Dargeçit JİTEM soruşturmasında 16 kişi hakkında daha iddianame hazırlanacak

MARDİN'in Dargeçit ilçesinde, 1995 yılında 7 sivil ile 1 askerin öldürülmesine ilişkin dönemin komutan ile rütbeli askerleri olan 5 kişi hakkında dava açılmasından sonra çoğu korucu 16 kişi için verilen, 'kovuşturmaya yer yoktur' kararına...

07 Şubat 2015 Cumartesi 12:55
Dargeçit JİTEM soruşturmasında 16 kişi hakkında daha iddianame hazırlanacak






MARDİN'in Dargeçit ilçesinde, 1995 yılında 7 sivil ile 1 askerin öldürülmesine ilişkin dönemin komutan ile rütbeli askerleri olan 5 kişi hakkında dava açılmasından sonra çoğu korucu 16 kişi için verilen, 'kovuşturmaya yer yoktur' kararına davaya müdahilliği kabul edilen İHD avukatlarının yaptığı itiraz kabul edildi. 16 kişi hakkında iddianame hazırlanmasına karar verildi. Dargeçit'te 1995 yılında 7 sivil ile 1 askerin öldürülmesine ilişkin Midyat Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan ve kısa bir süre önce 'güvenlik' gerekçesiyle nakil talebiyle Adalet Bakanlığı'na gönderilen dava ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Davaya Müdahilliği kabul edilen İHD Mardin Şubesi avukatlarının itirazı üzerine Midyat Sulh Ceza Hakimliği, daha önce büyük çoğunluğu köy korucusu olan 16 kişi hakkında verdiği, 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararını kaldırdı ve 16 kişi hakkında iddianame hazırlanmasını istedi. İHD Mardin Şube Başkanı Avukat Erdal Kuzu, Dargeçit cinayetlerinin bir bütün halinde JİTEM cinayeti olduğunu ve örgütsel suç olduğunu belirterek yaptıkları itirazın kısmen kabul edildiğini söyledi. Avukat Kuzu, aynı dönemde aynı kişiler tarafından kaçırılıp öldürülen Hikmet Kaya cinayetinin dosyaya dahil edilmesi taleplerinin kabul edilmediğini ancak, 16 kişi ile ilgili verilen, 'kovuşturmaya yer yoktur' kararının kaldırıldığını söyledi. Kuzu, savcılıkça yürütülecek bu kovuşturma sonucunda ise hazırlanacak ek iddianamenin, dosyaya bakacak mahkemenin kararına göre mevcut dava ile birleştirilebileceğini de belirtti.
7 SİVİL VE 1 ASKER İÇİN 19 YIL SONRA DAVA AÇILDI Mardin'in Dargeçit ilçesinde, 1995 yılında 7 sivil ile 1 askerin öldürülmesine ilişkin 19 yıl sonra Midyat Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmış ve bir süre önce 'güvenlik' gerekçesiyle dava dosyası nakil talebiyle Adalet Bakanlığı'na gönderilmişti. Süleyman Seyhan (57), Nedim Akyön (16), Mehmet Emin Aslan (19), Seyhan Doğan (14), Davut Altınkaynak (13), Abdurrahman Olcay (20), Abdurrahman Coşkun (21) ve uzman çavuş Bilal Batırır'ın öldürülmesiyle ilgili davada, dönemin Mardin Jandarma Komando Tabur Komutanı Hurşit İmren, dönemin Dargeçit İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Tire, dönemin Merkez Jandarma Karakol Komutanı Mahmut Yılmaz ve Yardımcısı Haydar Topçam ile yine İlçe Jandarma Komutanlığı'nda görev yapan Uzm. Çvş. Kerim Şahin hakkında, 'Taammüden öldürme' suçundan ceza isteniyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.