Türkiye'nin en büyük projesi için geri sayım başladı

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Etüt-Proje İhalesi için şartname satın alan 23 firmadan 12’si teklif sundu. İlk bir yıl içerisinde Büyük İstanbul Tüneli için model seçim süreci devam edecek

24 Aralık 2015 Perşembe 09:50
Türkiye'nin en büyük projesi için geri sayım başladı






Türkiye'nin en büyük projesi için geri sayım başladı

Türkiye'nin en büyük ulaştırma yatırımlarından biri olarak kabul edilen Büyük İstanbul Tüneli için dünyanın en büyük şirketleri birbirleriyle yarışıyor. 3 katlı tünel için aralarında ABD, İngiltere, Japonya, Çin, Güney Kore, Almanya gibi proje devi şirketlerin yerli ortaklıklar kurarak yarıştığı projede 23 firma şartname satın aldı. Tünel, kendi kategorisinde dünyanın en büyüğü ve ilki olacak. Kara ve demir yollarını aynı sistemde iki kıta arasınad gidiş geliş ile birbirine bağlayacak proje İstanbul'un trafik yükünü büyük ölçüde rahatlatacak

3 KATLI PROJE MODEL SEÇİMİ 1 YIL SÜRECEK

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Etüt-Proje İhalesi için şartname satın alan 23 firmadan 12’si teklif sundu. Seçilecek 6 firmanın belirlenmesinin ardından yapım modeli belirlenecek ve 1 yıl içinde süreç tamamlanacak.

İstanbul Boğazı’nın altından geçecek 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli, tek tüpte hem karayolu hem de demiryolunun olduğu, ortadan geliş ve gidiş olmak üzere demiryolu, üst ve altta da iki şeritli lastik tekerli araç geçişine uygun olarak yapılacak. Tünelin büyüklüğü ve kapsamıyla dünyada ilk olacak projenin bir ayağı, Avrupa Yakası’nda E-5 aksında İncirli’den başlayan ve İstanbul Boğazı’ndan geçerek Anadolu Yakası’nda Söğütlüçeşme’ye kadar uzanan yüksek kapasiteli ve hızlı metro sisteminden, ikinci ayağı ise Avrupa Yakası’nda TEM Otoyolu aksında Hasdal Kavşağı’ndan başlayan ve İstanbul Boğazı’ndan geçerek Anadolu Yakası’nda Çamlık Kavşağı’na bağlanan 2x2 şeritli karayolu sisteminden oluşacak.
 
E-5 İLE ENTEGRE EDİLECEK

Tünel, 9 metro hattıyla, TEM Otoyolu, E-5 Karayolu ve Kuzey Marmara Otoyolu ile entegre edilecek. Yap-İşlet-Devret modeliyle 5 yıl içinde tamamlanması hedeflenen tünelin kullanıma geçmesiyle Avrupa Yakası’nda İncirli’den, Anadolu Yakası’nda Söğütlüçeşme’ye, 31 kilometre uzunluğunda 14 istasyondan oluşacak hızlı metroyla yaklaşık 40 dakikada ulaşılacak. Avrupa Yakası’nda Hasdal Kavşağı’ndan Anadolu Yakası’nda Çamlık Kavşağı’na karayoluyla yaklaşık 14 dakikada geçilecek. Hattan günde 6.5 milyon yolcunun yararlanması bekleniyor.
 
3 KATLI TÜNELİN TALİPLERİ

- Geodata SPA-Su Yapı Mühendislik AŞ İş Ortaklığı
- Arcadis-Prota Mühendislik Proje Danışmanlık Hizmetleri AŞ İş Ortaklığı
- IDOM Ingerieria
- Consultoria SAU
- Yooshin Enginering Corporation
- Tecnimont Civil Construction SPA
- AECOM Asia Company Limited
- Yüksel Proje Uluslararası AŞ
- Ferconsult SA-Amberg Enginering AG-Euroestudios SL-Cenor Consultores, SA İş Ortaklığı
- Italfer SPA-Proyapı Mühendislik Müşavirlik AŞ İş Ortaklığı
- CPG Consultants PTE LDT-Yeni Doğanlar İnşaat İthalat İhracat İş Ortaklığı
- Sintagma Srl-SWS Engineering SPA-ERKA-AS Proje İş Ortaklığı
- Systra SA

ÖN TEKLİF AŞAMASINDA 6 FİRMA ELENECEK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, teklif sunan 12 firmanın ön yeterlilik tekliflerinin incelenmesinin ardından altı firmadan mali teklifler ile diğer şartların isteneceğini söyledi. Yaklaşık 1 ayda tamamlanması hedeflenen süreç sonunda belirlenen bir firma ile sözleşme imzalanacağını kaydeden Yıldırım, firmaya 1 yıl gibi bir süre verileceğini anlattı. Yıldırım, “Yapım modeli, kamu özel ortaklığıyla yapmak istiyoruz. Genel bütçeden yapmak istemiyoruz. Kamuya yük getirsin istemiyoruz. Bununla esas dokümanlar ve model çalışması da bu süre içinde ön fizibilite ve ön projeler hazırlanırken yapılmış olacak, eş zamanlı olarak elimizde bu bilgiler olacak. Tekrar biz yapımı için düğmeye basmış olacağız” dedi. Yıldırım, ihaleyle birlikte etüt yapılacağını, ön proje hazırlanacağını, esas mühendislik çalışmasının gerçekleştirileceğini belirterek, şunları söyledi:
 
“Bunun için de deniz dibindeki barimetrik ölçümler, karada sondajlar, arkeolojik anlamda tespitler yapılacak. Bunun sonucunda güzergah net olarak belirlenecek. İlk etapta bir güzergah gösterilmekle beraber bu güzergahın, aşağı yukarı, kuzeye güneye veya derinlik olarak belirlenmesi yapılacak, bu ölçümlerden sonra netleşecek. Bu ihale tünelin yapılabilirliğini ortaya çıkarılması, net güzergahın belirlenmesi ve yaklaşık maliyetinin de ortaya çıkması, ön projelerin hazırlanması gibi kapsamlı çalışmayı gerekiyor” dedi. KAYNAK: MİLLİYET

Son Güncelleme: 24.12.2015 09:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.