Afrin Kantonu Lideri Hevi Mustafa: Afrin'e Her An Bir Saldırı Gerçekleşmesi Mümkündür

Ümit TÜRK /İSTANBUL,()  Suriye'deki iç savaşın ardından Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Rojava'da PYD'nin "kanton" ilan ettiği Afrin'li yetkililer İstanbul'a geldi. Galatasaray'da bulunan bir restoranın toplantı salonunda...

14 Kasım 2014 Cuma 17:01
Afrin Kantonu Lideri Hevi Mustafa: Afrin'e Her An Bir Saldırı Gerçekleşmesi Mümkündür






Ümit TÜRK /İSTANBUL,()  Suriye'deki iç savaşın ardından Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Rojava'da PYD'nin "kanton" ilan ettiği Afrin'li yetkililer İstanbul'a geldi. Galatasaray'da bulunan bir restoranın toplantı salonunda konuşan Afrin Kantonu yöneticileri Hevi Mustafa, Ahmet Yusuf, Süleyman Cafer ve Cihan Mihemed gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Hevi Mustafa, Suriye'nin Rojava bölgesinde kurulan Afrin Kantonu'nun yanlış tanıtıldığını ve karalama kampanyası yürütüldüğünü belirterek, Afrin'de kurdukları demokratik özerk yönetimi basına ve kamuoyuna anlatmak için burada olduklarını söyledi. Kurdukları demokratik özerklikte, barışı ve halkların kardeşliğini oluşturmak istediklerini vurgulayan Hevi Mustafa, toplumda ve yaşamda herkesin hakkının bulunduğunu, inançlar arasında karşılıklı hoşgörü ve saygının gelişmesini savunduklarını, bu nedenle de komşularla iyi ilişkiler kurmak istediklerini söyledi. Hevi Mustafa, “Biz savaş istemiyoruz. Fakat bize saldırıldığında kendimizi savunmaya hazırız" dedi.
Suriye ve çevresinde kirli bir savaş yürütüldüğünü anlatan Mustafa, savaşın etkilerinin toplumların yaşamları üzerinde izler bırakacağını dile getirdi.

"İNSANLAR ZOR DURUMDA"
Rojava'nın, özellikle Afrin Kantonu'nun etrafındaki ambargo ve göç nedeniyle oradaki insanların zor durumda olduğunu söyleyen Mustafa, kendilerinin bu sıkıntıları ve zorlukları komşu halklarla paylaşmak için çaba içerisine girdiklerini, oradaki halkı YPG ve YPJ güçleriyle savunmaya çalıştıklarını, iç güvenliği de kurdukları asayiş birimleriyle korumaya çalıştıklarını ifade etti.
Türkiye ile aralarında bir sınır kapısına acil ihtiyaç duyduklarını belirten Mustafa, bu kapı sayesinde zorluk içinde yaşayan halka daha kolay yardım edebileceklerini söyledi.
Kurdukları yönetimden umutlu olduklarını ifade eden Mustafa, bu modelin Suriye'deki sorunlara da bir çözüm olabileceğini, oradan da tüm Ortadoğu'ya bir model olmasını umduklarını söyledi. Gelişecek saldırıların kurulan bu sistemi devirmeye yönelik olduğunu anlatan ve herkesi bu yükü paylaşmaya çağıran Mustafa, IŞİD'in ortaya çıkardığı bu durumun sadece Rojava'ya değil, tüm insanlığa yönelik olduğunu söyledi.
"Şu an Afrin'de saldırı tehdidi var mı?" şeklindeki soruya da Hevi Mustafa, “Suriye'deki devrimin başlangıcından beri Rojava'daki her bölge, her kanton saldırı ve tehlike altındadır. Her an bir saldırının gerçekleşmesi mümkündür. Ancak biz hazırız. Halkımıza ve güçlerimize olan inancımız tamdır" yanıtını verdi.

"KAPI KONUSUNDA RESMİ TALEBİMİZİ İLETTİK"
Türkiye'ye nasıl geldikleri sorusu üzerine Hevi Mustafa, Türkiye ile aralarında şu an aktif olmayan 'Selem' kapısının bulunduğunu ve o kapıdan geldiklerini söyledi. Kapı konusunda resmi olarak taleplerini Türk makamlarına da ilettiklerini belirten Mustafa, ancak şimdiye kadar bir yanıt alamadıklarını belirtti.
Afrin üzerindeki ambargonun yeni olmadığını da ifade eden Mustafa, halkın ihtiyacını öz kaynaklarından ürettikleriyle karşıladıklarını dile getirdi.
Hevi Mustafa, 1 milyon civarında olan Afrin nüfusunun da son göçlerle birlikte ikiye katlandığını açıkladı.

(FOTOĞRAF)
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.