Çerkez sürgününde ölenler için Ahlat’ta mevlit okutuldu

Halil ÜLKER/AHLAT (Bitlis), () - BİTLİS’in Ahlat İlçesi'nde Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından, 1864 yılında sürgüne uğrayan ve bu sürgün esnasında yaşamlarını yitiren Çerkezler için mevlit okutuldu. Mevlit programına...

23 Mayıs 2015 Cumartesi 15:12
Çerkez sürgününde ölenler için Ahlat’ta mevlit okutuldu






Halil ÜLKER/AHLAT (Bitlis), () - BİTLİS’in Ahlat İlçesi'nde Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından, 1864 yılında sürgüne uğrayan ve bu sürgün esnasında yaşamlarını yitiren Çerkezler için mevlit okutuldu.
Mevlit programına Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği üyeleri, Umut-Der Tatvan Şubesi temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. Kuran-ı Kerim okunması ile başlayan mevlit programı, ardından camii imamının okuduğu mevlit ile devam etti. Programın sonunda Hz. Muhammet’e ait Sakal-ı Şerif ziyarete açılırken cemaat arasında heyecan oluşturdu. Ahlat Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Nuri Alpaslan şöyle dedi:
"Rus Çarlığı binlerce Çerkesi katlettikten sonra 1.5 milyon Çerkesi Osmanlı İmparatorluğu'na, 500 bin Çerkez'i ise, Rusya’nın başka bölgelerine sürgün etmiştir. Rusya’dan Türkiye’ye sürgün edilen Çerkezler'den ancak 400 bini sağ olarak Türkiye’ye ulaşabilmiştir. Bunların bir kısmı Türkiye’ye karayolu ile bir kısmı ise deniz yolu ile gelmişlerdir. Kara yolu ile gelenler deniz yoluyla gelenlere göre daha şanslıydılar çünkü hem kayıpları biraz daha az olmuş hem de en azından ölülerini toprağa verebilmişlerdir. Ahlat Kafkas ve Kültür Derneği olarak atalarımız rahmetle anıyoruz. Ülkemizde var olan tüm kültürlerin ve dillerin bir arada, tek bayrak altında özgürce yaşamasını dilerken, Rusya devletini ise özür dilemeye davet ediyoruz."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.