Tünel olayının mucitlerinin Osmanlı lağımcılar takımı olduğunu yazmıştım son olarak.
 

 
Lağımcılar
Lağım adı verilen tüneller açarak patlayıcı madde yerleştiren ve bunu patlatarak kale duvarlarını yıkan askerlere verilen ad. Osmanlı askerî örgütlenmesinde, Kapı kulu ocaklarına bağlı bir lağımcı ocağı vardı. Bu ocağın başında bulunan kumandana lağımcı başı denirdi. III. Selim döneminde yapılan düzenlemeyle, köprü, siper, kale vb. istihkâm yapıları yapan bir sınıf durumuna getirildi.
 
Kapı kulu Piyadeleri; Acemi Ocağı, Yeniçeri Ocağı, Cebeci Ocağı, Topçu Ocağı, Top Arabacılar Ocağı,Humbaracı Ocağı, Lağımcılar, Sakalar, Solaklar
 
 
Lağımcılar Osmanlı Askeri Teşkilatı'nda yeniçerilerin içinde bir ocaktır. Görevleri özellikle kale kuşatmalarında tünel kazarak sur duvarlarına ulaşmak ve surları alttan havaya uçurmak veya kale içine kadar tünel kazarak kaleyi içten fethetmektir. Ateşli silahlarla yapılan savaşlarda da karşı sipere kadar tünel kazılıp bomba ile patlatılırak düşman askerine ve siperlerine zarar verilir. Lağım (tünel) kazma günümüzde de kullanılan bir savaş taktiğidir.Bu taktik sayesinde de İstanbul fethedilmiştir. Bunun yanında da Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodosu fethetmesinde büyük rol oynamıştır. 29 Aralık 1522
 
Eh bu kadar tarih dersinden sonra  Gazze gerçeğine dönecek olursak. Gazze'nin ihtiyacı olan mal ve hizmetlerinde  aslında  İsrail Geçiş kapıları aracılığı ile temin edildiği ve salında Gazze temel ihtiyaçlarının herhangi bir şekilde aksamadığını da izah ettiğimize göre bu Tünellerine  ne olduğu ve neden üretildiğini anlatmama gerekiyor.
 
 
 
İsrail geçiş noktalarından SİLAH , SAVAŞ ARAÇLARI , PATLAYICILAR ve muhtemelen TÜNEL inşaatına yarayabilecek ÇİMENTO ithaline izin verilmemekteydi. Halen de verilmemektedir. Ne silah ne de patlayıcı yapımına yarayabilecek ham maddelerin geçişi mümkün değildir.
1-     Hal böyle olunca Hamas yönetimi Gazze'ye silah ve savaş malzemesi sokabilmek için yer altı tünelleri inşa etme fikrini geliştirdi ve bu teknolojiyi Hizbullah terör örgütünden satın aldı. Evet yanlış okumadınız resmen parasını verip satın aldı.
2-     Bu tüneller nerede açıldı ve nasıl kullanılmaya başlandı?
3.1. Tüneller ilk defa  Rafiah sınır kapısı boyunda  Filadelfia sınır boyunca Mısır'a çıkan tüneller kazılmaya ve öncelikli olarak Savaş malzemeleri geçişi temin edildi. Bu tüneller ilk olarak İran'dan Sudan aracılığı ile Sina  yarımadasından gelen roketlere  geçiş vermiştir. Mısır Yönetimi bu geçişlere ya göz yummuştur ya da  destek vermiştir. Mübarek yönetimi esnasında  bu işin sınır kapısındaki görevlilerine verilen rüşvetler ile çözüldüğü , Mursi yönetimi süresince ise  bu tüneller arcılığı ile Gazze'ye kaçakçılığın altın devrini yaşadığı açıktır.
      4-  Peki bu tüneller sadece silah kaçakçılığı için mi kullanıldı?
            Hayır. Silah temini Hamas'ın İsrail'i yok etme ve İran'ın cihat hülyaları ile
            Uyuşan öncelikli projeydi.  Bunun yanı sıra , madem ki bu yol var neden başka
            Ürünler için de kullanılmasın fikri yaygınlaştı ve resmen bir  TÜNEL  sanayi
            Oluştu Gazze ve Mısır sınır kapısında.
5-     Neler kaçırıldı bu Tünellerden?
5.1. SİLAH
5.2. GIDA MALZEMELERİ
5.3. İNŞAAT MALZEMELERİ
5.4. AKARYAKIT
5.5. ARABALAR VE HAYVANLAR
5.6. İNSANLAR VE GELİNLER.
 
