Ahmet OKUMUŞ

            Ekranlarında son günlerde mahalle esnafı ile ilgili verilen bir reklamı mutlaka izlemişsinizdir. Şekerbank tarafından hazırlanarak yazılı ve görsel basında izlediğimiz reklamlar hemen her kesimin dilinde. Benim dikkatimi çeken ustalık belgesidir. Bu belge esnaftan istenirken, nense ticaret oralarına kayıtlı üyelerden istenmiyor.

Defalarca bu konuyu yazdım. Nedense idarecilerimizde ve yöneticilerimizde bir vurdumduymazlık var. Esnaf teşkilatını çok yakinen tanıyorum. Yaşanan sıkıntıları da iyi bilenlerdenim. Bugün birçok gazete ve televizyonda başta TESK ve TOBB olmak üzere birçok kuruluşun yeni anayasa ile anayasal kuruluş olmaktan çıkarılacağı yazılıp çiziliyor. Esnafı, tüccarı tanımayan birçok kişi oturdukları yerden ahkâm kesiyorlar. Esnaf ve ticaret odalarına kayıt zorunluluğu kaldırılacakmış. Neymiş efendim kayıt ücreti çok fazla alınıyormuş. Odalar üyeleri için bir çalışma yapmıyormuş, sadece bu kurumlar para alıyormuş. Doğru, yanlış kimse ile tartışmaya girmek istemiyorum.

Ancak bir konunun altını önemli çizmek istiyorum. Şu ilk kayıtta ve iş yeri kapatılırken alınan ücretlerin sadece o adalara gitmediğini hepinizin bilmenizi isterim. Öyle bir kanun çıkarılmış ki bu alınan kayıt ücretinden Türkiye Barolar Birliğine dahi pay veriliyor. Yani sanmayın ki sadece bu paralar ilgili meslek odasına gidiyor. Bunu hiç böyle düşünmeyin. Niçin bu tür kuruluşlara para aktarılır ben bunu anlamış değilim. En önemlisi bugün ülke genelinde bulunan 3 bin 100 oda 82 Birlik ve 13 mesleki federasyon bulunuyor. Öyle ki Odaların ve birliklerin birçoğu çalıştırdığı personelin maaşını zor ödüyor. Bunun için de birçok oda, birlik ve federasyonda yöneticiler kanuni almaları gereken maaşlarını ve toplantı ücretlerini dahi alamıyorlar. Bunun içinde anlatıldığı gibi belki birçok alanda verilmesi gereken hizmetler odalar tarafından verilemiyor.

Lakin bunun sebepleri içerisinde aranması gereken konular çok basit. Bakın Şekerbank tarafından verilen reklam ile ustalık belgesini bende yeniden bugün gündemime aldım. Bakın bir tarağı ile makası olan berber sizce nedir? Esnaf zanaatkâr olmalı değil mi? Tüccar olması için sermayesi ile mal alıp satması ve bir zanaatı icra etmemesi lazım. Ama öyle değil, bir tarak ve bir makası olan bu ülkede tüccar olmuş. Esnaf odalarının vermesi gereken belgeler ticaret odalarına kaldırılmış. Esnaf odaları bir bir yok ediliyor. Ama kimsenin sesi çıkmıyor. Yetkililer verilen sözlerin tutulmasını bekliyorlar. Ama maalesef gelinen noktada bir arpa boyu yol alınmış değil.

Ülke genelinde herkes plaka ücretlerinin yüksek olduğundan bahsediyor. Oysa bugün AB ülkeleri içerisinde en düşük plaka ücreti Almanya'dadır. Tamı tamına 48.50 Euro'dur bir çift plakanın fiyatı. Peki, bizim ülkemizde bir çift plakanın değeri nedir biliyor musunuz? Tamı tamına 22 lire 50 kuruştur. Bu fiyata çok diyenler var. Bugün bir ehliyetin, araç ruhsatının ve src belgelerinin fiyatlarını incelemenizi öneririm. Plakanın fiyatı yüksek diyenler düzen özel sektörde dedikleri bu belgelerin fiyatlarını acaba kendi bünyelerinde kaç liraya vatandaşa satıyorlardır. Bu konuda Sayın Başbakan recep Tayyip Erdoğan beye büyük görevler düşüyor. Çünkü odalar abartıldığı gibi fahiş ücretler almıyor. Asıl yüksek ücret alan kurumlar zaman kaybedilmeden açıklanmalıdır.

Aslında yazılacak çok şey var. Ancak hayat boş. Bakın bu yazıyı yazarken gazeteciliğe muhabir olarak başladığım Türkiye Gazetesinin ve İhlas Holding'in kurucusu Enver Abimizin vefat haberini öğrenmiş bulunuyorum. Gönüllerde adeta çiçek açan Enver abiye Allah'tan rahmet, tüm ihlas çalışanlarına ve ailesine başsağlığı diliyorum. Makamı cennet olsun.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.