"Yatırmların azalması sanayi üretiminde azalmanın habercisi"

Gülseli Kenarlı / İstanbul, 9 Mart () - Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, yatırımlardaki azalmanın, sanayi üretiminde gerilemeye neden olduğunu ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, sanayi...

09 Mart 2015 Pazartesi 10:53






Gülseli Kenarlı / İstanbul, 9 Mart () - Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, yatırımlardaki azalmanın, sanayi üretiminde gerilemeye neden olduğunu ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, sanayi üretimi Ocak'ta, aylık bazda yüzde 1.4, yıllık bazda yüzde 2.2 azaldı.

'nın sorularını yanıtlayan Dalgakıran, sanayi üretim verilerinin bir kaç açıdan incelenmesi gerektiğini ifade ederek, "Türkiye'nin ihracatındaki gerilemeyi izliyorsunuz. Artık Türk sanayisin sürekli aynı şeyi tekrar edip bulunduğu yeri aşamıyor" dedi ve ekledi:

"Yatırımların son derece gerilemesi zaten bu tehlikeye işaret ediyor. Türk sanayisinde yatırım miktarı son derece düşük. Bunun getireceği bir gerilemenin olması kaçınılmaz. Dünyada ki konjonktürler bizde ki yatırımın azalması buna sebep oluyor. Sadece döviz hareketlendi diye bu rakam oluşmadı."

"MEHTER TAKIMI GİBİ OLACAĞIZ, 2 İLERİ BİR GERİ"
Adnan dalgakıran, geçen hafta 2.65 liraya dayanan dolar kuruna dikkat çekerek, döviz yükseldi diye ihracatın patlamayacağını ifade etti.

Türkiye'nin çoğunlukla orta düşük ve düşük teknoloji ihracat yaptığına dikkat çeken Dalgakıran, "İhracatımız emek yoğun bir ihracat. Türk ihracatçısı gelebileceği maksimum yere geldi. Bir dönüşüme ihtiyacı var ama planlayıp gerçekleştiremiyoruz bu dönüşümü bir türlü.

Bugüne kadar dünyanın büyümesinde pay aldık sadece. Ama hep pazarda daha fazla pay almayı hedefledik, bunu başaramadık. Sebebi ise reel sektörümüze nitelikli insan üzerine odaklanmış, yüksek katma değerli bir alana taşıyamıyoruz. Mehter takımı gibi olacağız, 2 ileri bir geri. Bunu bilenler için bu tablo normal bir durum. Bir kaç ay eksi olur, sonra artı olur. Bu şekilde gider" diye konuştu.

"DOLARIN YÜKSELECEĞİ ÇOK UZUN ZAMANDIR BELLİYDİ"
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, sanayi üretiminde ki gerilemeyi kötü bir şey olarak görmediğini dile getirerek, "Önümüzde seçimlerden ve dolardaki artıştan dolayı böyle bir tablo oluştu. Seçimler bittiği zaman toparlanacağımızı düşünüyorum. Doların yükseleceği çok uzun zamandır belliydi. Ümit ediyorum ki dolarla borçlanan firmalar kendileri koruma altına almışlardır" dedi.

(FOTOĞRAFLI)

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.