Çukurca'da, sınırda 'güvenlik yolu' protestosunda olay çıktı

ÇUKURCA (Hakkari), () - HAKKARİ'nin Çukurca İlçesi'nde sınıra güvenlik yolu yapılmasını protesto ederek barikat kuran gruba jandarma tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale etti. Üç kişinin yaralandığı olaylar üzerine bölgeye...

18 Haziran 2015 Perşembe 19:17
Çukurca'da, sınırda 'güvenlik yolu' protestosunda olay çıktı






ÇUKURCA (Hakkari), () - HAKKARİ'nin Çukurca İlçesi'nde sınıra güvenlik yolu yapılmasını protesto ederek barikat kuran gruba jandarma tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale etti. Üç kişinin yaralandığı olaylar üzerine bölgeye giden HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, "Halkımız burada güvenlik yolu istemiyor. Bu karakollar bölgeye zarar verecek" dedi.
Çukurca İlçesi'ne 40 kilometre uzaklıkta bulunan Gündeş Köyü'ne bağlı Ormanlı Mezrası ile Kuzey Irak sınır hattında 20 kilometrelik güvenlik yolu inşaatı devam ederken, engelleyeceklerini söyleyen bir grup sabah saatlerinde gelerek eylem yaptı. Grup, güvenlik yolu inşaatının başladığı noktada Hakkari- Şırnak karayolunda TIR'la barikat kurup, saat 09.00'dan itibaren ulaşıma kapattı. Protestocu grup, sınır hattına yol yapımının durdurulmasını, güvenlik önlemlerinin kaldırılmasını istedi.
Jandarmanın uyarılarına rağmen barikatı kaldırmaya kalabalığa, tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale edildi. Müdahale sırasında ortalık savaş alanına dönerken, eylem yapan grupta bulunanlardan 21 yaşındaki Seyvan, 26 yaşındaki Hazım ve 28 yaşındaki Eşref Ölmez çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılar, Çukurca Devlet Hastanesi'ne götürülüp tedaviye alındı.

HDP MİLLETVEKİLİ KÖYE GELDİ
Zırhlı araçlarla önlem alan jandarmanın müdahalesiyle buradan uzaklaşan grup,  yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Ormanlı Köyü'ne gitti. HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ve Ormanlı Köyü'ne gelerek, köy girişinde askerlerle tartıştı ve köye girmemelerini istedi. Akdoğan, yol inşaatının durdurulmasını ve askerlerin çekilmesini istedi. Bunun kabul edilmemesi üzerine Nihat Akdoğan, Hakkari Valisi Yakup Canbolat'ı telefonla arayarak, askerlerin köyün içine kadar gelip müdahalede bulunduklarını söyledi. Yapılan görüşmelerin ardından askerler tabura döndü.
Milletvekili Nihat Akdoğan, olayları yatıştırmak için geldiğini, ancak görüşmek için gittiği tabura alınmadığını söyledi. Akdoğan, şöyle dedi: "Bizler buraya bu halkı sakinleştirmeye geldik. Askeri yetkililerle görüşmek için tabura gittik. Ancak ben Hakkari'de yüzde 87.3 bir oy alan HDP'nin bir milletvekili olarak içeri alınmadım. Eğer yapılan bu karakollara bir milletvekili içeri alınmıyorsa bu karakolların burada işi nedir? Halkımız burada güvenlik yolunun yapılmasını istemiyor. Bu karakollar bölgeye zarar verecek. Bunun çözüm sürecine bir faydası olmaz. Bu güvenlik yolundan bir an önce vazgeçilmeli. Bunun yerine okullar yapılmalı. Artık bizler burada savaş çıksın istemiyoruz, barış istiyoruz."  HDP'li Milletvekili Akdoğan ve yanındakiler, görüşmeleri sürdüreceklerini söyledi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.