Dünya kadınları Suriye sınırında yürüdü

Ahmet AKKUŞ/NUSAYBİN (Mardin), () - MARDİN'in Nusaybin İlçesi'nde belediye tarafından Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında 17 ülkeden gelen yaklaşık 500 kadın Suriye sınırında yürüyüş düzenledi. Kadınlar sınırın sıfır...

07 Mart 2015 Cumartesi 17:15
Dünya kadınları Suriye sınırında yürüdü






Ahmet AKKUŞ/NUSAYBİN (Mardin), () - MARDİN'in Nusaybin İlçesi'nde belediye tarafından Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında 17 ülkeden gelen yaklaşık 500 kadın Suriye sınırında yürüyüş düzenledi. Kadınlar sınırın sıfır noktasında yürürken, Kamışlı kentinde toplananlarda karşı tarafta sıfır noktaya gelip, bir birleriyle selamlaştı.
Nusaybin'deki DBP belediyesi tarafından her Dünya Kadınlar Günü nedeniyle geleneksel olarak düzenlenen kadınlar yürüyüşüne bu yıl uluslararası düzeyde gerçekleştirdi. Aralarında Almayan, Sırbistan, Portekiz, Yunanistan, Fransa, İspanya, Afganistan, Arjantin, Lübnan, İngiltere, Irak ve Suriye'nin de bulunduğu 17 ülkeden yaklaşık 500 kadın ilçeye geldi. Nusaybin ile Suriye'nin Kamışlı kenti arasındaki sınır boyunda yapılacak yürüyüş öncesi kadınlar ilçe merkezindeki Mitanni Kültür Merkezi önünde toplandı. Aralarında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, milletvekilleri Selma Irmak, Gülser Yıldırım, İmralı heyetinde yer alan Ceylan Bağrıyanık, Nusaybin Belediye Başkanı Sara Kaya'nın da bulunduğu kadınlar, tefler çalınarak, 'Kadın yaşam özgürlük' pankartı ile Suriye sınırının sıfır noktasına yürüdü. Kamışlı ve Nusaybin arasındaki sınırın her iki tarafında toplanan kadınlar, günlerin kutlarken, askerler de sıkı güvenlik önlemleri aldı.
KAYA: GELECEK YIL ÖCALAN ARAMIZDA OLACAK
Nusaybin Belediye Başkanı Sara Kaya, sınırları ortadan kaldıracaklarını öne sürerek, 4'üncüsü düzenlenen yürüyüşün Rojavalı kadınlara atfedildiğini söyledi. Kaya, "Kürt kadınlarının mücadelesi dünya kadınlarına örnek oldu. Buradan sınırların ötesine Cizire Kantonu'ndaki kadınlara selam gönderiyoruz. Bugün kadını bu aşamaya getiren ve 13 yıldır cezaevinde olan Sayın Öcalan'a ise bin selam gönderiyoruz. Buradan söz veriyoruz. Önümüzdeki 8 Mart'ta Önder Apo aramızda olacaktır" dedi.
YÜKSEKDAĞ: SINIRLAR ANLAMINI YİTİRDİ

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, özgürlük ve direnişin olduğu bu topraklardan kadınlara devrimin selamını gönderdiklerini ifade ederken, "Bu topraklarda tarihte ilk defa kadın devrimi yaşandı. Sınırlarla parçalamaya ve bölmeye çalıştıkları bu topraklar, Rojava devrimi sonucu tüm kadınlara armağan edildi" dedi. Rojava devriminin kadınlara başka seçenek olduğunu gösterdiğini vurgulayan Yüksekdağ, şöyle devam etti:
"Kadınlara devrimin olduğunu gösterdi. Bugün büyük bir kadın yürüyüşü Kürdistan'da başlıyorsa, bu büyük devrimin yapıldığının göstergesidir. Bu devrim sadece Rojava halkının devrimi değildir, bütün dünya halklarının ve kadınlarının devrimidir. DAİŞ çetelerinin barbar saldırılarına karşı şanlı bir kadın isyanı açığa çıktı. 21'inci yüzyıl kadının zafer yılı olacaktır. Artık kadınlar köle pazarında satılmayacak, haksızlığa ve ayrımcılığa tabi olmayacaktır. Şiddet ve katliam karşına teslim olmayacaktır."
Yüksekdağ, Rojava kadın devriminin tüm dünya ve bölge kadınlarının direniş, isyan ve zafer direnişi olduğunu belirterek, "Büyük zaferler ancak büyük direnişlerle kazanılabilir. Rojava'da kadın öncülüğünde direniş yükseldi. Türkiye'de de kadınlar öncülüğünde barışı getireceğiz. Kadınların isyanı her yerdedir. 8 Mart'ın arifesinde Nusaybin'de başlayan ve sınırları tanımayan kadınların sevdalı yürüyüşü geleceği belirleyecek. Kadınlar tüm sınırları çiğneyip ezip geçecektir. Kadın direnişi karşısında artık sınırların anlamını yitirdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin karşımıza ördüğü demir tellerin anlamı kalmamıştır. Bu tellerin arkasında kol kola vermiş kadınlar duruyor. Bizi bu tellerle ayırmayı, bölmeyi başaramadılar. Bu teller, yasaklar gibi boş bir korkuluk anlamına gelmiştir. Kadınlar Kobani'de direnirken sınır tanımadılar, yarın da tanımayacaktır. Yolumuz hiçbir zaman kolay olmadı. Hep beraber yürüyerek, işimizi kolaylaştıracağız" dedi.
Türkiye halklarının önemli bir eşikte olduğunu ifade eden Yüksekdağ, Kürt sorununda barışçıl bir müzakere yürütmesi için kadınlara büyük bir misyon düştüğünü kaydederek, Sayın Öcalan'ın başlattığı müzakere ve çözüm süreci AKP icazetinde değil kadınların barış çizgisinde ilerleyecektir. Kadınların barıştaki ısrarı için tarihsel bir misyon yeniden üstlenmiştir. Adil ve eşit bir barış için 2015 yılı kadın ve Türkiye halklarına zaferleri getirecektir. Rojava'da devrim yapan kadınlar, Türkiye siyasetinde de devrim yapacaktır. Bütün kadınları seçimlerde daha fazla görev almaya çağırıyorum" dedi.
HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, tank ve toplarla üzerlerine gelenlere karşı kadınlar olarak tek yürek olacaklarını söyleyerek, "Kürdistan'ı 4 parçaya ayıran devlete diyoruz ki; Biz tek parçayız. Buradan Rojava'ya 1000 selam gönderiyoruz. Dışarı çıkamayan Kürt kadını şu an tüm kadınların öncülüğünü yapıyor. Biliyorlar ki, Kürt kadınları tank, top, gözaltına ve tutuklamalardan korkmuyor. Çünkü Kürt kadının önderi Zilan'dır, Beritan'dır, Kader'dir. Çünkü kadınların yol arkadaşı Sayın Öcalan'dır. Öcalan olduğu sürece özgürlük kaçınılmazdır" diye devam etti.
Rojova'daki Cizire Kantonu Kadın Bakanı Amina Omeri, "Kadınlar Günü, insanlığın günüdür. Kadınlar toplumların var oluşundan bu yana insanlığı doğurmuş ve var etmiştir. Kadınlar olarak direnerek var olduk. Rojavalı kadınlar olarak direnerek ve yaşamı yeniden inşa ederek kendimizi var ettik. Tüm siyasi ve sosyal alanda hayatı yeniden var ediyoruz. Kadınlar artık yönetimin her alanında yer alarak yönetim şeklini belirliyor. Kadınlar kendi güvenliğini savunuyor" dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.