2 bin yıllık antik tiyatro koyun ağılı oldu

İZMİR'in Kadifekale semti eteklerinde, yaklaşık 2 bin yıllık antik tiyatroyu ortaya çıkartmak için üzerindeki gecekondular yıkılarak kazıya hazır hale getirilen bölge, define arayanların tel örgüleri kesmesini fırsat bilen besiciler tarafından...

27 Eylül 2014 Cumartesi 11:31
2 bin yıllık antik tiyatro koyun ağılı oldu






2 bin yıllık antik tiyatro koyun ağılı oldu

İZMİR'in Kadifekale semti eteklerinde, yaklaşık 2 bin yıllık antik tiyatroyu ortaya çıkartmak için üzerindeki gecekondular yıkılarak kazıya hazır hale getirilen bölge, define arayanların tel örgüleri kesmesini fırsat bilen besiciler tarafından koyun ağılına dönüştürüldü.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale'de gecekondular arasına sıkışıp kalan 16 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu'nu gün yüzüne çıkarabilmek için 12 bin 974 metrekarelik alanı kamulaştırdı, üzerindeki evleri yıktı. Antik tiyatroyu ortaya çıkarabilmek için kazıya hazır hale getirilen alan, define avcılarının kaçak kazı yapmaya başlamaları üzerine tel örgülerle çevrildi, bir de güvenlik kulübesi yerleştirildi. Ancak henüz güvenlik görevlisinin göreve başlamadığı alanı çevreleyen tel örgülerin bazı bölümleri, define avcıları tarafından kesildi. Bölgeye kolayca girilebilmesi üzerine, çevredeki besiciler burada koyunlarına bakmaya başladı. Hatta kazı alanına ağıl yapanlar bile oldu.
75 yıldır bu semtte yaşayan Orhan Bıçakçılar, antik tiyatronun bulunmasının kendisini ve mahalle halkını çok heyecanlandırdığını belirterek, "Çocukluğum tiyatronun bulunduğu bu alanda geçti. Antik tiytaronun dehlizlerinde oynadım. Tiyatronun bulunduğu alanı korumak için güvenlik kulübesi yapıldı, ancak bir güvenlik görevlisi görevlendirilmedi. Tiyatro alanı yol geçen hanına döndü. Kötü niyetli kişiler tiyatroyu tahrip etmeye çalışıyor. Burada hazine ve tarihi eser arıyorlar. Biz sadece uyarıda bulunuyoruz. Mutaka bu alan ışıklandırılmalı. Bayram öncesi alan koyun ağılına dönüştü. Tarih böyle mi korununacak?" dedi.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.