Rıza Sarraf'a ihracat ödülü: Ödülünü bakandan aldı

Türkiye'yi sarsan yolsuzyluk ve rüşvet operasyonunda adını duyuran Rıza Sarraf bugün ihracat ödülü aldı. Sarraf'a ödülünü Bakan Zeybekçi verdi. Bu arada Zeybekçi'nin adı da milletvekili seçildiği Denizli'de bir arsaya verilen imar izni yüzünden dertte

21 Haziran 2015 Pazar 16:15
Rıza Sarraf'a ihracat ödülü: Ödülünü bakandan aldı






Rıza Sarraf'a ihracat ödülü


Türkiye onu 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonuyla tanıdı. Adı önce altın kaçakçılığına, daha sonra da iki bakana rüşvet verme olaylarına karıştı. Gözaltına alındı, tutuklandı, daha sonra serbest bırakıldı. Bugün ise mücevher sektöründeki ihracatından dolayı ödüle layık görüldü. Oysa ne üretim var, ne de istihdam. Yurt dışından satın altığı altın ve mücevharatı, Türkiye üzerinden ihraç eden Sarraf'a sonunda ödülünü de aldı. Bu arada ödül törenine katılan Bakan Zeybekçi'nin de Denizli'de sahibi olduğu arsa yüzünden başı dertte. İddialar doğruysa Denizli Büyükşehir Belediyesi Zeybekçi'ye ait 110 dönümlük arazinin emsal değerini artırarak bir gecede büyük rant sağladı.

ÖDÜLÜNÜ BAKAN VERDİ

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi 22. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları ödül töreni gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende ihracat şampiyonlarına ödülleri verildi. Mücevher sektöründeki ödülü Volgan Gıda Dış Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Sarraf aldı. Dikkat çekici şekilde kilo verdiği görülen Sarraf, ödülünü Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin elinden aldı.

ÜRETİM İHRACATI DÜŞTÜ ONUNKİ ARTTI

Türkiye'nin etrafı yangın yerine dönüşünce yüzbinlerce emekçinin alın teri tekstil ihracatı büyük oranda düştü. Sanayi ihracatında son 4 yıldır yaşanan gerilemeye rağmen, işadamı Rıza Sarraf gibi özellikle Afrika ülkelerinden getirilen altın ve mücevherler vergisiz yurda girdi. Aynı mücevherler hiç bir işlem ve vergiye tabi tutulmadan başka ülkelere satılırak kar rekorları kıran şirketler ihracatçı kategorisinden ödül bile almaya başladı.
TİM verilerine göre  Bu yılın Ocak ayında en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yakalanan ülke yüzde 64 ile İran oldu. İran'ı yüzde 21 ile Suriye ve yüzde 18 ile Birleşik Arap Emirlikleri takip etti. Ocak ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle oldu;

Ocak ayında Kolombiya'ya ihracat yüzde 139, Kongo'ya yüzde 111, Slovenya'ya yüzde 90 arttı.

Bölgesel olarak bakıldığında Ocak ayında;

• AB'ye ihracat yüzde 7,

• Afrika'ya ihracat yüzde 16,

• Ortadoğu'ya yüzde 5 geriledi.

• Kuzey Amerika'ya ihracat yüzde 5 artış gösterdi.

En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 8 artış ile Kocaeli oldu. Ocak ayında Hatay'ın ihracatı yüzde 1, Gaziantep ve Bursa'nın ihracatı yüzde 7, Ankara ve İstanbul'un yüzde 10, Manisa'nın ihracatı yüzde 18, İzmir ve Sakarya'nın ihracatı yüzde 19, Denizli'nin ihracatı yüzde 20 geriledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.