Dünya Kadın Hakları Günü

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar, kadının seçme ve seçilme hakkını elde ettiği 5 Aralık’ı, Türkiye tarihinin en önemli günlerinden biri olarak gördüklerini belirtti.

05 Aralık 2015 Cumartesi 12:16
Dünya Kadın Hakları Günü






Oktar, Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, bugün, birçok Avrupa ülkesinden önce Türkiye’deki kadınların elde ettiği kadının seçme-seçilme hakkının, fırsat eşitsizliği nedeniyle kullanılamadığını ifade etti.


Seçme ve seçilme hakkını 1944’te elde eden Fransız kadınlarının, 2012 seçimleri sonrasında 155 kadın vekil ile yüzde 26,87 oranında temsil edildiğini anımsatan Oktar, buna karşın, Türkiye’de bundan tam 10 yıl önce seçme ve seçilme hakkına kavuşan kadınların, bugün bu oranın neredeyse yarısı kadar (yüzde14,8) mecliste temsil edildiğini dile getirdi. Oktar, Fransa’da 34 bakanın 16’sının kadınken, Türkiye’dee 22 bakanlığın sadece 2’sinin kadınlara teslim edildiğini vurgulayarak, “Kadının sadece toplumsal hayatta değil siyasette de varolma talebinin 81 yıl önce karşılık bulduğu ve kadının seçme ve seçilme hakkını elde ettiği 5 Aralık gününü, Türkiye tarihinin en önemli günlerinden biri olarak görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Bugün nüfusun yüzde 49,8’ini kadınların oluşturduğu Türkiye’de, bin 396 belediye başkanının 40’ı, 50 bin 249 muhtardan 636’sı, 81 valinin 2’si, 184 rektörden 13’ü ve 185 büyükelçiden 21’inin kadın olduğunu belirten Oktar, şunları kaydetti: “Türkiye’nin kadın girişimcileri olarak, kadının her alanda güçlenmesini savunuyor; sadece ekonomik alanda değil, siyasi alanda da kadınların etkin rol üstlenmesinin ülkenin geleceği ve refahı için bir zorunluluk olduğuna ve kadın temsiliyetinin öncelikli olarak karar verici pozisyonlarda sağlanması gerektiğine inanıyoruz.
Çünkü siyasette güçlenen kadın, ekonomik açıdan ve toplumsal alanda da güçlü kadın anlamına geliyor. Seçme ve seçilme hakkımızı elde etmemizin 81. yılını, bu hak için mücadele edenlere minnetle ve yüzde 50 temsiliyete ulaşacağımız günlere olan tüm inancımızla kutluyoruz.”
Son Güncelleme: 05.12.2015 12:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.