 
Bütün bu saydığım ürünler ve insanların geçişinde  hem Hamas yetkilileri hemde  Tünel sanayinde yatırım yapanlar çok para kazandı. İlginç gelecektir ama  bu Tüneller Gazzeli hatta Yurt Dışında yaşayan başka Araplar tarafından ticari bir yatırım aracı olarak büyük paralar yatırılarak inşa edildi ve bu geçişlerden tarifeli ücretler alarak çok kısa zamanlarda  tünellere yatırdıkları paraları geri alabildiler ve kar'a geçebildiler. Nasıl ki Türkiyede köy ve kasabaların ağaları benzinlik ve inşaat malzemesi depolarının sahipleri iseler  Gazze'de de kaçakçılık tüneli olmayan zengine ağa denmiyordu. Bu ağalar kazançlarının önemli bir bölümünü  Hamas liderleri ile gayri hukuki bir şekilde bölüşmek zorundaydı.
 
Benzin tekeli ise Hamas Lideri İsmail Haniye'nin en önemli gelir kapısıydı. Özellikle Mursi Yönetimi döneminde Mısır halkı için sadece 0.20 USD'a satılan bir litre benzin'i Mısır'dan bu fiyata alıp kaçak olarak Gazze'ye sokup kendi halkına tam 8 misline satması sonucu yılda 9 milyar dolarlık bir ciro yapıp bunun herhalde 7-7.5 milyar dolarını kendi kasasına indirebilmiştir.
 
 
 
Hamas her konuda değişik tekeller tesis edip kendi halkını en ince noktasına kadar soymayı da bilmiştir. Gazze'nin gözde villaları Hamas yöneticilerinin villalarıdır ve her birinin değeri bir kaç milyon dolardan başlamaktaydı.
 
 
Mısır sınırındaki Hamas tünellerinin sayısı tam tamına 1200  adet olduğu tahmin ediliyordu. A-SİSİ'nin  yönetime gelmesiyle  Hamas'a diş bileyen yeni Mısır lideri Haniye'nin Mısır halkı için sübvanse edilen benzinin  ucuza alınıp Gazze halkına 8 misli fiyat ile satılmasını onuruna yediremeyerek bu tünelleri tıkanış ve Hamas'ın gerek silah geçişine gerekse her türlü kaçakçılık yolunu tıkamıştır. İsrail'in bu eylemde payı olmadığını söylemek safdillik olur herhalde.
 
 
Gelelim İsrail'i ve Güçlü Kaya harekatının en önemli ve kilit noktası olan SALDIRI TÜNELLERİne.
 
 
Bu tüneller aynı Lağımcılar Ocağının hedefi gibi yer altından kazarak aynı köstebek gibi düşman sınırı ötesine geçerek düşman'a sürpriz yaparak hazırlıksız yakalayıp savaşı kazanmak üzere hazırlanmış tünellerdir.
İsrail Savunma Kuvvetleri İstihkam bölüğünün bildirdiği kadarı ile İsrail sınır bölgesinde bu tünellerden 31-33 adet arası tünel olduğu ve her birinin uzunluğunun bir kaç kilometreye vardığı  belirlenmiştir.
 İsrail Kara Kuvvetleri ve yardımcı birliklerinin Gazze kara harekatının esas nedeni de bu Tünelleri açığa çıkartarak imha etmektir ki söylendiği kadarı ile bu saldırı tünellerinin tamamına yakın kısmı ortaya çıkartılmış ve imha edilmiştir.
 Bunların dışında Gazze içinde  yaklaşık olarak 5000 kadar olduğu tahmin edilen irili ufaklı stratejik ve askeri sığınak depo fabrika ve hasta hane olarak kullanılan tüneller mevcuttur. Bu tüneller Hamas teröristlerinin toprak altında serbestçe hareket etmelerini ve toprak üzerinden giderken İsrail hava Kuvvetlerince avlanmalarını önlemektedir. Evden iş'e füze fabrikasına ve komutanlıklara gidip gelmekte kullanılmaktadır.
 
İsrail bu tünelleri imha etmeye niyetlimidir?
Ben sanmıyorum . Ancak Gazze'de barışın gelebilmesi için İsrail'i yok etmeye yemin etmiş bir yönetim yerine halkının refahı için çalışan bir yönetimin gelmesi ve bu arada da oradaki silahların arındırılması ön şarttır.En azından İsrail yönetiminin talebi budur.
 
Gazze'de şu anda dünyanın en büyük yeraltı metrosu bulunmaktadır.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.