CHP'li Onur ve HAYTAP üyeleri, öldürülen katırlar için suç duyurusunda bulundu

Ebubekir KARATOPRAK/ŞIRNAK, () - ŞIRNAK'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Gülyazı ve Ortasu köylerinin bulunduğu sınır hattında, 25 katırın askerlerin açtığı ateş sonucu öldürüldüğü iddialarını araştırmak üzere bölgeye gelen CHP...

16 Nisan 2015 Perşembe 17:49
CHP'li Onur ve HAYTAP üyeleri, öldürülen katırlar için suç duyurusunda bulundu






Ebubekir KARATOPRAK/ŞIRNAK, () - ŞIRNAK'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Gülyazı ve Ortasu köylerinin bulunduğu sınır hattında, 25 katırın askerlerin açtığı ateş sonucu öldürüldüğü iddialarını araştırmak üzere bölgeye gelen CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ile Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) üyeleri, Uludere Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Uludere İlçesi'nin Irak sınırında kaçakçılıkta kullanıldığı gerekçesiyle katırların askerler tarafından öldürüldüğü iddialarını araştırmak üzere Uludere'ye gelen CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ile HAYTAP üyeleri, dün sınırda yaptıkları incelemenin ardından bugün de Uludureli ailelerin her perşembe günü Irak sınırındaki hava operasyonunda ölen 34 kişi için mezarlıkta yaptıkları basın açıklamasına katıldı. CHP'li Onur ve HAYTAP üyeleri, ardından Uludere Hükümet Konağı'na gidip, ilgili kurumlar hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Cumhuriyet Savcısı Kemal Şimşek ile görüşüp Irak sınırı yakınlarında vurulan ve yaralı haldeki 9 katırın tedavi edildiğini söyledi. Savcı Şimşek de bölgedeki kaçakçılık sorununun çözümünü herkesten daha fazla istediğini belirterek, "İnsanlar mağdur oluyor ve askerler de sıkıntı yaşıyorlar. Her iki taraf da zarar görüyor aslında. Katırların şöyle de bir mağduriyeti var. Katırlar sürekli çok çalıştıkları için çok çalışmaktan çatlayan katırlar var. Bazen biz katırlar ölünce seviniyorlardır diye düşünüyoruz. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile görüşürseniz" diye karşılık verdi.
CHP'li Onur, "Aslında onlar için burada olmamız gerekiyordu. Normal koşullarda yük hayvanlarının zor çalıştırılmaması üzerine meclis alt komisyonundan geçen hayvan yasası kadük kaldı. Normalde bunun için burada olmamız lazım. Ama şuanda yaşatmaya çalışıyoruz. Bundan sonra daha iyi yaşatmaya çalışacağız" dedi.
Bunun üzerine Şimşek de "Orada katırların itlafının mahkemeden alınmasıyla ilgili hüküm geçiyor. Ama biz şuana kadar böyle bir karar almadık. Kolluktan, kaçak malzeme yakalandığı zaman katırlarla ilgili kaçakçılık kanununun 16'ıncı maddesine göre, barındıracak yer yoksa ve bakımı külfetliyse, tasfiye kararı veriliyor. Mahkeme tarafından tasfiyenin ardından katırlar Gümrük Bakanlığı'na teslim ediliyor. Ya hayvanat bahçesine gönderir, buna kendisi karar verir. Yani bu idarenin tasarrufundadır" dedi.
Suç duyurusunun ardından HAYTAP üyeleri Hükümet Konağı önünde basın açıklaması yaptı. HAYTAP adına konuşan Şule Baylan, şunları söyledi:
"Dağda yaralı bırakılıp, tedavi edilmeyen katırı kurtarmak başta olmak üzere, veterinerlerimiz tarafından yaralı katırlara uygulanan 4 ameliyat ve 5 medikal tedavi ile 9 yaralı katıra müdahale, ziyaretimizin çözüm odaklı tek somut adımı olmuştur. Katır ölüm ve yaralanmalarının devam etmesi halinde, yetkilileri hukuka çekeceğimizi, konuyu uluslararası bir boyuta taşıyacağımızı, protesto ve etkinliklerle geri döneceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyoruz. Yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduk. Yetkililer hakkında görevi ihmal ve görevi keyfiyete göre kullanmakla ilgili suç duyurusunda bulunduk."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.