HIV virüsü taşıyan ve tüberkülozdan ölen Kamerunlu kadının film gibi yaşamı

Taylan YILDIRIM / İZMİR, () - İZMİR'de geri gönderim merkezinde kaldığı sırada tüberkülozdan ölen, ancak aynı zamanda da HIV virisü taşıdığı belirlenen Kamerunlu Tamfu Nancy Nkeni'nin cenazesini, ABD'de bulunan ailesinin gelip alacağı...

12 Ocak 2015 Pazartesi 15:07
HIV virüsü taşıyan ve tüberkülozdan ölen Kamerunlu kadının film gibi yaşamı






Taylan YILDIRIM / İZMİR, () - İZMİR'de geri gönderim merkezinde kaldığı sırada tüberkülozdan ölen, ancak aynı zamanda da HIV virisü taşıdığı belirlenen Kamerunlu Tamfu Nancy Nkeni'nin cenazesini, ABD'de bulunan ailesinin gelip alacağı bildirildi. Ancak halen Çocuk Esirgeme Kurumu'nda bulunan bebeğinin hemen Nkeni'nin ailesine verilmeyeceği, uluslararası çocuk hukukuna göre karar verildikten sonra aileye teslim edilebileceği belirtildi.
Geçen nisan ayında pasaportuyla Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra İzmir'e gelen Tamfu Nancy Nkeni'nin, film gibi bir hayat sürdüğü ortaya çıktı. Birçok Uzakdoğu ve Afrika ülkesinde kalan Nkeni, Avupa ülkelerine, oradan da ailesinin yaşadığı ABD'ye geçebilmek için İzmir'e geldiği öne sürüldü. Tamfu Nancy Nkeni'nin İzmir'de de, Avrupa ülkelerinde özellikle de kaçak olarak geçeceği Yunanistan'da vatandaşlık hakkını kolay elde edebilmek için hamile kaldığı ileri sürüldü. Ancak İzmir'den istediği geçişi sağlayamayan, bunun sonrasında da fuhuş yapmak zorunda kalan Nkeni, doğuştan HIV virüsü taşımasının yanı sıra, burada kaldığı sağlıksız koşullar sonrasında tüberküloz hastalığına yakalandı. Geçen Ağustos ayında Tepecik Eğitim Hastanesi'nde bebeğini dünyaya getirdikten sonra bir yandan da tüberküloz tedavisi gören Tamfu Nancy Nkeni, Yabancılar Geri Gönderim Merkezi'ne alındı. Bebeğiyle olumsuz yaşam koşullarından kurtulması için polisin yaptığı girişimler de sonuçsuz kalınca Nkeni, üç hafta önce bir kez daha fenalaştı. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Nkeni, bu kez yaşamını yitirdi.
AVUKATI: İHMALLER ZİNCİRİ OLDUĞUNA İNANIYORUM
Cenazesi halen Adli Tıp Kurumu'nda bulunan Tamfu Nancy Nkeni'nin avukatı Emine Sarı, talihsiz kadının yaşamıyla ilgili açıklamalar yaptı. Birçok ülkeyi gezen ve ailesinin yanına gitmeyi isteyen Nkeni'nin fuhuşa zorlandığını, onun da vatandaşlık hakkı kazanmak için hamile kalmış olabileceğini kaydeden Sarı şunları söyledi:
"Tamfu Nancy Nkeni, bebeğiyle zor koşullarda yaşıyordu. Onun için hem bizim hem de polisin girişimleri oldu ama, bir türlü farklı bir kurumun misafirhanesine aldıramadık. Sağlık durumu iyi diyorlardı ama o yoğun bakımdan üç hafta çıkamadı, ardından da hayatını kaybetti. Onu ölümünde bir ihmaller zinciri olduğuna inanıyorum. Zaten savcılık soruşturma başlattı. Eminim ailesi geldiğinde de onlar da şikayetçi olacaklardır. Ailesi yakında Türkiye'ye gelip cenazesini ABD'ye götürecek. Bizim de burada hukuki takiplerimiz sürecek."

BEBEK İÇİN KARAR SONRA
Tamfu Nancy Nkeni'nin ailesinin, halen çocuk esirgeme kurumunda bulunan kız bebeği almak istedikleri, ancak bunun için uluslararası hukuk kurallarının işletileceği kaydedildi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri Türkiye'de otomotik bir velayet sisteminin olmadığını, başvurunun bakanlık nezdinde, uluslararası hukuk kurallarına göre değerlendirilip, ondan sonra karar verileceğini açıkladı.

FOTOĞRAFLI


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.