Piyasalar'da Trump fırtınası dindi mi? Uzmanından öneriler

Amerika'da seçimlerin ardından allak bullak olan piyasalarda sular duruluyor. Borsalarda toparlanma süreci başladı. Uzmanından yeni süreçte altın tüyolar.

10 Kasım 2016 Perşembe 11:18
Piyasalar'da Trump fırtınası dindi mi? Uzmanından öneriler






Piyasalar'da Trump fırtınası dindi mi? Uzmanından öneriler

Piyasalarda son durum, Amerika Birleşik Devletleri'nin 45. başkanlığını rakibi Hillary Clinton karşısında ipi göğüsleyen Donald Trump fırtınası önce Latin Amerika, ardından Uzakdoğu ve Avrupa ülkelerinde piyasaları altüst etti. Meksika parasının ağır değer kaybıne neden olan seçim sonuçlarının ardından dolar tüm dünya borsalarında yükselen değer haline geldi. Türkiye'de ise yüzde 4'ün üzerinde değer kazanan doların yükselişi seçimlerin ardından nasıl bir seyir izleyecek, haberin devamında

Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Aysun Göksu, piyasaların düzeltme hareketi gerçekleştirdiğinin görüldüğünü söyledi.

ABD’de yapılan seçimlerde Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’ın seçilmesi piyasaları etkilemiş, kurlarda rekor fiyatlamalar görülmüştü. Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Aysun Göksu, bu hareketlenmeyle ilgili değerlendirmesinde ABD'de seçim sonuçlarının açıklanmaya başlamasıyla güvenli liman varlıklarının talep görmeye başladığını belirtti. Göksu, yen dolar karşısında yüzde 4.16, ons atın yüzde 5.44, euro/dolar paritesinde yüzde 2.79, Euro/TL paritesi ise yüzde 6.26 değer kazandığını hatırlatarak şöyle dedi:

“Gelişmekte olan ülke piyasalarındaki kaybın TL varlıklarına da yansıması nedeniyle dolar/TL rekor tazeleyerek yüzde 4.57 primlendi. Ons altın üzerindeki baskının da kalkması nedeniyle gram altındaki yükselişlerin önü açıldı ve yükseliş furyasına gram altında katılarak yüzde 8,19’la rekor tazeledi. İzlenecek göçmenlik politikalarına dair belirsizliğin tedirginlik yarattığı Meksika para biriminde peso ise en çok değer kaybeden para birimi oldu. Değer kaybı yüzde 14,42 oldu. Sert kayıplar ABD vadelilerinde de gerçekleşti. S&P500, Dow, Nasdaq’ta kayıplar yüzde 6’ya ulaştı.”

İlk reaksiyonun ardından piyasaların düzeltme hareketi gerçekleştirdiğini dile getiren Göksu, “Piyasaların normal seyrine dönme çabasının arkasında elbette Trump’ın gerçekleştirmeyi planladığı politikaları bulunuyor” dedi ve ekledi:
“Piyasalarda ilk tepki verilirken en hızlı hareketlerin görüldüğü enstrümanın altın tarafında yaşandığını söyleyebiliriz.

Yüzde 5’in üzerindeki kaybın ardından kazançların geri verilmesindeki ana sebep ise ABD Merkez Bankası (Fed) politikaları. Trump’ın seçilmesi ile birlikte Fed’in faiz artırımında daha hızlı aksiyon alacağı beklentisi doların kayıplarını telafi etmesine ve altın üzerinde baskı oluşmasına neden oldu. Her ne kadar piyasa Trump’ı istemese de bu sonucu kabullenip sindirmek zorundaydı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Trump’ın açıklamaları piyasalarda tansiyon düşürücü etki yarattı. İlk tepkinin ardından verilen kayıpların tamamı neredeyse geri alındı. Trump’ın dış ticaret anlaşmalarını yenileyerek ilişikleri zora sokacağı tedirginliği devam etse de uygulayacağı vergi indirimlerinin ülkenin ticaret ayağını güçlendirmesi ve şirket yatırımlarının destekleneceği beklentisi tedirginliğin azalmasına neden oluyor. Bundan sonraki süreçte bu gelişmelerin yanında Fed’in uygulayacağı politikalar piyasa genelinde yakından takip edilecek.”
Anahtar Kelimeler:
Piyasalarda Son Durum
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.