Ekiz: Karatay’dan pekmez konusunda ilmi dayanaklarını bekliyoruz

NEVŞEHİR Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, Prof.Dr. Canan Karatay’dan pekmezin kanser yapıcı olduğuna dair açıklamasının ilmi dayanaklarını açıklamasını beklediklerini söyledi. Ekiz, bölgede görev yapan doktorların bünyesi zayıf,...

16 Şubat 2015 Pazartesi 14:15
Ekiz: Karatay’dan pekmez konusunda ilmi dayanaklarını bekliyoruz






NEVŞEHİR Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, Prof.Dr. Canan Karatay’dan pekmezin kanser yapıcı olduğuna dair açıklamasının ilmi dayanaklarını açıklamasını beklediklerini söyledi. Ekiz, bölgede görev yapan doktorların bünyesi zayıf, kansızlık çeken hastalara pekmez önerdiğini hatırlatırken, 65 yaşında olduğunu pekmezden kanser olanı da hiç duymadığını ifade etti.
Mustafa Ekiz, Canan Karatay’ın 'Profesör' unvanı bulunduğunu onun karşısında ilmi bir açıklama yapmalarının belki yanlış olacağını belirtirken, şöyle dedi:
"Nevşehir bölgesinde bünyesi zayıf olduğu veya kansızlık için hastalanıp doktora giden insanlara 'Kardeşim evinde pekmez yok mu, hiç mi pekmez yemedin' diye sorarlar. Bunu çok farklı doktorlardan hastamızı götürdüğümüzde bizzat da duyduk, çevremizdeki insanların anlatımından da anladık. Bölgemizdeki bağların dikilmesinin ana sebebi de, pekmez ve pekmeze bağlı köftür gibi ürünlerin üretilmesidir. Bu ürünler yıllardır sadece ilimizde değil İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlere de gelen talep doğrultusunda gönderildiğini, hatta oralardan insanların sırf bu ürünleri almak için geldiğini biliyoruz. Bugüne kadar da hiçbir şikayet olmadı."
Pekmez’in kanser yapıcı özelliği olduğu için tüketilmemesi şeklindeki Prof. Dr. Canan Karatay’ın açıklamasını talihsiz bir açıklama olarak gördüğünü de belirten Ekiz, Sayın Karatay’dan "Eğer kanserojen etki yapan bir durum varsa ilmi bir açıklama mevcut ise dayanaklarını göstererek" açıklama yapmasını istediklerini, yoksa bağcılığı yok edecek, tüketimi kısacak, üreticilerin gelir kaynaklarını bitirecek tarzdaki açıklamayı talihsiz gördüğünü ifade etti.
Mustafa Ekiz, bir taraftan siyah üzüm çekirdeğinin insan sağlığına aşırı derecede faydalı olduğunu, kanserojen etkiyi ortadan kaldırabileceğini açıklayan bilim adamları olduğu halde Canan Karatay’ın aksi açıklaması bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Hangi açıklamaya itibar edeceğimizi şaşırmış durumdayız. Bu açıklamanın düzeltilmesini talep ediyorum. Aspes içeren pekmezden bahsedilmişse bunun da açıklığa kavuşturulması gerekir. Asbes alıyorsa nereden alıyor. Kaynamadan mı yoksa, kullanılan malzemeden mi oluyor. Bunun da açıklığa kavuşturulması gerekir."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.