TSK, düşen helikopterleri envanterden çıkarıyor

İstanbul Sancaktepe'de önceki gün meydana gelen helikopter kazasının ardından TSK, bünyesinde bulunan UH-1 tipi helikopterleri envanterinden çıkarmaya hazırlanıyor.  UH-1 helikopterlerinin yerine ise T625 Genel Maksat Helikopterleri gelecek.

28 Kasım 2018 Çarşamba 03:00
TSK, düşen helikopterleri envanterden çıkarıyor






TSK, düşen helikopterleri envanterden çıkarıyor
 

Sancaktepe'de yaşanan helikopter faciasının ardından TSK, emaktar UH-1 tipi helikopterlerle vedalaşmaya hazırlanıyor. TSK'nın helikopter filosunda görev alacak genç pilotların eğitimi ve pilot adaylarının tecrübe uçuşlarını yaptığı UH-1 helikopterlerinin 2020 yılında TSK envanterinden tamamen çıkarılması planlanıyor.. UH-1 helikopterlerinin yerine milli imkanlarla geliştirilen T625 Genel Maksat Helikopteri kullanılacak.

Vietnam Savaşı'nın simgelerinden biri olan UH-1 tipi helikopterin İstanbul Sancaktepe'de düşüp 4 askerin şehit olması, bir askerin de ağır yaralanmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ( TSK) bu helikopterlerle uçuş yapmaya devam edip etmeyeceği merak konusu oldu.

TSK'nın helikopter filosunda görev alacak genç pilotların eğitimi ve pilot adaylarının tecrübe uçuşlarını yaptığı UH-1 helikopterlerinin 2020 yılında TSK envanterinden tamamen çıkarılması planlanıyor.

UH-1'lerin envanterden çıkarılması sonrası yerine Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından yerli imkanlarla geliştirilip üretilen ve test uçuşları eylül ayında başlayan T-625 Genel Maksat Helikopteri ile Sikorski'lerin tam olarak devreye girip eğitim helikopteri olarak kullanılmaya başlanması hedefleniyor.

T625 GENEL MAKSAT HELİKOPTERİ'NİN ÖZELLİKLERİ

Kullanım alanları

Taşıma
VIP
Kargo
Hava Ambulans
Arama Kurtarma
Kıyı Ötesi Taşıma

TEKNİK ÖZELLİKLER:

Yüksek Sıcaklık ve İrtifa Performansı
Çoklu Görev Kabiliyeti
Geniş Kabin Hacmi
Gelişmiş Aviyonik Sistemler ve Full Glass Kokpit
Katlanabilir İniş Takımı
Uzunluk 15.87 m 52 ft
Ana Rotor Çapı 13.20 m 43 ft
MTOW 6050 kg 13337 lbs

Mürettebat 2  

Yolcu 12

Standart Yakıt Tankı 1020 kg 2248 lbs

Harici Yakıt Tankı 280 kg 617 lbs

Bagaj Hacmi 1.1 m3 35 ft3

MOTOR: 2 x Turbo Şaft Motor LHTEC-CTS800·4AT

Kalkış Gücü 2 x1024 kw / 2 x 1.373 shp

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve diğer ihtiyaç sahibi makamların, genel maksat helikopteri ihtiyaçlarının özgün bir platform ile karşılanması hedefiyle yürütülmekte olan Özgün Helikopter Programı, 15 Haziran 2010 tarihinde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararı ile başlatılmıştır.

Program bütçesi ve takvimi 03 Ocak 2013 tarihli SSİK ile kararlaştırılmış ve 26 Eylül 2013 tarihinde SSM ile TUSAŞ arasında sözleşme imzalanmıştır.

En zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin bir şekilde faaliyet gösterebilecek olan T625 Genel Maksat Helikopteri, milli imkân ve kabiliyetler kullanılarak tasarlanmakta ve üretilmektedir. ATAK Programı süresince kazanılan bilgi, birikim, tecrübe ve yetenek havuzu temel alınarak başlanılan Özgün Helikopter Programı kapsamında, yapısal ve aviyonik sistemlerin yanı sıra, transmisyon, rotor ve iniş takımları gibi kritik öneme haiz sistemlerin tasarımları ve üretimleri de tamamen milli kaynaklar kullanılarak gerçekleştirilmektedir.

Helikopterin geniş görev yelpazesine sahip olmasından ötürü taşıma, VIP, kargo, hava ambulans, arama kurtarma ve kıyı ötesi taşıma görevlerini icra edebilecektir.

T625 Genel Maksat Helikopteri’nin ilk uçuşunu 2018 yılında gerçekleştirmesi planlanmakta olup, 2021 yılından seri üretime geçeceği öngörülmektedir.

Helikopterin, EASA (European Aviation Safety Authority) ve SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) tarafından sertifiye edilmesi ile ilgili çalışmalar program ile birlikte sürdürülmektedir.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.