Demirtaş ve Yüksekdağ HDP'nin seçim bildirgesini açıkladı (3)

     Özgür ALTUNCU - Gülseli KENARLI - Özkan ARSLAN/İSTANBUL, () HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, HDP'nin seçim bildirgesini açıkladı. Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda...

21 Nisan 2015 Salı 13:59
Demirtaş ve Yüksekdağ HDP'nin seçim bildirgesini açıkladı (3)






 

 

 Özgür ALTUNCU - Gülseli KENARLI - Özkan ARSLAN/İSTANBUL, () HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, HDP'nin seçim bildirgesini açıkladı. Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda Demirtaş ve Yüksekdağ seçim bildirgesini sunumu birlikte yaptı.
Selahattin Demirtaş, seçim bildirgesini okurken gençliğe vurgu yaparak, "Zor koşullarda çalışan okuyan yaşamın dışına itilen ama bunlara rağmen yaşamı yürüten, Gezi'de mücadele edene, Rojova'da devrimin inşasında rol alan, dünyanın dört bir tarafından karar vericilerin dayattığı politikalara karşı gelen gençlerin mücadelesiyle büyük insanlık çağrısı büyüyor" dedi.
Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bütçesinin ağırlıklı olarak spor harcamalarına ayrıldığı, gençliğin sporla sadece özdeşleştiği, böylelikle apolitize edilmeye çalışıldığı Gençlik ve Spor Bakanlığı yerine doğrudan gençlerin ihtiyacı karşılayacak bir Gençlik Bakanlığı kuracağız. Bizler tek tip dayatmayla karşılaşan, belli bir yaşam tarzına zorlanan gençlerin ana diliyle kendi inancıyla, kültürüyle, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğiyle özgürce bir arada yaşamasının önünü açacağız. Gençlerin söz, yetki, karar ve katılım hakkı için örgütlenmesi yönünde alması için örgütlenmesi önündeki tüm engellemeleri kaldıracağız. Tüm gençlik kesimlerinin, eğitim, sağlık, barınma, beslenme, spor ve kültürel gelişim ihtiyaçlarının nitelikli ve parasız olarak karşılanması bir gençlik hakkı olarak görülmelidir. 15-25 yaş arası istisnasız tüm gençlere her ay 200 TL iletişim ve ulaşım desteği sağlayacak, genç yaşam kartı uygulamasını hayata geçireceğiz. 15-25 yaş arasında olan her genç başka hiçbir sosyal sınıfsal durumu sorgulanmadan bur karta sahip olabilecek. Bur kartla hem iletişim, hem internet, hem de şehir içi ulaşımdan faydalanacak. Aynı zamanda bu kart ile Türkiye'deki bütün müzelerden ücretsiz faydalanıp, sosyal ve kültürel etkinliklerden indirimli yararlanacak."

OY VERME YAŞI 16
Selahattin Demirtaş, "Oy verme yaşını, yani seçme yaşını 16'ya, seçilme yaşını 18'e indireceğiz. Özerk ve demokratik üniversiteyi hep birlikte bizler gerçekleştireceğiz. Cinsiyet eşitlikçi, engelsiz kampüsler kuracağız. Parasız nitelikli özgürlükçü laik anadilinde ve bilimsel eğitimi savunan HDP olarak, her yıl milyonlarca gencin geleceğini belirleyen adaletsiz sınav sistemini tümden kaldıracağız" dedi.

"YÖK'Ü TÜMDEN KALDIRACAĞIZ"
Her gencin okuldaki başarısı ve yeteneklerine göre tercih ettiği okulda bölümde okumasını sağlayacaklarını bildiren Demirtaş, "HDP'nin önerdiği, özgür, demokratik, katılımcı üniversite modelinde; üniversitenin tüm bileşenlerinin eşit söz ve karar hakkına sahip olduğu üniversite meclisi yer alacak. YÖK'ü tümden kaldıracağız. Onun yerine üniversiteler arası koordinasyonu ve ilişki, bilgi alışverişini sağlayacak bir koordinasyon kurulu kuracağız. Burs ve katkı payının öğrencilere karşılıksız verilmesi ve burs miktarlarının artırılmasıyla, ikinci öğretimdeki katkı paylarını, öğretim ücretlerinin kaldırılması için merkezi düzeyde özel bir bütçe ayıracağız.
Yurt, çamaşırhane, spor salonu gibi yaşam alanları gibi üniversitede yaşayanlar herkes için ücretsiz olacak. Üniversite emekçileri akademisyenlerin, öğrencilerin tamamı bunlardan ücretsiz yararlanacak" diye konuştu.

"SANSÜRSÜZ, ÜCRETSİZ VE ÖZGÜR İNTERNET ERİŞİMİNİ ÜCRETSİZ OLARAK SUNACAĞIZ"

Gençlerin çalışma hakkını güvence altına alarak, istihdamına yönelik çözümler geliştireceklerini dile getiren Selahattin Demirtaş, "Tüm gençlerin temel bir hak olarak sosyal güvenceye kavuşmasını sağlayacağız. Sosyal güvencesi olamayan hiç bir genç kalamayacak. Sosyal sigorta primleri devlet tarafından karşılanmayan, öğrenci olmayan, 18 yaş üstü gençlerin bütün sosyal güvence masrafları düzenlemeler çerçevesinde elbette ki bizler tarafından karşılanacak. Gençlerin bilgiye erişimin önündeki engelleri kaldıracağız. Temel bir hak olarak bilgiye erişim alanlarını genişletecek, sansürsüz, ücretsiz ve özgür internet erişimini tüm kent, ilçe merkezlerinde kamusal araçlarda, kamusal mekanların tamamında ücretsiz olarak sunacağız. Dilediğiniz yerde ücretsiz olarak kent meydanlarında internetten faydalanabileceksiniz" diye konuştu.

