FELAKETLER ÜLKESİ OLDUK
 

            Manisa’da yaşanan maden ocağı faciasından, inşaatlarda yaşanan göçüklerden, çöken asansörlerden daha ders almadan şimdide Karaman’da aynı benzer bir acıyı yaşıyoruz. Bakanlar, Başbakan ve hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bile işlerini güçlerini bırakıp buraya odaklandılar. Yapılması gerekende buydu. Hatta Cumhuriyet bayramının 91’inci yılı sebebiyle yapılacak olan cumhuriyet Resepsiyonu da iptal edildi.

            Bu tür olaylar karşısında alınan bu kararı ayakta alkışlamak gerekir. Ancak burada dikkatinizi bir noktaya çekmek istiyorum. Biz yaşanan bu olumsuz olaylardan hiç ders almasını öğrenemeyecek miyiz? Bu acılar hep böyle tazelenerek devam mı edecek? Bildiğiniz gibi Karaman’ın Ermenek İlçesinde kömür ocağında işçiler sabah vardiyasında iken 350 metrelik bir alana su dolmuş. Bunun üzerine 16 işçi havalandırma diğer galerileri kullanarak kendi çabaları ile kurtulmuşlar. 18 can ise halen kömür ocağında ve akıbetleri belli değil.  Olayın meydana gelmesinin ardından TTK’ya ait kurtarma ekipleriyle, AFAD ekibi bölgede çalışmaya başladı. Ancak aradan geçen 24 saatte hiçbir işçiye sağ veya ölü olarak ulaşılamadı. İşçilerin kurtarılması için hemen İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait Ahtapot adlı su tahliye cihazı yola çıkarıldı. Çünkü galeriye birikmiş 11 bin ton su olduğu belirtiliyordu.  Yani zaman içerde mahsur kalan işçilerin aleyhine işliyordu. Ancak İstanbul’dan yola çıkan ve bölgeye gelen kurtarma ekipleri ilçe yakınlarında kaza geçirdi. Kazada bulunan 3 kişi ise yaralandı.

            Biraz düşünmek gerektiğini söylüyorum. Bu araç neden Karaman’da veya buraya yakın bir ilçede bulunmuyor? İstanbul’dan getirilinceye kadar acaba burada kalan insanların yaşama şansı var mı? Hep iş sağlığı ve güvenliği diyoruz ama bu iş yerinde ne kadar iş güvenliği adına tedbir alınmış bilmiyoruz.  Yani AKOM'un alarma geçerek bölgeye kurtarma ekipleri sevk ettiği; kurtarma çalışmaları için Ermenek'e, 5'i dalgıç 25 personelin yanı sıra 10 kilometreden su tahliyesi yapabilen 2 Ahtapot, 2 hortum aracı, 4 buster pompa, 2 motopomp, 5 dalgıç pompa ile Hızır güç çok amaçlı afet müdahale aracı, bakım aracı, itfaiye ekipman taşıma aracı, mobil büfe ve lojistik araç gönderildiği kaydedilmişti. Ama gelin görkünki felaket yardıma gelen bu insanlarında yakasını bırakmadı. Tedbirsizlikten dolayı kısa zaman içerisinde felaketler ülkesi olduk.     

            Oysa bugün burada Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının ekim ayı sonuçlarını değerlendirip çalışan kesimin özellikle işçi ve memur kesiminin yaşadığı zor şartları anlatmaya çalışacaktım. Ama gelin görün ki bunları yazamadık. Lakin söyleyeceğim en önemli söz tüm iş yerlerine mutlaka sendikal faaliyet getirilmeli ve işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almaları sağlanmalıdır. Sendikası bir ortamda bunların olmayacağı artık kesinlik kazandı. Yani her iş yerinde mutlaka sendikaların olması ve aktif faaliyete geçmesi gerekir. Aksi halde felaketler ülkesi olmaktan kurtulamayız.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.