Türk-İş yaptığı araştırmayı bugün açıkladı: açlık sınırı 1300 lira! Asgari ücreti 1500 lira yapsanız ne olur ki?

Askerlik borçlanması, doğum ve yurtdışı hizmet borçlanması gibi prim borçlanması yapacaklar acele edin, yılbaşından sonra büyük bir artış geliyor.

Dolayısıyla asgari ücret artık 1300 lira. 1 Ocak 2016'dan itibaren sosyal güvenlik sisteminde bu çok önemli parametre 'asgari ücret oranına bağlı olarak' yaklaşık yüzde 30'luk bir artış olacağı için, borçlanma yapacakların elini çabuk tutmasında fayda var.
5510 sayılı SGK Kanunu'na göre sigortalıların birçok durumda borçlanma hakları bulunmaktadır: Avukatlık stajı, ücretsiz izin süreleri, kadın sigortalıların doğum sonrası çalışılmayan günleri, yurtdışı borçlanması, erkek sigortalıların ise askerlik süreleri borçlanılabilmektedir.

Erken emekli olmak için henüz fırsatı olanlar için prim borcunu ödeme gibi bir kolaylıktır bu. Lakin önemsemek lazımdır! Çünkü prim borçlanması bu defa fena halde artacak!..  

2015 yılında 13.58 lira olan günlük prim borçlanması, 2016 Ocak ayında 17.56 liraya çıkacak. 

Yani 18 aylık askerlik borçlanmasını 1 Ocak’tan önce yaparsanız 8 bin lira, sonra yaparsanız 10 bin lira ödeyeceksiniz. Doğum borçlanması yapacaklar içinde… Yani 2 bin lira ya kardasınız ya da…!

Buradan bir de uyarı yapalım;

Fiili olarak 25 sene çalışmadan emekli olamayacağınıza göre birilerinin gazına gelerek askerlik borçlanması yapmayın! Çünkü size emeklilikte pek katkısı olmayacaktır! Mehmet Ballı 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.