Ermenilere yapılanların tazmin edilmesini insanlık adına savunanların 1492 yılında  İspanyol Krallığı tarafından Yahudilere yapılanları onaylarcısan9n susmaları hatta Yahudiler ile dalga geçercesine İspanyol Krallığı demokratik parlamentosunun çıkarttığı ve SEFARAD YAHUDİLERİNİN İspanyol vatandaşlığına kabul edilmesi ile ilgili yasa  meclisten geçti.

Evet sanki büyük bir Lütufmuşçasına takdim edilen bu yasaya göre Sefarad Yahudilerinin ki bu kapsama giren en büyük Yahudi Cemaati Türk Yahudileridir, öncelikle aşağıda linkini verdiğim bir bir sınavdan geçer not almaları gerekiyor.

İspanyol gazetesi EL PAİS (Vatan) gazetesini az kinayeli yazısında  İspanyol vatandaşlığına geçmek için İspanyol Tenisçi Rafa nadal’ı veya bir çizgi filim kahramanı nın ismini bilmek neden önemlidir anlayamıyoruz diyor.

Sözüm ona 530 yıl önce bizleri zorla Hristiyan olmaya zorlayan , olmak istemeyenleri de engizisyon mahkemelerinde işkenceler maruz tutan ve bu şartlar altında kaç kişinin mecburen Hristiyan olduğunun hesabı bile yok ortada. Peki nedir bu karar ve neden Türk Yahudileri 530 yıl sonra hatırladılar?

Muhtemelen kötülemekte olan İspanya Ekonomisini Küresel Yahudi Sermayesinin Kurtarabileceğini hatta bu sermayede de Sefarad Yahudilerin başı çekebileceğini düşünmüşlerdir diyor  bir Yahudi Ekonomist dostum. Ama ekliyor da Türk Yahudilerinin hatta İsrail’deki Sefarad Yahudilerinin de ne durumda olduklarından haberleri yok galiba. Kaldı ki  Yaptıkları jest aslında hakaret gibi.

530 yıl önce yapılmış olan bir yanlışı düzeltmenin en basit yolu valla bizim Kraliçe Elizabeth ile Ferdinand Kralımız size ayıp etmişler kusura bakmayın deselerdi yeterdi. Kimse de yahu bunun yanında bir iki bir şey atsaydınız da helalleşseydik diyecek kimse de olmazdı emin olun. Eh adamlarda durum kötü bir de biz mi bastıralım  derlerdi/derdik sanıyorum. Eh bizde Türklük var ya mağdura vurulmaz işte.

Ama hem bizden özür diler gibi yapacaksın utanmadan da sınava sokacaksın yeterince İspanyol muyuz diye.

Aynı dostum diyor ki:

Varmısın biz de onları bir sınava sokalım  ama LADİNO lisanında (530 sene evvel kovdukları ve Türkiyede geliştirmiş olduğumu Yahudicesi lisanında) Bakalım cevaplandırabilecekler mi? Sınavı geçebilirlerse hani biz de düşünürüz bir daha  değer mi diye İspanyol vatandaşlığı:

Soru 1. Mozotroz No moz karıştereyamoz a laz meselez de koz Hükümetez..
             Biz Hükümet Meselelerine karışmayız....
Soru 2. Ande se arapa el Guerko.
              Şeytanın traş olduğu yerde.
Soru 3. Kualo es Tizpişti ? Kualo es Kaşkarikaz? Köpolu...
              Tezpişti nedir? Kaşkarikaz Nedir? Köpekoğlu....
              Kaşkarikaz yanılmıyorsam Türk Yahudilerine mahsuz bir yemek. Kabak kabukları
             Çöpe atılmaz pişirilir ve lezzetli bir yemek yapılır. Eh fakirlik ve tasarruf örneği bir
              Yemek...
Soru 4. Ken kere un pokito de Peynir hem da Beyaz  del Bakkal? (Gramama)
               Kim bakkal’dan biraz Peynir ister hem de Beyaz. (Büyük anne)
Soru 5. Ande yanaşeyo el vapor?
             Vapur nereye yanaştı? (Sirkeciden Büyük adaya gidecek olan Yahudi bayan soruyor)


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.