"ASKERLİK YERİNE KAMU HİZMETİ YAPABİLMELERİNİ İÇİN GEREKLİ YASAL DÜZENLEMELERLE HAYATA GEÇİRECEĞİZ"
"Vicdani ret hakkını anayasal bir güvence olarak tanıyacağız" diyen Eş Başkan Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eline silah almak istemeyen, askerlik yapmak istemeyen, militarizme karşı olan her genç bu haktan yararlanabilecek. Vicdani ret hakkının yanı sıra, gençler istedikleri zaman dilimi içerisinde askerlik yerine kamu hizmeti yapabilmelerini için gerekli yasal düzenlemelerle hayata geçireceğiz. Yani yapmak istemediğiniz askerlik süresince sizin belirleyeceğiniz bir takvimde ve belli periyotlarla, kamusal gönüllü hizmetle kamuya halka destek olmanız sağlanacak. Ve elbette ki her zaman tekrarladığımız şeyi bıkmadan tekrarlamaya devam edeceğiz. Gençlik başa çıkılacak değil başa çıkarılacak kesimdir."

"BİZLER HOMOFOBİK ANLAYIŞIN DEĞİŞMESİ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ"
Figen Yüksekdağ, "Bizler gökkuşağıyız. Farklı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğe sahip özgür insanlarız" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği eksenli ayrımcılık ve baskıyı ortadan kaldıracak olan bizleriz. LGBTİ'lerin eşit, onurlu, insanca yaşam sürdürmelerini sağlayacağız. LGBTİ'lerin tanınma sorununu ortadan kaldıracak, eşit yurttaşlığı anayasal güvence altına alacak adımlar atacağız. Eğitim, sağlık, istihdam, barınma gibi alanlar başta olmak üzere tüm yasal mevzuatı LGBTİ'lerin eşit yurttaşlar olduğu kabulü ve korunması ilkesiyle kapsamlı bir şekilde düzenleyerek sosyal eşitsizlikleri giderecek ve bu yönlü politikaları hayata geçireceğiz. Bizler siyah ve beyazdan başka renk tanımayan, hepimizi puslu grilere, paslı kahverengilerine mahkum eden homofobik zihniyete karşı renklerini de al gel diyoruz. Gökkuşağı renklerinin altında buluşarak, o gökkuşağının altından geçmeyi başararak yeni bir yaşama ulaşabiliriz. LGBTİ'lerin kendilerine dair söz sahibi ve karar sahibi oldukları, örgütlü ve bireysel olarak, idari ve siyasi karar mekanizmalarında doğrudan temsil edilebildikleri yerel ve merkezi yönetim yapılanmaları oluşturacağız. Bizler homofobik anlayışın değişmesi için mücadele edeceğiz. Ayrımcı zihniyetten ayrılmış kampüsler kuracağız. Cinsiyetçi bakışa son vermek için toplumsal eğitim süreci başlatacağız. Her türlü ayrımcılık ve şiddete karşı ulaşılabilir sonuç alıcı mekanizmalar kuracağız. Her gün karşımıza çıkarılan trans cinayetlerini ve translara uygulanan insanlık dışı vahşeti hep birlikte durduracağız. İnsanlığımıza sahip çıkacağız."

"ÇOCUK CEZAEVLERİNİN TAMAMINI KAPATACAĞIZ"
Selahattin Demirtaş, çocuklar için yapılacaklar şöyle sıralandı:
Bizler çocuğuyuz. İnsanlığın ilk şartının çocukların mutluluğu olduğuna inanıyoruz. Çocuk haklarını savunmak için bir araya gelenleriz. Dayakla, soğukla, açlıkla, yoksullukla büyüyen çocukların tuttuğu gelecek aynasında görünen tek şey zifiri karanlıktır. Bizler hemen her gün gözlerimizin öldürülen çocukların yasıyla yaşamak istemiyoruz artık. Yerellerde, çocuk hakları izleme komisyonları kuracak, çocuk temelli alanlara yeterli kaynak ayrılmasını şart koşacağız. Çocuklarla ilgili yasaların ve tüm yasalardaki çocukları etkileyen maddelerin gözden geçirip çocuklara uyumlu hala getirilmesini sağlayacağız. Çocuk yoksulluğuna son vereceğiz. Tüm çocukların gıda hakkını korumak için her mahallede gıda bankası kuracağız. Her çocuğa temel gıda maddelerini içeren gıda paketlerini ailelerimiz ücretsiz şekilde buradan temin edebilecek. Çocuk işçiliğini çocukların çalıştırılmasına asla izin vermeyeceğiz. Çocuklarımız sokaklarda yaşamak ve çalışmak zorunda kalmayacak. Çocuğa yönelik şiddete ağır cezalar getirilmesi için buradayız. Evde, okulda ve sokakta çocuğa yönelik şiddet yasalarca açıkça yasaklanacak. Çocuk cezaevlerinin tamamını kapatacağız. Ve toplum tarafından suça itilmiş çocuklar açısından, onlar hizmet edecek çocuk eğitim ve destek merkezler kuracağız. Bizler Berkin'lerin, Uğur'ların, Ceylan'ların anısına sahip çıkacağız."

 (FOTOĞRAF)

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.