Ucuz otomobillere ÖTV müjdesi

Otomobil alımında yeni ÖTV düzenlemesi yolda....

12 Kasım 2016 Cumartesi 08:06
Ucuz otomobillere ÖTV müjdesi






Otomobil alımında yeni ÖTV düzenlemesi yolda....

Otomotiv sektöründe uygulanan ÖTV oranlarına yeni düzenleme yolda.Bir süre bu konu hakkında açıklama yapan Maliye Bakanı Nac, Ağbal yeni düzenlemeyi Meclis'e sundu.

   Yeni düzenleme sektörü bir hayli hareketlendirecek.Ucuz ve motor gücü düşük araçlarlara yeni düzenleme ile ilgili avantaj geliyor.Artık sadece silindir hacmine göre değil,aracın fiyatı da ÖTV konusunda etkili olacak.
   Maliye Bakanı Naci Ağbal, otomobilin ÖTV’sindeki bu artışların piyasayı rahatsız edecek veya bozacak kadar yüksek oranlı olmayacağını belirtti.

Meclis’e gönderilen taslağa göre Bakanlar Kurulu otomobilin ilk satın alımındaki Özel Tüketim Vergisi’ni (ÖTV) artık sadece silindir hacmine göre değil fiyatına, cinsine, emisyon oranına, yük ve yolcu taşıma kapasitesine göre de değerlendirecek.
Ağbal, bazı araçlar için vergi indirimi olabileceğini belirtti. Vergisiz fiyatı 30-40 bin lira ve emisyonu düşük olan araçlarda biraz indirim, silindir hacmi 1.600 cc’nin altında olmasına rağmen vergisiz fiyatı 100 bin liranın üstünde olan araçlara biraz fazla vergi artışı ve lüks ve ultra lükslere ise yine çok yüksek olmayacak vergi artışı olabilir.

Vergi oranını bu kalemlere bakarak bir katına kadar artırabilecek. Halen silindir hacmi 1.600 cc’ye kadar olan araçlar yüzde 45, 1.600 ile 2.000 arasında olanlar yüzde 90 ve 2.000’in üstünde olanlar yüzde 145 vergi ödüyor.
Bu durumda silindir hacmi 1.600’ün hemen altında yani 1.595 olan özellikle üç lüks markanın bu tip otomobillerinde vergi artışı meydana gelecek.

Motor silindir hacmi, fiyat ve emisyon oranı dikkate alınarak yapılacak yeni vergi oranları ile lüks ve ultra lüks araçlarda bir miktar daha vergi artışı olabilecek. Artış oranları çok abartılı olmayacak.
Son Güncelleme: 12.11.2016 20:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.