Balyoz'un sahte delillerine savcılık soruşturması

Arzu KAYA/İSTANBUL, () 236 sanığın beraat ettiği Balyoz Davası'nda sahte delillerin kim ya da kimler tarafından üretildiğinin belirlenmesine yönelik mahkemenin suç duyurusu üzerine "Sahtecilik" soruşturması başlatıldı. Başlatılan...

13 Mayıs 2015 Çarşamba 16:35
Balyoz'un sahte delillerine savcılık soruşturması






Arzu KAYA/İSTANBUL, () 236 sanığın beraat ettiği Balyoz Davası'nda sahte delillerin kim ya da kimler tarafından üretildiğinin belirlenmesine yönelik mahkemenin suç duyurusu üzerine "Sahtecilik" soruşturması başlatıldı. Başlatılan soruşturma 'yetkisizlik' ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

SORUŞTURMANIN ŞÜPHELİLERİ "MEÇHUL KİŞİLER"
Balyoz Davası'nda Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 236 sanıklı davada verdiği beraat kararının ardından gazeteci Mehmet Baransu tarafından teslim edilen 11 ve 17 nolu CD'ler üzerindeki el yazılarının, yazı makinası ile sanık Süha Tanyeri'ye ait not defterinden kopyalanarak sahte olarak oluşturulduğunu belirterek sahteciliği yapan kişi veya kişilerin belirlenerek haklarında yasal işlem yapılması için Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı bu duyuruyu değerlendirip soruşturmaya dönüştürdü.
Soruşturmayı Genel Soruşturma Bürosu Savcısı Halil İbrahim Başer yürüttü. 2015/50111 sayılı dosya üzerinden "Resmi belgede sahtecilik" suçlamasıyla başlatılan soruşturmada şüpheliler kısmı boş bırakılarak "Meçhul kişiler(Belirlenecek)" denildi.

İKİ SORUŞTURMA BİRLEŞTİRİLSİN TALEBİ

Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz soruşturma savcısına, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nun Genelkurmay Başkanlığı'nın ihbarı ile soruşturma başlattığını belirten bir dilekçe sundu. Avukat Ersöz, bu soruşturma dosyasının Balyoz Davası'nda kumpas iddialarına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma ile birleştirilmesini talep etti.

İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NA GÖNDERİLDİ
Anadolu Cumhuriyet Savcısı Halil İbrahim Başer ise Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sahteciliği yapan kişi veya kişilerin belirlenerek haklarında yasal işlem yapılması ihbarı üzerine başlatılan soruşturmada 'Yetkisizlik' kararı verdi. Savcı Başer yetkisizlik kararında, "Her ne kadar Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi karar vermiş ve Cumhuriyet Başsavcılığı'mıza suç duyurusunda bulunmuşsa da, olayın ilk müracaat yerinin ve sahte belgelerin teslim edildiği yerin Beşiktaş olması nedeniyle suç yerinin burası olduğu anlaşılmakla, Cumhuriyet Başsavcılığımızın yer itibariyle yetkisizliğine karar verildi" cümlelerine yer verdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nun soruşturma dosyası ile bu dosyanın irtibatlı olduğunu belirten savcılık, dosyaların birleştirilerek yürütülmesi gerektiğini düşündüğünü kaydettiği yetkisizlik kararında soruşturma dosyasının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar verdi.

MEHMET BARANSU TUTUKLANMIŞTI
Öte yandan Balyoz Davası'nda kumpas iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmada Gazeteci Mehmet Baransu "Devletin güvenliği ilişkin belgerleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma", "Devlerin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme" suçlamalarıyla tutuklanmış, gazeteci Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur'un da ifadeleri alınmıştı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.