Elektrikli otomobiller sessizce geliyor


Evet sessizce geliyorlar. Markaları, modelleri, türleri kullanım alanları ve tabi sayıları da hızla artıyor.

Amerikan kökenli Tesla'nın reklam ve medya dezavantajına rağmen, bu konuda yürüttüğü AR-GE'sin dünya otomotiv devlerine ilham veriyor.

Binek otomobillerinde geleneksel alışkanlıklar yeni nesil araçlarda dijital platjormlarla güçlendiriliyor. Gaz pedalı, debriyaj, fren ve vites, farlar, sinyal lambaları ve marş anahtarları belki yerli yerinde durabilir, ama yol haritaları, trafik durumu, bir kezden fazla kullandığımız güzergahları depolayan keskin hafızası elektrikli otomobillerle klasik benzinli araçlar arasındaki teknolojik farkı kapatıyor.

Şarj süresi konusunda sürekli yeni zaman dilimleri geliyor. İlk elektrikli otomobilin 6 yıl önce 22 saatte şarj edildiğini hatırlatmakta fayda var. Günümüzde bu süre 1.5 saate kadar düştü. 600 KM yol kat eden elektrikli otomobilin 1.5 saatlik zaman diliminde yeni bir 600 KM'lik enerjiyle hazır olması sektör açısından büyük devrim. 

TESLA ve bazı Çin elektrikli otomobil ürecisi şirketler bu süreyi üç beş dakikaya indirecek 'Değiştirilebilir bataryalar' sistemiyle aşmak için çaba harcıyor. Ancak farklı batarya seçenekleri, bataryalardaki standartların henüz tam olarak oluşmaması süreci belki biraz daha uzatacak, ancak petrole dayalı otomobiller dönemi için kaçınılmaz son hızla geliyor.

Nissan, Toyota, BMW, Mercedes, Honda, Opel kaçınılmaz sondan kendini kurtarmak için önemli yatırımlar yaptı. Hibrit otomobiller geçiş süreci için sahada en önemli test sürecini sorunsuz olarak sürdürüyor. 

Türkiye gibi akaryakıt maliyetlerinin yüksek olduğu ülkelerde, elektrikli araçların cazibesi, aslında sadece ekonomik kullanım imkanlarından değil.

Elektrikli otomobil demek, benzinli ve dizel araçlara göre daha fazla özgürlük anlamına geliyor. Hiçbir benzin istasyonuna uğramadan aylarca kendi kaynaklarından elde ettiği enerji ile yol alan bir sürücünün otomobil keyfini yazmayı gerçekten çok arzu ediyorum.

Ne benzin, ne motor yağı, ne emisyon pulu ya da servis bakımları. Bunların tamamının tarih olacağı bir süreç, Türkiye'de ne zaman yaşanmaya başlan kestirmek zor. Ancak Fransa, Amerika, İngiltere, Almanya, İtalya gibi bazı ülkelerde elektrikli otomobil sürücüleri için getirilen ayrıcalıklar, bilinmeyen zaman dilimi için 'Eli kulağında' dedirtiyor insana.

BMW 7 yıl sonra piyasaya sürmeye hazırlandığı BMW İNEXT ile yukarıda saydığımız tereddütlerder arındırılmış, en üstün standartlara haiz model olarak sektörün öncüsü olmak istiyor.

Nissan'ın 5 Eylül'de tek pille 200 KM menzilli aracını piyasaya sürmeye hazırlanırken, 10 bin dolara yeni elektrikli otomobiller üretmenin yollarını arayan şirketin en az 3 ayrı model üzerinde çalıştığı biliyor.

ABD'nin Californiya eyaleti, elektrikli araçların sayısını artırmak için tüketiciyi özendiriyor. Halen eyalet sınırları içerisinde 300 bin elektrikli aracın bulunduğu Californiya'da bu sayının 2025 yılında 3, 2030 yılında ise 5 milyon adeti bulması hedefleniyor. En önemli hedef enerji tüketimini azaltmak ve çevre faktörü. Eyalet yönetimi bu konuda 3 milyar dolarlık bir teşvik paketini sonuna kadar kullanmak istiyor.



2011 yılında 47 bin ila 50 bin arasında elektrikli otomobil satmayı hedefleyen Tesla, yılın ilk çeyreğinde 25 bin 51 adet elektrikli otomobil satarak, hedefine daha kolay ulaşacağını ilan etti. Halen 3 ayrı elektrikli otomobil modelini sipariş alarak üreten Tesla, bir önceki yıla göre üretimini yüzde 53 artırmayı başardı.

Son olarak ABD merkezli elektrikli araç şarj şebekesi operatörü ChargePoint, Avrupa'da daha da genişlemek üçür AB'den resmen destek alan ilk şirket oldu. AB, bu şirketin birlik üyesi ülkelerde yeni istasyonlar kurabilmesi için 43 milyon dolar destek almasını onayladı. Şirket daha önce AB ülkelerinde yatırım yapmak için 82 milyon dolar kredi kullanmıştı.

Hibrid olmayan elektrikli otomobil üretimi ve satışları konusunda en şeffaf bilgileri kamuoyu ile sürekli paylaşan Tesla'nın verileri yakın gelecek hakkındaki beklentiler için 'Malumun ilanı' anlamına gelmiyor mu?
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.