"Finansal tüketicilerin şikayetleri için sektör tahkim kurumu kurulsun"

Enver ALAS/İSTANBUL, () TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, tüketici hakem heyetlerinde bankacı olmadığı için tüm kararların bankaların aleyhine çıktığını savunarak, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a, sektörün...

14 Mayıs 2015 Perşembe 17:27






Enver ALAS/İSTANBUL, () TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, tüketici hakem heyetlerinde bankacı olmadığı için tüm kararların bankaların aleyhine çıktığını savunarak, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a, sektörün finansal tahkim kurumunun oluşturulması talebini iletti.
Türkiye Bankalar Birliği'nin 58. Genel Kurulu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katılımıyla Sabancı Center'da yapıldı. Genel Kurul'da konuşan TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, bankacılık sektörünün performansı hakkında genel kurul üyelerine bilgi verdi.
Aydın, yapılan düzenlemelerin bankacılık sektörüne ve ekonomiye olan etkilerine ilişkin görüşlerini, sektörün beklentilerini, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile paylaştı. Aydın, hakem heyetlerinin yeterli inceleme yapmadan ve mevcut düzenlemeleri dahi dikkate almadan verdikleri karar gereği 10 yıl geriye yönelik ücret ve masraf iadeleri konusunun gündemlerinin ilk sırasında yer aldığını söyledi.

"HAKEM HEYETLERİNDE TÜM KARARLAR BANKALARIN ALEYHİNE VERİLİYOR"
Hakem heyetlerinde tüm kararların bankaların aleyhine verildiğini belirten Aydın, "Ücret düzenlemesinden sonra müşterilerimiz ile bu alanda yaşanan ihtilafların azalmaya başladığını gözlemliyoruz" dedi ve ekledi:
"Hal böyleyken, hakem heyetlerinin düzenlemeyi uzun bir süre uygulamadığını gördük. Bu nedenledir ki Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız bir genelge yayımlamak durumunda kaldı. Hakem heyetlerinde tüketiciyi temsil eden herkes var, her müdür var ancak bir tane bankacı yok. Hakem heyetlerinde bankacı olmadığından bütün kararlar bankaların aleyhine kararlar çıkıyor. Kararların düzenlemeler ve sözleşmeler dikkate alınarak adil şekilde verilmesi esas olmalıdır. BDDK yetkililerinin de görev aldığı hakem heyetlerinde başvuruların müşteri lehine sonuçlanma oranı yüzde 50'dir. Hakem heyeti kararları kaldıki biz 3 bin liraya kadar zaten re'sen ödemek zorundayız."

"TALEBİMİZ KARARLARIN TARAFLARA BİLDİRİLMESİ VE UYGULANMASI İÇİN MAKUL BİR SÜRE VERİLMESİDİR"
Hakem heyeti kararlarının uygulanmasında da bankalar için adil olmayan bir durum olduğuna işaret eden Aydın, "Hakem heyeti kararları taraflara bilgi ve yeterince zaman verilmeden, elden tebellüğ edilerek derhal icra takibine konu edilmekte bu nedenle bankalara ilave mali yük, icra müdürlüklerine iş yükü getirilmektedir" dedi ve ekledi:
"Talebimiz kararların taraflara bildirilmesi ve uygulanması için makul bir süre verilmesidir. Adil olmayan diğer uygulama, bankaların iade ettikleri ücretlere ilişkin önceden vergiler tahsil veya mahsup edilememektedir. Sigorta iptallerinde, prim iadelerine benzer şekilde ücret iadelerinde de mahsup imkanı verilmesini talep ediyoruz."
Aydın, uzmanlık gerektiren finansal hizmetler konusunda, finansal tüketicilerin şikayetlerinin izlendiği, değerlendirildiği ve sonuçlandırıldığı, sigorta sektöründe uygulandığı gibi, mahkeme dışı bir finansal sektör tahkim kurumunun oluşturulmasını önererek, ilgili kurumlara sundukları taslağın uygulamaya geçirilmesi için Ali Babacan'dan destek istedi.
Ali Babacan: İnceleme ve çalışılma yapılması gerekiyor
Ali Babacan ise konuşmasında Hüseyin Aydın'ın talep ve önerilerinin, üzerinde çalışılması, geliştirilmesi gereken konular olduğunu söyledi. Babacan, "İsterseniz adına hakem heyeti deyin, tahkim mekanizması deyin, gönüllü yapılandırmayla ilgili düzenlemeler deyin bunlar son derece haklı konular. Bu konularda üzerinde inceleme ve çalışılma yapılması gerekiyor. Biz mümkün olduğunca özel sektörümüz, bankalarımız kendi iç dinamikleriyle bu konuları çözebilir diye düşünüyoruz" dedi.
(FOTOĞRAF)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.