'Turizmde inovasyon' konuşuldu

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ANTALYA'da 'Turizmde İnovasyon' konulu panelde konuşan Crystal Otelleri Yönetim Danışmanı Adil Gürkan, otellerde sırasıyla sabah kahvaltısı, yarım ve tam pansiyon, her şey dahil ve ultra her şey dahil sistemden...

07 Mart 2015 Cumartesi 17:41
'Turizmde inovasyon' konuşuldu






Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ANTALYA'da 'Turizmde İnovasyon' konulu panelde konuşan Crystal Otelleri Yönetim Danışmanı Adil Gürkan, otellerde sırasıyla sabah kahvaltısı, yarım ve tam pansiyon, her şey dahil ve ultra her şey dahil sistemden sonra, yakında müşterinin 'tapunun bir kısmını bana devredir misin' demesinden korktuğunu söyledi.
Aksiyon İş'e bağlı Pak Turizm İş Sendikası'nın 'Turizmde İnovasyon' konulu paneli Akra Barut Hotel'de düzenlendi. Panele Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı İzzet Bayar, Aksiyon İş Genel Başkanı Vedat Öztürk, Pak Turizm İş Genel Başkanı Musa Uyar, turizmci ve akademisyenler katıldı.
AVRUPA'DA İNOVASYON KARARI
Avrupa'da yeni turizm merkezleri kurulması ve eskiler için inovasyon kararları alındığını belirten Pak Turizm İş Genel Başkanı Musa Uyar, sektörde ücret bazlı rekabet oluşturulması gerektiğini ve Türkiye'de yeni teknolojileri oluşturmak yerine var olan teknolojinin üzerinde yeni konseptler oluşturmak gerektiğini söyledi.
ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ VURGUSU
Türkiye'de son bir yılda özgürlük ve demokrasinin geriye gittiğine işaret eden Aksiyon İş Genel Başkanı Vedat Öztürk, “Her gün insanların attığı tweet ve söylemlerinden hapse girdiğini görüyoruz. Bunların biran önce düzelmesi lazım ki sektörler inovasyonla kalkınabilsin" dedi.
Emekçilerin hakettiği ücreti alamadığı bir ülkenin demokratik olamayacağını kaydeden Öztürk, bu durumda işverenin de özgürlük ve demokrasiye önem vermediğini ve çalışanın mağdur olduğunu açıkladı.

Bütün faaliyetlerin ardında en önemli itici gücün özgürlük ve demokrasi olduğunu kaydeden Öztürk, “Özgürlük ve demokrasinin en önemli olduğu alanlardan biri turizmdir. Maalesef ülkemizdeki bağnazlıkları aşmak, güzel vatanımızı sevdirmek durumundayız" dedi.
PANELİN KONUŞMACILARI
Doç. Dr. Ali Şükrü Çetinkaya'nın moderatörlüğünü üstlendiği panelde ise Uluslararası Antalya Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Senem Yazıcı, Crystal Otelleri Yönetim Danışmanı Adil Gürkan, Akdeniz Üniversitesi'nden öğretim üyesi Doç. Dr. Afşin Güngör, Eflatun Eğitim ve Danışmanlık firmasının kurucusu Dr. Hüseyin Çırpan konuşmacı olarak katıldı.
Türkiye'nin turizmde enteresan dezavantajlı bir dönem yaşadığından bahseden Crystal Otelleri Yönetim Danışmanı Adil Gürkan, şöyle konuştu:
“Bir dönem hanlarımız vardı, daha sonra kervansaraya döndü. Batı bu işin ticari boyutuna uyandı. 'İnsanlar seyahat ediyorsa niye para kazanılmıyor' diye ilk otel fikri batıdan çıktı. Dünyanın ilk ve en büyük seyahat acentası Thomas Cook, piramitlere gidiyor ve çektiği fotoğrafları arkadaşlarına gösteriyor. Arkadaşlarından 'beni de götürsene' şeklinde teklif alıyor. Seyahat acentacılığı böyle kuruluyor ve bugün tüm dünyaya hükmeden dev bir şirket. Hayat yenilenme, inovasyon süreci. Bir yazar 'değiş ya da öl' diyor. Değişmezsen rakiplerin seni öldürür. Biz turistlere tanrı misafiri diye baktık, elimizdeki avcumuzdaki onlara verdik. Turizme batıdan 1-0 geride başladık ama uyanışımızda fena olmadı. Çok iyi bir yerdeyiz ama yetmiyor."
Türkiye'nin turizmde ilk olarak sabah kahvaltısı sunumuyla başladığı uygulamaların yarım pansiyon, tam pansiyon derken herşey dahil ve ultra herşey dahil olarak sürdüğünü anlatan Gürkan, “Bir korkum var, müşterilerin yakında 'tapunun bir kısmını da bana devreder misin' demesinden korkuyorum. Hakikaten iş bu noktaya doğru gidiyor" dedi.
Panelde Eflatun Eğitim ve Danışmanlık firması sahibi Dr. Hüseyin Çırpan ise müşterilerin yüzde 68'inin otelden, çalışanların tutumu yüzünden ayrıldığına dikkat çekerek, müşterinin otelde ilk girdiği andan itibaren alt kademe çalışanlarla daha çok diyalog içerisinde olduğunu hatırlattı.

FOTOĞRAFLI  

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.