'Hasan komutan' 49 yıl sonra yeniden fakültede

Aydın'da yaşayan 67 yaşındaki emekli albay Hasan Sürer, bırakmak zorunda olduğu okuluna 49 yıl sonra tekrar kayıt yaptırdı. Sürer'e sınıf arkadaşları "komutanım" diye hitap ediyor.

18 Aralık 2017 Pazartesi 13:18
'Hasan komutan' 49 yıl sonra yeniden fakültede






AYDIN - Ferdi Uzun

Aydın'da yaşayan Hasan Sürer, 49 yıl önce kazanıp maddi imkansızlıklar nedeniyle 1 yıl okuyabildiği Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tarih bölümüne yeniden kayıt yaptırdı. Bu yıl mezun olacak Sürer, başka bir üniversitede de elektrik elektronik üzerine eğitim almak istiyor.

Adnan Menderes Mahallesi'nde oturan Sürer, 1968 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nde tarih bölümünü kazandı. Maddi imkansızlıklar nedeniyle 1 yıl devam edebildiği okulunu bırakmak zorunda kalan 67 yaşındaki Sürer, daha sonra Kara Harp Okulu'nu kazanarak yoluna asker olarak devam etti.

Türkiye'nin birçok yerinde görev yapan Sürer, 2003 yılında emekli oldu. Birkaç yıl emekliliğinin tadını çıkartan Sürer, 2011 yılında, yarım kalan fakülte hayatına geri dönmek için yeniden kayıt yaptırdı. Daha sonra kaydını Adnan Menderes Üniversitesi'ne (ADÜ) aldıran Sürer, geçirdiği bir kaza nedeniyle okuldan 2 yıl uzak kalsa da okuma azmini kaybetmedi ve tedavisinin ardından eğitimine yeniden başladı.

Sınıf arkadaşlarının "komutanım" diye hitap ettiği Sürer, dersleri takip etmesi ve çalışkanlığıyla öğretmenlerinin takdirini topluyor. Sürer, bir aksilik olmadığı takdirde üniversitede okuyan oğluyla bu yıl mezun olacak.

"Gençlik bana büyük ilham veriyor"

Çantasında kitaplarıyla sabahın erken saatlerinde okulun yolunu tutan emekli albay Sürer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en büyük hayalini gerçekleştirecek olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Kendini 20 yaşındaki bir genç gibi hissettiğini, aynı heyecanı duyduğunu belirten Sürer, okumaktan büyük zevk aldığını ifade etti.

Sürer, gece geç saatlere kadar ders çalıştığını aktararak, "Üniversiteye kaldığım yerden devam etme hissi rüyalarıma giriyordu. Kendimi okulda çok iyi hissediyorum. Nasip olursa bu sene mezun olacağım. Gençler arasında adeta gençleşiyorum. Sabahları öyle 'çok uyuyayım' demiyorum. Bir an önce gün doğsun da okula gideyim diyorum." diye konuştu.

Okula adaptasyon problemi yaşamadığını aktaran Sürer, şöyle devam etti:

"Buradaki herkesle çok iyi ilişkimiz var. Kendimi onlarla bir görüyorum. Hiçbiri bana 'amca' demez. Bana ya 'ağabey' ya da 'komutanım' derler. Öğrencileri çok seviyorum. Gençlik bana büyük ilham veriyor. Zaten o ilhamla buraya gelip gidiyorum. Kendimi burada çok mutlu hissediyorum."

Sürer, çok sevdiği okumaya ömrü elverdiği sürece devam edeceğini anlatarak, "Mezun olunca ömrüm yeterse ikinci bir üniversiteyi tercih edip elektrik-elektronik bölümünü okumak istiyorum. Çünkü ben fen lisesi mezunuyum. Çok ilgi duyarım bu alana." ifadelerini kullandı.

Askerlik mesleğinin kendisinde çok ayrı bir yeri olduğunu anlatan Sürer, aynı görevin verilmesi halinde yeniden askere gidebileceğini, söz konusu vatan ve millet olduğunda diğer şeylerin anlamını yitirdiğini ifade etti.

"Gece saat birlere kadar çalışıyor"

Eşinin yeniden öğrenci olmasına sevindiğini anlatan Seher Sürer ise, "Gece saat birlere kadar ders çalışıyor. Bazen kendisini unutuyor. ‘Hasan bey saat geç oldu artık yeter’ diyorum. İyi ve çalışkan bir öğrenci. İnşallah onun bu sene mezuniyeti olacak." ifadelerini kullandı.

Üniversitenin öğretim üyelerinden Doç. Dr. Dilşen İnce Erdoğan da Sürer'in derslere çok ilgili, başarılı bir öğrenci olduğunu belirtti.

Sınıf arkadaşlarından İbrahim Çemen ise "Yaşça bizden büyük. Onun tecrübelerinden yararlanıyoruz. Ona seslenirken genelde ‘komutanım’ diyoruz. Dönem olarak bizden üstte olduğu için sınav önceleri de bize yardımcı oluyor." diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.