i petrol ve doğalgaza bağlı olan Rusya için her bir dolarlık düşüş 2 milyar dolar kayıp demek. Bazı ülkeler gıda, elektrik ve su gibi ürünlerdeki desteklerini çekiyor. Birçok ülkede hükümet değişikliği gündemde. Son olarak Bahreyn et ürünlerindeki sübvansiyonu kaldırdı ve fiyatların artmasına izin verdi.

SENEYE BÜTÇEDE 40 DOLAR

34.1 milyar dolarlık bir bütçesi olan Ekvador ise harcamalarını önce yüzde 4 sonra yüzde 2.3 kıstı. Maliye Bakanı Fausto Herrera, "Gelecek yıl bütçesinde ortalama varil fiyatını 40 dolardan fazla koymayacağız" dedi. Venezuela ve Nijerya'da da ekonomik kriz kapıda. Çünkü Nijerya'nın kamu gelirlerinin yüzde 80'i ve ülkenin ihracatının yüzde 90'ı petrolden geliyor.
Son Güncelleme: 22.08.2015 13:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.