Sarıyer Belediyesi 1453 Projesi'ni durdurdu...

Ali Ağaoğlu'nun Fatih Ormanları'nın yanına inşa ettiği ve 1453 adı verilen proje, Sarıye Belediyesi tarafından durduruldu.

16 Kasım 2015 Pazartesi 04:19
Sarıyer Belediyesi 1453 Projesi'ni durdurdu...








Sarıyer Belediyesi 1453 Projesi'ni durdurdu...



Komuoyunda sert tepkilere neden olan ve günlerce tartışılan Ali Ağaoğlu’nun 1453 projesi. Sarıyer Belediyesi tarafından durdurduldu. İstanbul'da çevreci hareketin en büyük başarısı olarak kaydedilen gelişme Açık Radyo'da yayınında ortaya çıktı. Fatih Ormanı’nın yanıbaşındaki kamu arazisi üzerine yapmaya çalıştığı 1453 projesi, Sarıyer Belediyesi tarafından durduruldu. İstanbul’a en yakın oksijen kaynağı olan ormanların önüne dikilen inşaat, her türlü hukuksuzluğa rağmen devam etmekteydi.

Kent/ekoloji aktivisti ve makale yazarı Cihan Uzunçarşılı Baysal’ın Açık Radyo’da hazırladığı Kentin Tozu programının 13 Kasım tarihli bölümünde, belediye yetkilileri, Fatih Ormanı’nın yanıbaşında süren projenin durdurulduğunu açıkladı.

EMLAK GYO'YA BİLDİRİLDİ

11 Kasım’da İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına karşın devam eden Maslak 1453 projesine ilişkin inşaat ruhsatının iptalini istediği ortaya çıkmıştı. Programda, belediye yetkililerinin, gelişmeyi Emlak Konut GYO şirketine bildirdiği de dile getirildi. TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Yıkıcı, imar planının iptal gerekçesinin kamu yararına aykırılığı olduğunu vurgulayarak yeni bir plan onayının projeyi yasal hale getirmeyeceğini söyledi. Yıkıcı, Sarıyer Belediyesinin sınırları içindeki bu inşaatı durdurmak zorunda olduğunu vurguladı.

İstanbul İl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce Çevre Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sarıyer Belediyesi ve Şişli Belediyesi’ne gönderilen yazıda, “Alanın mahkeme kararlarınca plansız alan olduğu dikkate alınarak verilmiş olan inşaat ruhsatlarının ivedi olarak iptal edilmesi ile inşai faaliyetlerinin hangi aşamada olduğunun ise yapı ruhsatını düzenleyen ilgili belediyelerince yerine getirilmesi hususunda gereğini arz/rica ederim” ifadelerinin yer aldığı haberleri yer almıştı.

KENT SUÇU İŞLENDİ İDDİASI

TMMOB Şehir Plancıları Odası, 2 Nisan 2014 tarihinde, “Kamuoyunda Maslak 1453 olarak bilinen inşaat projesinin yasal dayanağı olan ve 16.09.2011 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan, Şişli İlçesi Ayazağa Gecekondu Önleme Bölgesi 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli Revizyon Nazım ve Uygulama İmar Planları’nın yürütmesinin Danıştay Altıncı Daire’nin aldığı 26.03.2014 ve 2012/4412 sayılı kararla” durdurulduğunu açıklamıştı. Oda açıklamasında, açık bir kent suçu olan proje kapsamında yürütülen inşaat faaliyetlerinin derhal durdurulması, inşaat ruhsatının ise iptal edilmesinin gerektiğini ifade etmişti.

Emlak Konut GYO ise, 16.09.2011 tarihli planın yürütmesi durdurulduktan sonra; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 18.04.2012 tarihli Olur’u ile onaylanmış yeni bir Revize İmar Planı bulunduğunu ifade etmişti.  Açıklamada, “Proje ile ilgili inşaat faaliyetleri bu yeni plan çerçevesinde devam etmektedir. Şirketimiz tarafından hukuki süreç yakından takip edilmektedir. İddia edilen yürütmenin durdurulması kararının hak sahiplerini mağdur etmesi gibi bir durum söz konusu değildir” denmişti.

Son Güncelleme: 16.11.2015 04:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.