4 Kadın 500 kilometre pedal bastı, ancak tacizden kurtulamadı

Tufan HAMARAT/İZMİR, () - ESKİŞEHİR'deki Anadolu Üniversitesi öğrencisi 4 kız öğrenci, kadına yönelik şiddet, tecavüz ve cinayetlere dikkat çekmek için Fethiye'den yola çıkıp bisikletleriyle 500 kilometre pedal bastıktan sonra 8 Mart...

08 Mart 2015 Pazar 17:47
4 Kadın 500 kilometre pedal bastı, ancak tacizden kurtulamadı






Tufan HAMARAT/İZMİR, () - ESKİŞEHİR'deki Anadolu Üniversitesi öğrencisi 4 kız öğrenci, kadına yönelik şiddet, tecavüz ve cinayetlere dikkat çekmek için Fethiye'den yola çıkıp bisikletleriyle 500 kilometre pedal bastıktan sonra 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde İzmir'e ulaştı. Etkinliklerine destek bulamadıklarından yakınan öğrencilerden Seval Peköz, "Yolculuk sırasında özellikle kadınlardan büyük destek gördük. Bir TIR şoförü ve yanındakiler sözlü tacizde bulundu" dedi.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde eğitim gören Tarih Bölümü 4. sınıf öğrencisi Aysun Buran, Çevre Mühendisliği Bölümü 2. sınıf öğrencisi Seval Peköz, Arkeoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi Emine Apaydın ve Biyoloji Bölümü 2. sınıf öğrencisi Ezgi Apaydın, kadına yönelik şiddet, tecavüz ve cinayetlere dikkat çekmek için bisikletleriyle 9 gün önce Fethiye'den yola çıktı. Yaklaşık 500 kilometre boyunca bedal bastıklarını anlatan öğrencilerden Seval Peköz, profesyonel anlamda bisikletle hiç yolculuk yapmadıklarını dile getirdi.
Kendilerini Konak Meydanı'ndaki İzmir Saat Kulesi önünnde bekleyenlerle buluştuktan sonra yolculuklarından söz eden üniversiteliler adına konuşan Peköz, "Aslında biz bu organizasyonu geçen yıl yapacaktık. Ama gereken desteği bulamadık. Bu yine kimse destek olmadı ama biz bu etkinliği gerçekleştirmek için kararlıydık ve kazasız belasız yolculuğumuzu İzmir'de sonlandırdık" dedi.

TIR ŞOFÖRÜ VE YANINDAKİLER TACİZ ETMİŞ
Yolculuk sırasında keyifli anlar yaşadıklarını, zaman zaman zor durumda da kaldıklarını sözlerine ekleyen Peköz, şunları söyledi:
"Özellikle çoban kadınlardan büyük destek gördük. Bizi evlerinde ağırlamak istediler. Yemek yapmak istediler. Onları görünce çok mutlu olduk. Bir kez de bir TIR şoförü yanındakilerle sözlü tacizde bulundu. Onun dışında bir olumsuzluk yaşamadık. Arkadaşlarımız tacize uğruyor, ancak toplum baskısı nedeniyle dile getiremiyor. Ayıp kavramı yüzünden birçok kadın uğradığı şiddeti söyleyemiyor. Kadına yönelik şiddet ve taciz insanlık suçudur. Bunu bir şekilde dile getirmemiz lazım. Bu sorunu daha iyi dile getirebilmek için 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nü seçtik." 
Üniversiteli gençler, İzmir'de bir söyleşiye katılıp dinlendikten sonra kentten ayrılacak.

FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.