Göbeklitepe ziyaretçisiyle bütünleşecek

"Dünyanın en eski tapınak merkezi" kabul edilen Göbeklitepe'deki çalışmalarla, sit alanı çevresinde dinlenme alanları oluşturuldu, bölgeye uzanan yol yenilendi.

10 Ekim 2017 Salı 14:21
Göbeklitepe ziyaretçisiyle bütünleşecek






ŞANLIURFA-Kerem Kocalar

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince, "dünyanın en eski tapınak merkezi" kabul edilen Göbeklitepe'de ziyaretçilerin bölgeyi rahatça gezebilmesi için çalışma yürütülüyor.

Kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yakınlarında bulunan, ilk kez 1963'te İstanbul ve Chicago üniversitelerinden araştırmacıların yüzey çalışmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'de yeni bir dönem başlıyor.

Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere birçok uluslararası kurum ve kuruluş tarafından "dünyanın en eski tapınak merkezi" kabul edilen ve 5 yıl önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Göbeklitepe'nin, uzun yıllar daha iyi ve sağlıklı kullanılması amacıyla yürütülen yaklaşık 4 bin metrekarelik çelik çatı kaplama çalışmaları büyük oranda tamamlandı.

Göbeklitepe'nin sembolü olarak dikkati çeken T figürlü dikili taşları çevreleyen kafes ve demir parmaklıkların da gelecek günlerde kaldırılması planlanıyor. Böylelikle tavan yüksekliğinin de etkisiyle daha ferah ortamda sergilenecek eserler, ziyaretçiler tarafından daha iyi izlenebilecek.

Öte yandan, ziyaretçilerin önerilerini dikkate alan ekipler, sit alanının çevresinde doğal ortama uygun dinlenme alanları oluşturdu. Ayrıca bölgeye uzanan yol yenilendi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.