FETÖ'den kriptolarına "izahı olmayan belge bulundurmayın" talimatı

Tekirdağ'daki FETÖ iddianamesinde, ATM'lerin, kripto yapı içerisinde görev yapan asker veya askeri öğrencilerin kullandıkları "izah edilemeyecek belgeler" diye adlandırdıkları dokümanları ortadan kaldırdığı belirtildi.

12 Kasım 2017 Pazar 12:50
FETÖ'den kriptolarına






TEKİRDAĞ (AA) - Tekirdağ'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) kripto yapılanmasına yönelik soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede, örgüt içerisinde görevli olan ve Arama Tarama Mesulü (ATM) diye adlandırılan kişilerin, kripto yapı içerisinde görev yapan asker veya askeri öğrencilerin kullandıkları elektronik cihazları formatladığı ve "izah edilemeyecek belgeler" diye nitelendirdikleri dokümanları ortadan kaldırdığı ifade edildi.

Tekirdağ 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen 135 sayfalık iddianamede, 13'ü tutuklu 20 sanığın, "terör örgütüne üye olmak" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

FETÖ'nün TSK içerisindeki kripto yapılanmasının sanık ifadelerinden hareketle detaylarıyla anlatıldığı iddianamede, devlet kademelerindeki yapılanmaya ve sızılan yerin önemine göre örgüt içerisindeki mahremiyetin arttığına işaret edildi.

İddianamede, kripto yapı içerisindeki yapılanmanın detaylı olarak anlatıldığı "Birim Yapılanması Terminolojisi" bölümünde ATM'lere ilişkin, "ATM'ler, örgüt üyelerinin üzerinde ve evlerinde suç unsuru oluşturabilecek örgütsel bilgi, belge, dijital materyal bulunup bulunmadığının tespitini yapan ve dijital cihazları formatlayarak delilleri ortadan kaldıran örgüt mensuplarıdır." bilgisi verildi.

"Evdeki kitapların izahı mümkün olmalı"

İddianamedeki, kriptolara yönelik tedbirlerin anlatıldığı bölümde ise şunlar kaydedildi:

"Bilgisayarlarda örgüt tarafından izah edilemeyecek bilgi bulundurulmamalı, iletişimde kullanılan internet programları için muhakkak surette VPN kullanılmalı, evde bandrolsüz kitap, CD bulundurulmamalı, kitaplar izahı mümkün kitaplar olmalı. Evde mutlaka bir zula olmalı ve kullanılan şahsi flaş bellekler temiz tutulmalı. Mesaj/WhatsApp gibi programlara dikkat edilmeli, evde veya arabada örgütsel doküman bulundurulmamalı. Bu tedbirlerin alınıp alınmadığı ATM tarafından habersiz bir denetleme mekanizması içerisinde kontrol edilmektedir. Bilişim yakınlığı olan müdür, müdür yardımcısı ya da öğretmen seviyesindeki herhangi bir birim görevlisi ATM olarak görevlendirilebilir."

Ayrıca iddianamede örgüt üyelerinin daha güvenilir bir şekilde iletişime geçmek için halka açık yerlerdeki "Wi-Fi" bağlantısını kullandıkları aktarıldı.

İddianamede, "Telefon Wi-Fi'si ile iletişim" başlıklı bölümde şu ifadelere yer verildi:

"FETÖ yapılanması içerisinde üst konumda bulunan örgüt mensupları tarafından kendilerine bağlı bulunan asker şahıslara internete bağlanabilme özelliği olan bir telefon verildiği, bu telefon içerisinde SİM kart bulunmadığı, iletişim kurmak için telefona sahip olan şahsın halka açık alışveriş merkezi, kafe, restoran gibi yerlerde internete bağlandığı, bu sayede önceden telefona yüklenen 'ByLock, Cover Me, Tic-Toc, Kakao Talk' gibi programlar üzerinden önceden gönderilen mesajların iletiminin yapılarak, örgütsel iletişimin sağlandığı tespit edilmiştir."

Anahtar Kelimeler:
TürkiyeFETÖPDYKripto
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.